Vejce – zastřené, pošírované, do ztracena – recepty
Vejce jsou neuvěřitelně univerzální surovinou, kterou lze použít v celé řadě receptů. Vejce lze použít k přípravě lahodných pokrmů od snídaně až po večeři. Ať už člověk hledá rychlý a snadný vaječný pokrm, nebo něco složitějšího, existuje spousta vaječných receptů, které může vyzkoušet.
Vaření z vajec. Je to jedno z nejuniverzálnějších, nejvýživnějších a nejchutnějších jídel, které lze připravit. Vejce lze použít jako hlavní jídlo, přílohu nebo dokonce jako dezert! Existuje nespočet způsobů, jak z vajec připravit chutné jídlo – od míchaných a smažených až po pošírované a do ztracena.
Chutné jsou i klasiky jako vejce natvrdo. Kdo chce zkusit i alternativu klasických vajec od slepic, může vyzkoušet i recept na pštrosí vejce. Mezi skvělý recept z vajec patří i ten na francouzský toast.
Zastřené vejce, ztracené vejce – ztracené vejce recept
Sázené vejce (někdy nazývaná jako zastřené vejce, ztracené vejce, nebo vejce do ztracena) jsou chutným a výživným pokrmem, který se skládá z jednoho vejce, jež se jemně vaří v hrnci s vroucí vodou. Když se dělají zastřená vejce, nejprve se naplní mělký hrnec vodou, která se musí přivést k mírnému varu a pak se do ní rozklepnou vejce.
Vejce se rychle uvaří, obvykle během několika minut, a bílek ztuhne, zatímco žloutek zůstane měkký a tekutý. Výsledkem je krásné a chutné vejce, které lze podávat samotné nebo na toasty, saláty a další pokrmy.
Pošírované vejce jsou skvělým zdrojem bílkovin a mají také nízký obsah kalorií a tuku. Navíc se velmi snadno připravují, takže jsou skvělou variantou snídaně nebo pozdního oběda. Pro přípravu dokonalých pošírovaných vajec je důležité použít co nejčerstvější vejce a před přidáním vajec se ujistit, že voda mírně vře.
Lze připravit také alternativu – ztracené vejce v naběračce. Tu stačí z poloviny ponořit do vroucí vody a počkat, než se vejce udělají. Někdy se dělají také ztracené vejce ve folii. Ztracené vejce se používá při přípravě vejce Benedikt.
Na co použít sázené vejce
Sázená vejce jsou chutným a všestranným způsobem, jak obohatit každé jídlo o bílkoviny. Sázená vejce lze použít do různých pokrmů, od snídaně až po večeři.
K snídani lze vejce pošírovat a podávat je na misce ovesných vloček, toastů nebo bramboráků. Lze si také připravit pošírovaná vejce Benedikt se slaninou a holandskou omáčkou na anglickém muffinu.
K večeři jdou pošírovaná vejce podávat na salátu, na lůžku z vařené zeleniny nebo vedle grilovaného steaku. Lze si také připravit lahodný vaječný sendvič přidáním pošírovaných vajec na opečený anglický muffin se slaninou a sýrem.
Kdo rád experimentuje, může pošírovaná vejce přidat také do různých polévek nebo dušených pokrmů, aby získaly další bílkoviny. Z pošírovaných vajec lze také připravit sendviče s vaječným salátem nebo je přidat do snídaňového burrita či wrapu.
Sázená vejce jsou snadným způsobem, jak dodat chuť a bílkoviny jakémukoli jídlu. S trochou cviku se lze brzy stát mistry v pošírování vajec a vytváření chutných a výživných pokrmů.
Čerstvost vajec – jak poznat
Pro mnoho lidí je při výběru vajec nejdůležitější jejich čerstvost. Čerstvá vejce mají pevnou, silnou a lesklou bílou nebo žlutohnědou skořápku. Žloutek by měl být sytě žlutý a bílek hustý a neprůhledný. Čerstvá vejce mají také obvykle jemnější vůni než vejce starší.
Čerstvá vejce mají několik klíčových výhod. Zaprvé jsou výživnější než jejich starší protějšky. Obsahují totiž více vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro zdraví. Za druhé, čerstvá vejce mají obvykle lepší chuť a strukturu než ta, která ležela nějakou dobu na polici. V neposlední řadě je také méně pravděpodobné, že obsahují bakterie nebo jiné kontaminující látky, takže jsou bezpečnější k jídlu.
Při nákupu vajec je důležité kontrolovat datum na krabici, aby měl člověk jistotu, že dostává co nejčerstvější vejce. Také je dobré se ujistit, že jsou vejce skladována v chladničce, aby byly udrženy při bezpečné teplotě a zabránilo se jejich rychlému zkažení.
Jak uvařit vajíčka, jak dlouho se vaří vejce
Často vyhledávaná informace je, jak dlouho se vaří vejce. Vejce by se měla vařit, dokud není bílek i žloutek pevný. V závislosti na způsobu vaření to může trvat 3 až 10 minut.
