Nejlepší pomazánky – recepty – krabí, rybí, ze sardinek, rybičková i pro děti 

Pomazánky jsou neodmyslitelnou částí rychlé a chutné přípravy jídla, a to nejenom na chlebíčky. Není čas nebo síla na dlouhé vaření? Pak je právě nejlepší příležitost pro pomazánku. Neodradí nikoho a stane se rychlou výhrou, když prostě není čas na stání u plotny.

Příprava zabere řádově čtvrt hodiny až dvacet minut a s čerstvým pečivem lze vykouzlit dokonalou pochoutku. Oblíbené jsou i pomazánky z vajec.

Nejlepší rybičková pomazánka

Recept na rybičkovou pomazánku je široký pojem, který si lze upravit dle své chuti. Její příprava je vážně rychlá, jednoduchá, a hlavně se s ní každý setkal již v útlém věku, tak není třeba ji nějak zvlášť představovat. Jaká je nicméně ta nejlepší rybičková pomazánka, to si každý určí sám.

Třeba taková zdravá tuňáková pomazánka si najde oblibu u těch, kteří si hlídají životosprávu. Níže jsou uvedeny recepty na nejlepší pomazánky na jednohubky.

Rybičková pomazánka – recept

Zprvu se zdá, že z ryb nelze vytvořit moc možností ohledně pomazánek, opak je však pravdou. Nabízí se například losová, tuňáková, sardinková nebo krabí. Jejich rozmanitost nemá meze a každá další surovina navíc jim přidá dokonale na chuti. Navíc je zvládne naprosto každý!

Tuňáková pomazánka nikoho neurazí.
Tuňáková pomazánka nikoho neurazí.

Tuňáková pomazánka – recept

Utkvěla v paměti každého z nás jako rybičková pomazánka pro děti například ve školce. Zasytit však může i dospělé. Rychlý a velmi jednoduchý recept, který lze kombinovat se zdravým pečivem a vznikne zdravá svačina, snídaně i večeře. Rybí pomazánka si získá i ty, kteří nemusí ryby, neboť její dochucení a příprava zaujme každého.

Ingredience pro tuňákovou pomazánku:

  • 1 konzerva tuňáku (ve vlastní šťávě či olivovém oleji) – 185 g
  • 200 g přírodního žervé (např. Lučina, Gervais)
  • citrónová šťáva (např. citronka)
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

Šťávu z tuňáka slijeme do mističky vedle, smícháme později. Nasekáme jarní cibulku najemno a smícháme ji s žervé, tuňákem, hořčicí, pepřem a pokapeme citronovou šťávou. Pořádně promícháme, dokud se tuňák nerozmělní. Jakmile bude pomazánka tuhá, přidáme kapku šťávy z tuňáka.

Na závěr ochutíme dle chuti solí, pepřem a opět citrónovou šťávou. Pomazánka na chlebíčky může být dozdobena čerstvou pažitkou nebo řeřichou. Nejlepší tuňáková pomazánka se tak zrodí přímo pod rukama a jen díky dochucení z ní lze udělat neodolatelný mls.

Tuňáková pomazánka s tvarohem – recept

Tuňáková pomazánka, které dodá tvaroh skvěle vláčnou chuť. Skvěle zasytí a pokud někdo rád zahušťuje tvarohem nebo lučinou, tak vznikne další chutná a sytá varianta rybí pomazánky s tvarohem.

Ingredience na tuňákovou pomazánku s tvarohem:

  • 2 ks konzerva tuňáka v oleji
  • ½ vaničky polotučného tvaru nebo 1 kostka lučiny
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • kari

Postup:

Uvaříme vejce natvrdo, tzn. 8-10 minut. Smícháme tuňáka, hořčici, citronovou šťávu a tvaroh v míse. Jakmile vznikne směs, ochutíme ji solí, kari dle chuti, pepřem a můžeme podávat. Pomazánka je stejně jako ostatní vhodná pro jakýkoliv druh pečiva, které je čerstvé, neboť jí čerstvost dodá pořádné grády.

Na chlebíčkovou pomazánku poklademe vajíčka a přisypeme jarní cibulku. Místo tvarohu můžeme použít lučinu a získáme tím skvělou tuňákovou pomazánku s lučinou. S touto pomazánkou jdou dělat divy a ochucovat dle libosti.

Tuňáková pomazánka s majonézou – recept

Jako další z řad možností, jak udělat tuňákovou pomazánku, je varianta s majonézou. Pokud by chyběla majonéza, postačí obyčejné máslo.

Ingredience na tuňákovou pomazánku s majonézou:

  • 1 ks cibule
  • 200 g tuňáku ve vlastní šťávě
  • 5 lžic majonézy
  • 125 g másla či margarínu
  • 1 ks vejce
  • 1 ks kyselé okurky
  • sůl
  • petrželka
  • citronová šťáva
  • mletý pepř černý
  • pažitka

Postup:

V sítu necháme odkapat tuňák a následně ho rozdrobíme na kousky. To samé s kyselou okurkou. Najemno nakrájíme cibuli, pažitku, petrželku a kyselou okurku. Vejce uvaříme natvrdo, tzn. 8-10 minut, vychladíme a oloupeme. Oddělíme žloutek a bílek, které rovněž jemně nasekáme.

Do pěny rozetřeme máslo či margarín, přidáme žloutek, opět utřeme a přimícháme majonézu s kousky tuňáku. S pěti lžícemi majonézy promícháme lehce cibuli, okurku, česnek, pažitku a petrželku. Na závěr dle chuti osolíme. Pokud doma není majonéza, lze použít máslo a vznikne tak tuňáková pomazánka s máslem.

