Mahi mahi ryba – recept
Mahi mahi, doráda, koryféna nebo zlak nachový. To jsou názvy pro dravou rybu, která obývá vody Tichého oceánu, a která je velmi oblíbenou a vyhledávanou pochoutkou. Mahi mahi se vyznačuje jemnou chutí a poměrně pevnou konzistencí, díky které je její příprava hračkou. Představujeme vám výběr nejlepších receptů na mahi mahi rybu.
Mahi-mahi je paprskoploutvá ryba žijící na hladině v pobřežních vodách mírného, tropického a subtropického pásma po celém světě.
Připravuje se podobně jako třeba losos na černo nejčastěji v troubě nebo na grilu, a chutná výborně třeba se směsí bylin, zeleninou, a zakápnutá citronem nebo limetkou. Jak připravit mahi mahi rybu?
Ryba mahi mahi
Rybu mahi mahi mají v oblibě zejména ti, kteří milují ryby a plody moře, jako jsou třeba kalamáry, tilápie, tuňák nebo kaviár. Chutná i těm, kteří rybím pokrmům obvykle neholdují. Stejně tak jako to platí u rybích pomazánek jako tuňáková, sardinková atd.
Je to díky tomu, že mahi mahi zčásti postrádá charakteristickou rybí vůni i konzistenci, a její maso je často přirovnáváno k drůbežímu.
Vyzkoušejte také výborný tuňák steak, lososa na pánvi, nebo zapečeného lososa, nebo se podívejte jak připravit mražené krevety, které jsou také oblíbenými mořskými plody. Chcete do svého jídelníčku zařadit rybí tuk? Podívejte se na fermentovaný olej z tresčích jater.
Mahi-mahi cena
Pokud si plánujete připravit rybu mahi-mahi doma, určitě vás zajímá mahi-mahi cena. Cena ryby mahi-mahi závisí na celé spoustě nejrůznějších faktorů.
Záleží vždy na tom, kde rybu mahi-mahi koupíte. Na rybím mase obecně se nevyplatí šetřit, pokud si chcete skutečně pochutnat, případně pokud si nechcete zadělat na nepříjemné zdravotní potíže.
Záleží také na tom, jaké množství kupujete, protože řada prodejců nabízí rybu mahi-mahi za množstevní slevy. Důležité také je, zda sháníte mraženou mahi mahi, nebo čerstvou rybu mahi mahi. Je pochopitelné, že cena mahi-mahi v čerstvém stavu bude vyšší.
Cena čerstvých filetů mahi-mahi se obvykle pohybuje kolem 600 korun za kilogram, zatímco za kilogram mražených filetů ryby mahi-mahi obvykle zaplatíte kolem 250-350 korun.
Mahi mahi – recept
Pokud si mahi mahi správně připravíte, potěšíte své chuťové buňky její křehkou konzistencí a jemnou, vynikající chutí. Připravte si mahi mahi s lahodnou citronovo-česnekovou omáčkou.
Ingredience na mahi mahi
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 filety mahi-mahi
Ingredience na citronovo-česnekovou omáčku
- 2 lžíce másla, změlkého
- 1 lžíce čerstvě nasekané pažitky nebo petrželky
- 2 lžíce mletého česneku
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1 lžíce šťávy z citronu
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
Mahi mahi – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- V malé pánvi smíchejte všechny přísady citronové česnekové směsi a promíchejte, aby se zcela spojily. Odstavte.
- Osušte přebytečnou vlhkost z rybích filetů papírovými utěrkami. Tento krok je důležitý, proto se ujistěte, že jste odstranili co nejvíce vlhkosti. Rovnoměrně posypte obě strany filetů špetkou kuchyňské soli a čerstvě mletým černým pepřem. Odložte stranou.
- Ve velké pánvi odolné vůči troubě rozehřejte olivový olej na vysoké teplotě. Jakmile se olej rozpálí, přidejte na pánev rybí filety a nechte je smažit, dokud z jedné strany nezhnědnou, asi 3 minuty – rybou přitom nehýbejte.
- Rybí filety opatrně otočte na druhou stranu, vypněte hořák a pánev ihned přeneste do již rozpálené trouby.
- Rybu mahi mahi pečte asi 5 minut, nebo dokud není vrchní část zlatavá a střed právě propečený. Dávejte pozor, abyste ji nepřevařili.
- Minutu před dopečením ryby v troubě zahřejte na středně vysoké teplotě za stálého míchání malou pánvičku s připravenou citronovo-česnekovou směsí, dokud se nerozpustí a nezačne bublat.
- Okamžitě vypněte oheň a směs nalijte na uvařenou rybu. Nezapomeňte přelít i případnou šťávu z pánve s rybou. Podávejte s dalšími plátky citronu na ozdobu.
Filet mahi mahi – recept
Chcete si připravit filet mahi mahi snadno a rychle? Přinášíme vám snadný recept na filet mahi mahi na pánvi.
Filet mahi mahi ingredience
- 1 střední citron
- 4 filety z mahi mahi
- 1 a 1/4 čajové lžičky soli a další podle potřeby
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku, mletý
- 4 lžíce studeného nesoleného másla nakrájeného na 4 kousky
- 1 lžíce nahrubo nasekaných čerstvých petrželových lístků
Filet mahi mahi – postup
- Citron nakrájejte na plátky a vymačkejte z něj šťávu. Polovinu citronu nakrájejte na tenké plátky. Ze zbylé poloviny odšťavněte šťávu, mělo by vám zůstat asi 1 1/2 lžíce šťávy; obě dejte stranou.
