Cold brew – recept
Připravte si doma kávu za studena. Je to tak snadné a vaše ledová káva už nikdy nebude chutnat hořce. Jak probíhá Cold brew příprava? Jak se dělá ledová káva?
Toužíte v létě po dobré ledové kávě, ale nelíbí se vám, že mnohé z nich jsou nakonec vodnaté nebo příliš hořké, pak existuje jediné řešení: káva za studena. Tato metoda zaručuje vždy jemný ledový šálek.
Příprava kávy za studena není žádným velkým tajemstvím, ani nevyžaduje dovednosti vyškoleného baristy na úrovni ninji, abyste ji zvládli. Nepotřebujete ani žádné speciální vybavení kromě velké nádoby na přípravu kávy a sítka.
Pokud připravujete občerstvení na letní podvečerní grilovačku s přáteli, vyzkoušejte i zaručenou klasiku Old Fashioned drink nebo ovocnou sangriu.
Proč připravovat Cold brew?
Pomalé louhování vytáhne ze zrnek všechnu skvělou chuť kávy (a ano, i kofein – nebojte se!).
Zároveň však zanechává za sebou většinu sloučenin, které mohou způsobit hořkou a kyselou chuť kávy.
To znamená, že káva připravená za studena je neuvěřitelně jemná a má téměř sladkou chuť. Ideální pro přípravu ledové kávy.
Jaké ingredience použít na cold brew latte?
Především je skvělé, že k tomuto receptu na cold brew latte nebudete potřebovat žádné fantastické vybavení ani ingredience.
Jediné, co budete potřebovat, je french press, nebo pokud se vám v kuchyni žádný neválí, dejte si syrové plátno do sítka nad misku nebo velký hrnek, abyste mohli kávu filtrovat.
Servírování Cold brew
Cold Brew můžete podávat ledovou nebo horkou, záleží na výběru prodejce. V obou případech postupujete stejným způsobem přípravy kávy a poté ji buď podáváte s ledem, nebo ji ohřejete v mikrovlnné troubě.
Při ohřívání na horkou kávu často přidáváme před ohřevem kapku vody, abychom kávu zředili. Ale to je opět věc osobního vkusu.
Jak skladovat ledovou kávu?
Pokud Vám při přípravě zbyla ještě vylouhovaná káva přelijte ji do uzavíratelné nádoby. V lednici ji můžete skladovat až 1 týden.
Cold brew příprava – tipy
- Ujistěte se, že jsou zrna hrubě namletá
Zrnka namletá na pískový prášek, jako je tomu u překapávané kávy, mohou způsobit, že káva bude přeplněná a scezená káva bude zrnitá a blátivá. Zrnka by měla vypadat jako hrubá kukuřičná mouka nebo dokonce trochu hrubší.
- Filtrovaná voda
To je vlastně dobrá rada pro přípravu kávy obecně. Váš šálek kávy bude mít čistší a sladší chuť, pokud k její přípravě použijete filtrovanou vodu.
- Kávu louhujte alespoň 12 hodin
Je v pořádku tuto dobu trochu zkrátit, ale nešetřete na ní. Káva potřebuje tuto dobu celou, aby se plně vylouhovala ve vodě. Příliš brzké scezení vám může přinést slabší kávu.
- Chlaďte kávu za studena pomocí kostek ledu
Chcete si vychutnat zcela neředěnou kávu? Připravte si kávové kostky ledu, kterými si vychladíte ledovou kávu.
Ledová káva s našlehaným mlékem
Toužíte si připravit doma vynikající ledovou kávu s našlehaným mlékem, ale nevlastníte například kávovar Dolce Gusto ani napěnovač? Nezoufejte, stačí Vám obyčejný french press.
Pro přípravu mléčné pěny použijte mléko, které máte rádi. Pěna lze připravit z tučného i polotučného mléka. Mléko zahřívat nemusíte, pěnu zvládnete připravit i ze studeného.