V případě vajec uvařených natvrdo se vloží do vroucí vody na 6-9 minut. Vejce pošírovaná se vaří 3-4 minuty. Smažená vejce 3-4 minuty z každé strany. Míchaná vejce se vaří 4-5 minut za občasného míchání.
Jak dlouho vařit vejce na měkko, vajíčka na měkko – čas
Vaření vajec naměkko je poměrně jednoduchý proces, který přináší výživné a chutné jídlo. Nejprve se přivede voda k varu. Po dosažení varu se sníží teplota na minimum a opatrně se do vody vloží vejce. Vejce se nechají vařit 4-5 minut.
Po uvaření se vejce opatrně vyjmou lžící a dají se na několik minut do mísy se studenou vodou, aby se proces vaření zastavil. Po vychladnutí vajec stačí opatrně rozbít skořápku a lžící je vyndat ze skořápek. Vejce se podávají dochucené solí a pepřem.
Vejce jako hlavní chod, recept na vajíčka
Vajíčka se dají využít nejen jako příloha, ale i jako hlavní chod. Tady je několik receptů na chutné hlavní jídlo z vajec:
Vejce se špenátem a fetou: Rozpalte velkou pánev na středním plameni a přidejte trochu olivového oleje. Přidejte 1 šálek čerstvých špenátových listů a ½ šálku rozdrobené fety a restujte, dokud se špenát neuvaří. Do směsi udělejte 3 důlky, pak do nich rozklepněte 3 vejce a pánev přikryjte pokličkou. Vejce nechte 4 minuty pošírovat, nebo dokud nejsou bílky pevné a žloutky stále měkké. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.
Sendvič s vaječným salátem: V míse rozmačkejte vidličkou 4 vejce uvařená natvrdo. Přidejte ¼ šálku majonézy, 1 lžičku dijonské hořčice a špetku soli a pepře. Promíchejte. Směs namažte na oblíbený toastový chléb a obložte salátem, rajčaty a plátky červené cibule.
Zapečená vejce v avokádu: Předehřejte troubu na 200 °C. Rozkrojte avokádo na polovinu a odstraňte pecku. Ze středu každé poloviny avokáda vydlabejte malou část dužiny a vytvořte jamku pro vejce. Do každé poloviny avokáda rozklepněte vejce a poloviny dejte do zapékací misky. Pečte 20 minut nebo dokud
Smažená vaječná rýže: Začněte mícháním vajec na pánvi s trochou oleje. Přidejte uvařenou rýži a požadovanou zeleninu a koření. Vše společně osmažte, dokud se neprohřeje, a podávejte.
Vejce a brambory: Na pánvi osmahněte na kostičky nakrájené brambory a cibuli. Po změknutí přidáme míchaná vejce a dochutíme solí a pepřem. Podávejte s kopečkem zakysané smetany a nasekanou pažitkou.
Míchaná vejce (smažená vejce): Ke smažení vajec potřebujete olej nebo máslo. Potřebujete také několik vajec. Dále také trochu soli a pepře. Smažení vajec začíná zahřátím oleje nebo másla na pánvi. Jakmile je olej nebo máslo rozpálené, přidejte vejce. Nezapomeňte vejce neustále míchat, aby se rovnoměrně opekla. Jakmile jsou vejce uvařená podle vašich představ, osolte je a opepřete podle chuti. Podávejte horké.
Jak oloupat vajíčka
Loupání vajec je poměrně jednoduchý úkol, který lze zvládnout několika jednoduchými kroky.
- Začněte tím, že vejce uvaříte. Vejce vložte do hrnce a zalijte je studenou vodou. Přiveďte vodu k varu a hrnec přikryjte. Vejce nechte vařit 8-10 minut.
- Jakmile jsou vejce uvařená, vyjměte je z hrnce a vložte do misky s ledovou vodou. Tím se zastaví proces vaření a vejce se budou lépe loupat.
- Jakmile vejce vychladnou, rozbijte skořápky poklepáním na tvrdý povrch. Začněte nahoře a postupujte kolem vejce.
- Opatrně odloupněte skořápku, začněte od většího konce. K odstranění skořápky můžete použít prsty nebo lžíci.
- Po odstranění skořápky je oloupané vejce připraveno k použití. Pro hladší a snadněji oloupatelné vejce můžete vejce před loupáním jemně převalovat na kuchyňské lince.
Existují i další postupy, jak oloupat vajíčka:
- Vejce položte do dlaně.
- Jemně klepněte do vejce pomocí lžíce.
- Lžící oddělte horní část skořápky od vejce.
- Opatrně odloupněte lžící skořápku od vejce, začněte nahoře a postupujte směrem dokola.
- Po odstranění skořápky opláchněte vejce studenou vodou, abyste odstranili všechny zbývající kousky skořápky.
Dodržování těchto kroků by vám mělo umožnit snadné loupání vajec. Dobrou chuť!