Tuňáková pomazánka s vajíčkem – recept

Milovníky vajíčkové a rybičkové pomazánky si rozhodně tato možnost získá. Tento recept spojuje obě oblíbené pomazánky a nabízí výtečnou alternativu.

Ingredience na tuňákovou pomazánku s vajíčkem:

  • 2 ks jarní cibulky
  • 2 ks konzervy tuňáka v oleji či vlastní šťávě
  • 3 ks vejce
  • citronová šťáva
  • troška strouhané citronové kůry
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice (může být i ostřejší)
  • 100 g lučiny
  • mletý pepř

Postup:

Uvaříme vejce 8-10 minut ve vroucí vodě natvrdo. Rozemeleme tuňáka metličkou či vidličkou. Vejce nastrouháme nahrubo a jarní cibulku nakrájíme najemno. Vše dáme do mísy, kam přidáme lučinu, hořčici, majonézu, sůl, pepř a šťávu s kůrou. Všechny ingredience pečlivě promícháme a dáme rybí pomazánku s vajíčkem vychladnout.

Podáváme buď s opečeným pečivem nebo s čerstvým. Můžeme ozdobit kouskem citronu nebo zbylou cibulkou.

Sardinková pomazánka chutná skvěle na čerstvé bagetce.
Sardinková pomazánka chutná skvěle na čerstvé bagetce.

Sardinková pomazánka – recept

Další z mnoha pomazánek, které jedly už i naše babičky jako malé. Rybí pomazánka ze sardinek, která skvěle poslouží, pokud by doma chyběl tuňák, a chuť na rybičkovou pomazánku neslábne.

Ingredience na sardinkovou pomazánku:

  • 2 ks vajec
  • 3 ks jarní cibulky
  • 150 g odtučněného tvarohu
  • 375 g sardinek (i konzervované)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup:

Vodu přivedeme k varu a přidáme vejce. Ty v ní uvaříme natvrdo, tzn. 8-10 minut. Uvařené je necháme vychladnout, následně oloupeme a poté nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibulku, sardinky, citronovou šťávu a tvaroh dáme do mixéru a rozmixujeme.

Jestliže nemáme mixér, v míse rozemeleme a rozšleháme do směsi. Do ní přidáme nakrájená vejce, ochutíme solí a pepřem a opět smícháme. Výborná rybičková pomazánka je na světě! Pomazánka ze sardinek skvěle poslouží jak na jednohubky, tak i jako výborná studená večeře.

Rybí pomazánka z makrely – recept

Uzená makrela je oblíbeným zpestřením každodenního jídelníčku. Makrelová pomazánka proto nesmí na stole chybět.

Ingredience na rybí pomazánku z makrely:

  • 1 ks uzené makrely
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce plnotučné hořčice (lze použít i dijonskou)
  • 1 ks pomazánkového přírodního másla bez příchuti (200 g)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Makrelu vykostíme a zbavíme kůže. Dáme do mísy, kam přidáme pomazánkové máslo, hořčici, cibuli, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme či vyšleháme v mixéru a necháme alespoň půl hodiny vychladnout v lednici. Pomazánku můžeme podávat na chlebíčky, jednohubky nebo další pečivo. Dozdobit lze citronem, paprikou, bylinkami či vařenými vejci.

Krabí tyčinky – recept

Krabí tyčinky neznamenají pouze formu skvělé bílo-červené pomazánky. V dnešní době se s ní lze setkat také u varianty zeleninových surimi tyčinek s rýží. Další možností je jejich využití do California sushi.

Krabí pomazánka ze surimi tyčinek doplněná citronovou šťávou vždycky potěší.
Krabí pomazánka ze surimi tyčinek doplněná citronovou šťávou vždycky potěší.

Nejlepší krabí pomazánka

Krabí tyčinky – receptů na ně je mnoho, ovšem nejznámějším je pomazánka ze surimi tyčinek. Při spojení s majonézou a citronovou šťávou je naprosto výtečnou chuťovkou pro chlebíčky i například do tortill. Pro některé z uvedených tipů může být nejlepší pomazánka na chlebíčky, pro některé opak. Každý si najde své dle chuti.

Ingredience pro krabí pomazánku:

  • 1 lžíce soli
  • troška pepře
  • kapka citronové šťávy
  • 2 ks vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 ks balení krabích tyčinek

Postup:

Necháme rozmrazit krabí tyčinky. Uvaříme vejce natvrdo, tzn. 8-10 minut. Tyčinky nakrájíme najemno nebo nastrouháme a dáme do mísy. Přidáme majonézu, jogurt, vejce, sůl, pepř a pár kapkami citronové šťávy zakončíme přípravu. Vše důsledně promícháme. Ozdobit jednohubky můžeme citronem nebo okurkou.

Salát z krabích tyčinek

Krabí salát je skvělou večeří nebo obědem pro ty, kteří preferují spíše zdravější formu jídla.

Ingredience pro salát z krabích tyčinek:

  • 1 ks balení surimi tyčinek
  • půl pomeranče
  • 1 lžíce majonézy
  • špetka citronové šťávy
  • černý mletý pepř
  • sůl
  • 1 lžička krupicového cukru

Postup:

Krabí tyčinky necháme rozmrazit. Polovinu nakrájíme nožem na krátké nudličky. Druhou půlku rozmixujeme s majonézou. Pokud nemáme mixér, tak důkladně promícháme. Rozmixovanou směs smícháme s nakrájenými nudličkami a přidáme jemné kousky oloupaného pomeranče. Pokapeme citronovou šťávou, špetkou cukru, solí a pepřem. Servírujeme s bílým pečivem s listy ledového salátu.