Do french pressu nalijte zhruba 150-250 ml mléka. Nádobu přiklopte víčkem se sítkem. Následně sítko stlačujte dolů a zase naopak nahoru. Zhruba po 20-30 stlačeních máte dokonalou mléčnou pěnu.
Cold brew recept
Podle tohoto receptu připravíte poměrně silný šálek kávy. Chcete-li, aby byla méně silná (nebo silnější, pokud ji máte rádi), upravte množství zrnkové kávy podle své chuti.
Ingredience na cold brew
- 1 šálek (113 g) celé zrnkové kávy
- 4 šálky (907 g) vody
Postup na cold brew
- Kávová zrna umelte na nejhrubším nastavení mlýnku nebo krátkými jednosekundovými pulzy v mlýnku na koření.
- Mletá káva by měla vypadat jako hrubá kukuřičná mouka, ne jako jemný prášek. Měli byste mít necelý 1 šálek mleté kávy.
- Přeneste kávovou sedlinu do nádoby, kterou používáte k přípravě cold brew.
- Nahoru nalijte vodu. Jemně promíchejte lžící s dlouhou rukojetí, aby byla kávová sedlina důkladně nasycena vodou.
- Přikryjte sklenici víčkem nebo malým talířkem, aby byla chráněna před prachem a hmyzem.
- Kávu nechte louhovat asi 12 hodin.
- Kávu můžete nechat ležet na lince nebo v chladničce; doba louhování je stejná.
- Vyložte malé sítko sýrovým plátnem nebo plátnem z pytle na mouku a umístěte je nad velkou odměrku nebo misku – přes sítko přelijte.
- Kávu přelijte do malé láhve nebo sklenice a uchovávejte ji v chladničce až týden.
- Kávu zřeďte libovolným množstvím vody nebo mléka. Podávejte s ledem nebo několik minut ohřívejte v mikrovlnné troubě.
Ledová káva příprava
Zjistěte, jak si doma připravit ledovou kávu. Díky tomuto jednoduchému receptu si můžete bez problémů dopřát chladivou dávku kofeinu. Vyzkoušejte ji s trochou javorového sirupu.
Ingredience na ledovou kávu
- 200 ml silné černé kávy
- 50 ml mléka
- Led
- Javorový sirup, volitelně
Postup na ledovou kávu
- Připravte 200 ml šálek černé kávy podle návodu na obalu a nechte kávu zcela vychladnout.
- Nalijte ji do mixéru spolu s mlékem, 2 nebo 3 hrstmi ledu a javorovým sirupem, pokud jej používáte, a rozmixujte do hladké pěny.
- Nalijte do vychlazené vysoké sklenice a podávejte.
Cold brew karamelové frapuccino
Krémové karamelové macchiato nebo frappuccino plné kofeinu, vyrobené pouze ze 3 ingrediencí a přirozeně slazené datlovým karamelem. Perfektní ranní povzbuzení bez mléčných výrobků.
Ingredience na cold brew karamelové frapuccino
- 2 šálky mandlového mléka
- 2 šálky hrubě mleté tmavé kávy
- 4 šálky filtrované vody
- 15 vypeckovaných datlí
- 3-6 lžic horké vody
- 16 kostek ledu z mandlového mléka standardní velikosti
- 2 šálky studené kávy
- 3-5 lžic datlového karamelu
Postup na cold brew karamelové frapuccino
- Večer předtím nalijte mandlové mléko do standardního zásobníku na kostky ledu a zmrazte.
- Měli byste mít asi 16 kostek ledu.
- Večer předtím si také připravte studenou kávu tak, že nahrubo namelete tmavě pražená kávová zrna přidejte je do mísy a zalijte filtrovanou vodou, poté je přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky.
- Druhý den přeceďte cold brew přes kávový filtr.
- Zatímco se káva scedí, připravte datlový karamel tak, že do kuchyňského robotu nebo mixéru přidáte 15-20 datlí bez pecek.
