Šneci z listového těsta

Listoví šneci jsou ideální jednohubkou pro jakoukoliv příležitost. Piknik, silvestr, občerstvení pro návštěvu nebo lahůdka pro děti třeba na oslavě narozenin. Jejich příprava nezabere moc času a způsobů, jak je udělat, se nabízí celá řada. Náplň do šneků z listového těsta může být jakákoliv a potěší všechny děti i dospělé.

Šneci z listového těsta jsou skvělým doplňkem například k večernímu vínu nebo jako svačinka během dne. Vzhledem k rozmanitosti způsobů přípravy náplně, ať už slané, či sladké, jsou listoví šneci ideální pro všechny mlsné jazýčky.

Co udělat z listového těsta?

Možností, jak naložit s listovým těstem, je nespočet. Jeho hlavní výhodou je, že z něj jdou udělat rozmanité sladké dobroty plněné například nutellou či pudingem. Není však od věci zabrousit i do slaných jednohubek a použít kečup, hořčici nebo maso. Níže je uvedeno, co upéct z listového těsta. Většinu ze slaných šneků lze přidat jako doplněk ke slonímu žrádlu!

Náplň do šneků z listového těsta

V tomto článku je zmíněno osm tipů na šneky z listového těsta a jejich různé náplně. Nejenže je listové těsto vděčné na možnosti zpracování, je také zázračné na varianty náplní. Fantazii se zde meze rozhodně nekladou!

Pizza šneci z listového těsta

Pizza šneci jsou skvělou slanou pochoutkou nejen pro silvestr a návštěvy. Jejich vůně a chuť připomínající pizzu je vážně skvělá, nejlépe začerstva. Lze je udělat jako pizza šneky z kynutého těsta i listového.

Ingredience na pizza šneky z listového těsta

  • 10 dkg šunky
  • kečup
  • oregano
  • 1 ks listového těsta
  • 10 dkg plátkového sýra
  • 1 ks vejce

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Koupené listové těsto rozložíme a vcelku rozválíme. Těsto pokapeme kečupem, který rovnoměrně rozmažeme po celém těstu, u okrajů však necháme přibližně 1 cm volný.

Kečup posypeme oreganem dle chuti, přidáme kousky šunky a navrch sýr. Sýr může být polotvrdý, strouhaný i tvrdý – eidam, madeland, ementál. Těsto s náplní srolujeme a nakrájíme ho na přibližně 1 cm silné plátky, které pokládáme na připravený pečící papír na plechu.

Pizza šneky ještě potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 °C dozlatova, tzn. asi 20 minut. Lze je podávat ještě teplé i studené.

Slaní šneci z listového těsta – masoví šneci

Masoví šneci jsou skvělým způsobem, jak udělat šneky z listového těsta naslano.
Masoví šneci jsou skvělým způsobem, jak udělat šneky z listového těsta naslano.

Alternativou pro pizza šneky jsou masoví šneci, skvělá varianta pro milovníky masa. Jejich vůně i chuť připomíná gyros, vepřové nebo kuřecí. I taková forma šneků lze udělat.

Postup:

Příprava masových šneků je ohledně těsta stejná jako v předešlém receptu. Těsto potřeme hořčicí a posypeme ho nakrájenou cibulí. Na ni dáme vepřové či kuřecí maso z konzervy a dochutíme kořením dle chuti, například kořením gyros. Jako poslední přidáme plátky eidamu.

Opět srolujeme a nakrájíme na 1-2 cm široké plátky, které potřeme rozšlehaným vejcem pro zlatavou barvu a chuť. Dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut.

Slaní šneci z listového těsta – špenátoví šneci

Vhodní šneci nejen pro ty, kteří si chtějí hlídat či redukovat váhu.

Ingredience na špenátové šneky z listového těsta:

  • 250 g listového těsta (stačí kupované)
  • 1 000 g mražených špenátových listů
  • 200 g šunky
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl
  • bylinková sůl
  • česnek

Postup:

Špenát rozmrazíme a na pánvi podusíme do měkka. Pokud je třeba, podlijeme mlékem či vodou. Při dušení dle chuti dochutíme špenát solí, česnekem a dalším kořením. Rozmícháme se špenátem 1 vejce a 1 bílek. Dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny, a poté ho dáme vychladnout.

Těsto rozválíme (kupované rozbalíme) a pokládáme rovnoměrně 2/3 vychladlého špenátu. Pokud nám zbyla ještě tekutina, slijeme. Na špenát začneme přikládat plátky šunky a sýra jako druhou vrstvu. Tento postup ještě jednou zopakujeme. Špenátová vrstva a na ní šunka se sýrem.

Směs srolujeme do rolády a pokrájíme ho na 1 cm silná kolečka, která vyskládáme na plech s pečicím papírem. Listové šneky potřeme ještě rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 °C na dobu cca 20 minut.

Šneci z kynutého těsta – sýroví šneci

Sýrová bomba, která se hodí nejen jako jednohubka pro všemožné pomazánky, ale také jako večerní delikatesa k bílému vínu. Nejlepší na této variaci je, že lze udělat z jakéhokoliv druhu sýra!