- Okořeňte mahi mahi. Osušte mahi mahi papírovými utěrkami. Celé tělo ochuťte 1 lžičkou soli a několika zrnky pepře.
- Na velké litinové pánvi nebo pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte olej na středním plameni, dokud se z něj nezačne kouřit, asi 3 až 5 minut. Přidejte mahi mahi a opékejte, dokud není spodní část dobře propečená a boky nejsou propečené těsně za polovinou výšky filetů, asi 4 minuty.
- Obraťte filety a pokračujte v restování, dokud nejsou propečené a maso se snadno odlupuje, další 2 až 4 minuty v závislosti na tloušťce filetů. Přendejte je na servírovací talíř.
- Na středně mírném ohni přidejte citronovou šťávu a česnek. Snižte teplotu na středně nízkou. Přidejte citronovou šťávu, česnek a zbývající 1/4 lžičky soli. Vařečkou seškrábněte ze dna pánve připečené kousky.
- Přidejte plátky citronu a pak po kouscích vmíchejte máslo a počkejte, až se každý kousek téměř rozpustí, a teprve pak přidejte další.
- Omáčku dochuťte. Pánev stáhněte z ohně. Vmíchejte petrželku. Omáčku ochutnejte a podle potřeby ji ještě osolte a opepřete. Nalijte na mahi mahi a ihned podávejte.
- Zbytky lze uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.
Zlak nachový – recept
Rybu mahi mahi můžete znát také pod názvem zlak nachový. Jak se zlak nachový připravuje?
Ingredience na zlaka nachového
- 4-5 filetů zlaka nachového
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
Na kořenicí směs
- 3 lžíce mouky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička soli
- 1 lžička papriky
Na omáčku
- 3 lžíce mleté šalotky
- 3-4 stroužky mletého česneku
- 1 a 1/4 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 1/2 šálku husté smetany
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky sušené petrželky, sušený tymián
- 2 lžíce citronové šťávy více nebo méně podle chuti
- sůl a pepř podle chuti
Postup na zlaka nachového
- Ve středně velké míse smíchejte všechny přísady kořenící směsi. Osušte mahi mahi a vetřete koření do ryby.
- Na velké pánvi s těžkým dnem rozpusťte 1 lžíci másla ve 2 lžících olivového oleje na středně vysoké teplotě. Jakmile se rozpálí, přidejte filety, snižte teplotu na střední a vařte přibližně 4 minuty, filety obraťte a poté vařte další 2-4 minuty podle své chuti.
- Pokud ryba hnědne příliš rychle, snižte teplotu. Vyjměte mahi mahi na talíř a přikryjte ho fólií.
- V případě potřeby slijte olej z pánve tak, aby vám zbyla asi 1 lžíce oleje. Přidejte šalotku a smažte ji za stálého seškrabávání kapek 2 minuty nebo do změknutí. Přidejte česnek a smažte 30 sekund.
- Rozšlehejte kuřecí vývar s kukuřičným škrobem a přidejte do pánve spolu s hustou smetanou, citronovou šťávou, tymiánem a petrželkou. Vařte, dokud se vývar nezredukuje na polovinu a mírně nezhoustne, asi 4-5 minut.
- Podle chuti osolte a opepřete (já používám asi po ¼ lžičce) a případně přidejte další citronovou šťávu.
- Filety mahi mahi vložte zpět do pánve a přelijte je lžící omáčky. Ozdobte čerstvou pažitkou a/nebo petrželkou (volitelně). Ihned podávejte s rýží, bramborovou kaší, šťouchanými bramborami s jarní cibulkou, nebo těstovinami.
Pečená ryba mahi-mahi na řecký způsob – recept
Pečená ryba mahi-mahi chutná opravdu výborně, a zaručeně se s ní zavděčíte i těm, kteří za normálních okolností rybímu masu neholdují.
Na pečenou rybu mahi mahi můžete při přípravě použít marinádu na lososa.
Ingredience na rybu mahi mahi
- 4 filety mahi-mahi
- 4 lžíce olivového oleje
- 5 stroužků česneku nasekaných nahrubo
- 1 lžička sušeného oregana
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 citronová šťáva
- ½ lžičky kuchyňské soli
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky aleppského pepře
- 3 šálky cherry rajčátek
Postup na rybu mahi mahi
- Mahi mahi vložte do mísy a dejte stranou.
- V malé misce smíchejte 2 lžíce olivového oleje s nasekaným česnekem, oreganem, černým pepřem, rozmarýnem, citronovou šťávou, solí, kmínem a pepřem Aleppo.
- Marinádou pokapejte mahi mahi a ujistěte se, že jsou marinádou pokryty všechny části filetů.
- Přikryjte a nechte v chladničce odležet 20 minut až 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 200 °C a pečicí plech potřete sprejem na pečení. Plech můžete také nejprve vyložit alobalem a potřít jej sprejem na vaření, abyste si usnadnili čištění.
- Smíchejte cherry rajčata se zbývajícími 2 lžícemi olivového oleje a špetkou soli a pepře. Uspořádejte je na plech.
- Na plech položte marinované mahi mahi a navrch přidejte česnek a koření, které bylo v marinádě.
- Pečte při teplotě 200 °C asi 20 minut.