Nejlepší pomazánky – recepty – krabí, rybí, ze sardinek, rybičková i pro děti
Pomazánky jsou neodmyslitelnou částí rychlé a chutné přípravy jídla, a to nejenom na chlebíčky. Není čas nebo síla na dlouhé vaření? Pak je právě nejlepší příležitost pro pomazánku. Neodradí nikoho a stane se rychlou výhrou, když prostě není čas na stání u plotny.
Příprava zabere řádově čtvrt hodiny až dvacet minut a s čerstvým pečivem lze vykouzlit dokonalou pochoutku. Oblíbené jsou i pomazánky z vajec.
Nejlepší rybičková pomazánka
Recept na rybičkovou pomazánku je široký pojem, který si lze upravit dle své chuti. Její příprava je vážně rychlá, jednoduchá, a hlavně se s ní každý setkal již v útlém věku, tak není třeba ji nějak zvlášť představovat. Jaká je nicméně ta nejlepší rybičková pomazánka, to si každý určí sám.
Třeba taková zdravá tuňáková pomazánka si najde oblibu u těch, kteří si hlídají životosprávu. Níže jsou uvedeny recepty na nejlepší pomazánky na jednohubky.
Rybičková pomazánka – recept
Zprvu se zdá, že z ryb nelze vytvořit moc možností ohledně pomazánek, opak je však pravdou. Nabízí se například losová, tuňáková, sardinková nebo krabí. Jejich rozmanitost nemá meze a každá další surovina navíc jim přidá dokonale na chuti. Navíc je zvládne naprosto každý!
Tuňáková pomazánka – recept
Utkvěla v paměti každého z nás jako rybičková pomazánka pro děti například ve školce. Zasytit však může i dospělé. Rychlý a velmi jednoduchý recept, který lze kombinovat se zdravým pečivem a vznikne zdravá svačina, snídaně i večeře. Rybí pomazánka si získá i ty, kteří nemusí ryby, neboť její dochucení a příprava zaujme každého.
Ingredience pro tuňákovou pomazánku:
- 1 konzerva tuňáku (ve vlastní šťávě či olivovém oleji) – 185 g
- 200 g přírodního žervé (např. Lučina, Gervais)
- citrónová šťáva (např. citronka)
- 1 jarní cibulka
- 1 lžička dijonské hořčice
Postup:
Šťávu z tuňáka slijeme do mističky vedle, smícháme později. Nasekáme jarní cibulku najemno a smícháme ji s žervé, tuňákem, hořčicí, pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Pořádně promícháme, dokud se tuňák nerozmělní. Jakmile bude pomazánka tuhá, přidáme kapku šťávy z tuňáka.
Na závěr ochutíme dle chuti solí, pepřem a opět citrónovou šťávou. Pomazánka na chlebíčky může být dozdobena čerstvou pažitkou nebo řeřichou. Nejlepší tuňáková pomazánka se tak zrodí přímo pod rukama a jen díky dochucení z ní lze udělat neodolatelný mls.
Tuňáková pomazánka s tvarohem – recept
Tuňáková pomazánka, které dodá tvaroh skvěle vláčnou chuť. Skvěle zasytí a pokud někdo rád zahušťuje tvarohem nebo lučinou, tak vznikne další chutná a sytá varianta rybí pomazánky s tvarohem.
Ingredience na tuňákovou pomazánku s tvarohem:
- 2 ks konzerva tuňáka v oleji
- ½ vaničky polotučného tvaru nebo 1 kostka lučiny
- 2 ks vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- kari
Postup:
Uvaříme vejce natvrdo, tzn. 8-10 minut. Smícháme tuňáka, hořčici, citronovou šťávu a tvaroh v míse. Jakmile vznikne směs, ochutíme ji solí, kari dle chuti, pepřem a můžeme podávat. Pomazánka je stejně jako ostatní vhodná pro jakýkoliv druh pečiva, které je čerstvé, neboť jí čerstvost dodá pořádné grády.
Na chlebíčkovou pomazánku poklademe vajíčka a přisypeme jarní cibulku. Místo tvarohu můžeme použít lučinu a získáme tím skvělou tuňákovou pomazánku s lučinou. S touto pomazánkou jdou dělat divy a ochucovat dle libosti.
Tuňáková pomazánka s majonézou – recept
Jako další z řad možností, jak udělat tuňákovou pomazánku, je varianta s majonézou. Pokud by chyběla majonéza, postačí obyčejné máslo.
Ingredience na tuňákovou pomazánku s majonézou:
- 1 ks cibule
- 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
- 5 lžic majonézy
- 125 g másla či margarínu
- 1 ks vejce
- 1 ks kyselé okurky
- sůl
- petrželka
- citronová šťáva
- mletý pepř černý
- pažitka
Postup:
V sítu necháme odkapat tuňák a následně ho rozdrobíme na kousky. To samé s kyselou okurkou. Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, petrželku a kyselou okurku. Vejce uvaříme natvrdo, tzn. 8-10 minut, vychladíme a oloupeme. Oddělíme žloutek a bílek, které rovněž jemně nasekáme.
Do pěny rozetřeme máslo či margarín, přidáme žloutek, opět utřeme a přimícháme majonézu s kousky tuňáku. S pěti lžícemi majonézy promícháme lehce cibuli, okurku, česnek, pažitku a petrželku. Na závěr dle chuti osolíme. Pokud doma není majonéza, lze použít máslo a vznikne tak tuňáková pomazánka s máslem.