Ingredience na sýrové šneky z listového těsta:

  • Těsto
    • 1 kg polohrubé mouky
    • 40 g droždí (= 1 kostka)
    • 2 žloutky
    • 600 ml mléka
    • 100 ml oleje
    • 1 lžička krystalového cukru
  • Krém
    • 200 g máslo Hera
    • 1 lžička soli
    • 250 g sýra (= strouhaný či tvrdý)
    • 1 vejce
  • Potření: 1 vejce

Postup:

Droždí přidáme do 100 ml vlažného mléka s cukrem. Všechny ostatní ingredience poté zpracujeme do vláčného a pružného těsta, do kterého mléko přidáváme po částech. Necháme v teple vykynout do zdvojnásobeného objemu. Rozdělíme na 3-4 části. Vyválíme těsto na tloušťku o 3 mm a vysypeme částí sýra tak, aby nám zbylo i na posyp v závěrečné fázi. Pokapeme smíchaným krémem.

Těsto svineme do rolády a nakrájíme na pravidelná, ne moc tenká kolečka. Položíme na pečicí papír vyložený na plechu a po 20 minutách potřeme vajíčkem + posypeme sýrem. Dalších 20 minut nadále pečeme v troubě při 180 °C. Můžeme podávat společně s avokádovou pomazánkou nebo jinou formou pomazánky Tato varianta skvěle dochutí všechny nejlepší pomazánky!

Sladcí šneci z listového těsta – skořicoví šneci

Stará dobrá vůně štrúdlu nebo svařáku je dobře známá. Alternativou jim můžou být skořicové šneky z kynutého těsta.

Ingredience na skořicové šneky z listového těsta:

  • cukr
  • skořice mletá
  • 1 ks vanilkového cukru
  • listové těsto
  • 1 vejce

Postup:

Listové těsto si necháme lehce rozmrznout, aby se s ním dobře pracovalo. Pokud ho máme kupované, rozložíme ho. Pokud podomácku udělané, rozválíme ho na tenkou placku. Tu posypeme skořicí, vanilkovým cukrem a klasickým cukrem dle chuti.

Jako poslední krok srolujeme těsto do rolády a krájíme na asi půl centimetru silné plátky. Vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a můžeme dle chuti opět posypat skořicí nebo rovnou potřít rozšlehaným vejcem. V troubě ponecháme cca 20 minut na 180 °C a pečeme dozlatova.

Sladcí šneci z listového těsta – pudinkoví šneci

Náplň do šneků z listového těsta u pudinkových šneků můžou dochutit rozinky či čokoláda.
Náplň do šneků z listového těsta u pudinkových šneků můžou dochutit rozinky či čokoláda.

Pudingová chuť je jedinečná, ovšem co s ní dokáží třeba takové rozinky? Ve spojitosti s listovým těstem vzniknou skvělé dezerty!

Ingredience na pudinkové šneky:

  • 1 ks listového těsta
  • 1 ks vanilkového pudingu
  • 500 g mletého máku (plnotučného mléka)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 80 g smetany ke šlehání
  • 1 balení rozinek
  • 1 ks vejce

Postup:

Namočíme rozinky do vlažné vody. Připravíme puding dle návodu na balení a necháme vychladnout – nutnost! Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto buďto rozválíme do tvaru obdélníku, nebo rozprostřeme těsto koupené. Vychladlý puding rovnoměrně rozetřeme na plochu těsta a posypeme okapanými rozinkami.

DOPORUČENÍ! Pudink je lepší dát pouze na jeden konec, protože při srolování se posune a nevyteče. Těsto srolujeme do rolády a nakrájíme na 2 cm kousky. Přendáme pudingové šneky na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct na 20 minut. Před podáním posypeme moučkovým cukrem pro dokonalost chuti.

Sladcí šneci z listového těsta – čokoládoví šneci

Pro mlsné jazýčky jako dělané! Čokoládu ocení jak děti, tak dospělí.

Ingredience na čokoládové šneky z listového těsta:

  • 1 ks listového těsta
  • 1 ks čokoládového krému (např. Nutella, Pikao, atd.)
  • 1 ks čokolády na vaření
  • ořechy

Postup:

Těsto rozválíme či rozbalíme a potřeme čokoládovým krémem. Posekáme nahrubo ořechy a posypeme jimi krém. Delší strany těsta srolujeme z obou stran ke středu. Tam, kde se nám nedotýká, potřeme vodou a přitiskneme. Nakrájíme na 1 cm silné plátky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C asi na 15 minut do zčervenání.

Mezitím si rozehřejeme čokoládu na vaření a až vytáhneme šneky z trouby, tak polovinu z nich v ní namočíme. Na závěr můžeme pro dochucení posypat moučkovým cukrem.

Sladcí šneci z listového těsta – povidloví šneci

Povidloví šneci jsou hned hotoví, přesto v mnoha rodinách patří k nejoblíbenějším dezertům.
Povidloví šneci jsou hned hotoví, přesto v mnoha rodinách patří k nejoblíbenějším dezertům.

Povidlové buchty jsou výtečné a jejich milovníci zajisté ocení i další možnost, jak s povidly naložit.

Ingredience na povidlové šneky z listového těsta:

  • 400 g švestkových povidel
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžíce rumu
  • citronová kůra
  • 1 ks listového těsta
  • moučkový cukr

Postup:

V míse smícháme švestková povidla, skořici, perníkové koření, lžíci rumu a kůru z půlky citronu. Rozbalíme listové těsto a namažeme na něj smíchanou směs cca 1 cm od okrajů. Srolujeme do rolády a krájíme na cca 1-2 silné plátky.

Vytřeme plech sádlem a vyskládáme do něj nakrájené šneky. Dle chuti můžeme lehce posypat ještě skořicí. Dáme péct do trouby na 180 °C cca na 20 min. Pro doplnění chuti můžeme po dopečení potřít rozehřátým máslem a posypat moučkovým cukrem.