- Pulzujte/mixujte na nízkém stupni, dokud nezůstanou malé kousky, a pak při zapnutém mixéru přilévejte horkou vodu, dokud nevznikne pasta.
- Budete muset pravidelně seškrabovat stěny.
- Přidejte pouze tolik vody, abyste vytvořili pastu – pokud jí přidáte příliš mnoho, bude příliš tekutá. Odstavte.
- Chcete-li připravit 2 frappuccina, přidejte všech 16 kostek ledu a 2 šálky (480 ml) studené kávy do mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud se nerozpustí.
- Přidejte datlový karamel po 1 lžíci a rozmixujte.
- Ochutnejte a podle potřeby upravte chuť a přidejte více datlového karamelu, abyste ji osladili.
- Pokud Vám zbyde datlový karamel, který můžete přikrytý skladovat v lednici 1-2 týdny.
- Rozdělte do vysokých sklenic a dozdobte šlehačkou.
- Nejlepší je, když je čerstvý, i když zbytky lze uchovávat v chladničce po dobu několika hodin.
Cold brew latte
Toto cold brew latte je lahodná ledová káva připravená ze pečlivě připraveného cold brew a studené mléčné pěny. Jak udělat latte?
Ingredience na cold brew latte
- 1/2 šálku studené kávy
- 1/2 šálku mléka s 2% obsahem tuku
- Kostky ledu
- Sladidlo, nepovinné
Postup na cold brew latte
- Mléko nejprve napěňte za studena. Používám k tomu napěňovač mléka.
- Do vysoké sklenice přidejte kostky ledu tak, aby naplnily sklenici přibližně do poloviny.
- Do sklenice naplněné ledem nalijte studenou kávu.
- Pokud chcete, můžete nyní přidat sladidlo a rychle zamíchat. Jako sladidlo můžete použít klasický cukr nebo ochucený sirup pro přípravu kávy.
- Nakonec na vrch nalijte studené napěněné mléko.
- Pro dosažení nejlepší chuti je nejlepší podávat cold brew latte ihned po jeho přípravě.
TIP: Cold brew můžete podávat s brčkem, abyste mohli mléko s kávou řádně promíchat.
Cold brew káva milkshake – recept
Pokud hledáte pochoutku, která je studená, krémová a s kofeinem, už nehledejte. Jednoduchý recept na kávový mléčný koktejl je dokonalým letním nápojem, který vznikne smícháním studené kávy se zmrzlinou.
Ingredience na cold brew milkshake
- 1,5 lžíce instantní kávy
- ¼ šálku vody – teplé nebo mírně horké
- 4 lžíce cukru nebo podle potřeby
- 2,5 šálku plnotučného mléka
- 1 nebo 2 kopečky zmrzliny – na mléčný koktejl
- 2 až 4 kopečky zmrzliny – na polevu kávového koktejlu nebo podle potřeby
- 4 až 5 malých kostek ledu – volitelně
Postup na cold brew milkshake
- Do malé misky nasypte instantní kávu.
- Přidejte teplou nebo mírně horkou vodu.
- Velmi dobře promíchejte lžičkou.
- Příprava kávového koktejlu
- Nyní tuto směs nalijte do nádoby mixéru.
- Přidejte cukr. Cukr můžete přidat podle své chuti.
- Mixujte minutu nebo dokud kávový roztok nezpění a barva trochu nezesvětlí.
- Nyní přidejte 4 až 5 malých kostek ledu. Přidání kostek ledu není povinné a můžete se rozhodnout je vynechat.
- Přidejte 1 nebo 2 kopečky vanilkové zmrzliny.
- Přilijte 2,5 šálku vychlazeného mléka.
- Ještě jednou rozmixujte, dokud se vše dobře nepromíchá a na povrchu nevznikne pěkná pěna.
- Kávový milkshake nalijte do sklenic.
- Nahoře si nechte trochu místa na kopečky zmrzliny.
- Nyní do každé sklenice vložte 1 nebo 2 kopečky zmrzliny.
- Kávový milkshake se zmrzlinou ihned podávejte.