Tuňáková pomazánka s vajíčkem – recept
Milovníky vajíčkové a rybičkové pomazánky si rozhodně tato možnost získá. Tento recept spojuje obě oblíbené pomazánky a nabízí výtečnou alternativu.
Ingredience na tuňákovou pomazánku s vajíčkem:
- 2 ks jarní cibulky
- 2 ks konzervy tuňáka v oleji či vlastní šťávě
- 3 ks vejce
- citronová šťáva
- troška strouhané citronové kůry
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice (může být i ostřejší)
- 100 g lučiny
- mletý pepř
Postup:
Uvaříme vejce 8-10 minut ve vroucí vodě natvrdo. Rozemeleme tuňáka metličkou či vidličkou. Vejce nastrouháme nahrubo a jarní cibulku nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, kam přidáme lučinu, hořčici, majonézu, sůl, pepř a šťávu s kůrou. Všechny ingredience pečlivě promícháme a dáme rybí pomazánku s vajíčkem vychladnout.
Podáváme buď s opečeným pečivem nebo s čerstvým. Můžeme ozdobit kouskem citronu nebo zbylou cibulkou.
Sardinková pomazánka – recept
Další z mnoha pomazánek, které jedly už i naše babičky jako malé. Rybí pomazánka ze sardinek, která skvěle poslouží, pokud by doma chyběl tuňák, a chuť na rybičkovou pomazánku neslábne.
Ingredience na sardinkovou pomazánku:
- 2 ks vajec
- 3 ks jarní cibulky
- 150 g odtučněného tvarohu
- 375 g sardinek (i konzervované)
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
Vodu přivedeme k varu a přidáme vejce. Ty v ní uvaříme natvrdo, tzn. 8-10 minut. Uvařené je necháme vychladnout, následně oloupeme a poté nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibulku, sardinky, citronovou šťávu a tvaroh dáme do mixéru a rozmixujeme.
Jestliže nemáme mixér, v míse rozemeleme a rozšleháme do směsi. Do ní přidáme nakrájená vejce, ochutíme solí a pepřem a opět smícháme. Výborná rybičková pomazánka je na světě! Pomazánka ze sardinek skvěle poslouží jak na jednohubky, tak i jako výborná studená večeře.
Rybí pomazánka z makrely – recept
Uzená makrela je oblíbeným zpestřením každodenního jídelníčku. Makrelová pomazánka proto nesmí na stole chybět.
Ingredience na rybí pomazánku z makrely:
- 1 ks uzené makrely
- 1 ks cibule
- 3 lžíce plnotučné hořčice (lze použít i dijonskou)
- 1 ks pomazánkového přírodního másla bez příchuti (200 g)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
Makrelu vykostíme a zbavíme kůže. Dáme do mísy, kam přidáme pomazánkové máslo, hořčici, cibuli, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme či vyšleháme v mixéru a necháme alespoň půl hodiny vychladnout v lednici. Pomazánku můžeme podávat na chlebíčky, jednohubky nebo další pečivo. Dozdobit lze citronem, paprikou, bylinkami či vařenými vejci.
Krabí tyčinky – recept
Krabí tyčinky neznamenají pouze formu skvělé bílo-červené pomazánky. V dnešní době se s ní lze setkat také u varianty zeleninových surimi tyčinek s rýží. Další možností je jejich využití do California sushi.
Nejlepší krabí pomazánka
Krabí tyčinky – receptů na ně je mnoho, ovšem nejznámějším je pomazánka ze surimi tyčinek. Při spojení s majonézou a citronovou šťávou je naprosto výtečnou chuťovkou pro chlebíčky i například do tortill. Pro některé z uvedených tipů může být nejlepší pomazánka na chlebíčky, pro některé opak. Každý si najde své dle chuti.
Ingredience pro krabí pomazánku:
- 1 lžíce soli
- troška pepře
- kapka citronové šťávy
- 2 ks vejce
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy
- 1 ks balení krabích tyčinek
Postup:
Necháme rozmrazit krabí tyčinky. Uvaříme vejce natvrdo, tzn. 8-10 minut. Tyčinky nakrájíme najemno nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme majonézu, jogurt, vejce, sůl, pepř a pár kapkami citronové šťávy zakončíme přípravu. Vše důsledně promícháme. Ozdobit jednohubky můžeme citronem nebo okurkou.
Salát z krabích tyčinek
Krabí salát je skvělou večeří nebo obědem pro ty, kteří preferují spíše zdravější formu jídla.
Ingredience pro salát z krabích tyčinek:
- 1 ks balení surimi tyčinek
- půl pomeranče
- 1 lžíce majonézy
- špetka citronové šťávy
- černý mletý pepř
- sůl
- 1 lžička krupicového cukru
Postup:
Krabí tyčinky necháme rozmrazit. Polovinu nakrájíme nožem na krátké nudličky. Druhou půlku rozmixujeme s majonézou. Pokud nemáme mixér, tak důkladně promícháme. Rozmixovanou směs smícháme s nakrájenými nudličkami a přidáme jemné kousky oloupaného pomeranče. Pokapeme citronovou šťávou, špetkou cukru, solí a pepřem. Servírujeme s bílým pečivem s listy ledového salátu.