Cake pops, čokoládová dortová lízátka – recept
Určitě jste se již někdy setkali s cake pops – lákavě vyhlížejícími lízátky, která ale s těmi tradičními lízátky nemají příliš mnoho společného. Cake pops jsou totiž vyrobená z těsta. Dortová lízátka cake pops lze pak polévat celou řadou různých polev např. čokoládová poleva je výborná a dále můžete používat nejrůznější posypky. Cake pops lízátka si můžete připravit i doma.
Pečená dortová lízátka cake pops se často prodávají v cukrárnách a kavárnách, kde si k nim můžete vychutnat skvělou cold brew kávu. Ve skutečnosti si je ale můžete připravit také doma – třeba v rámci narozeninové oslavy jako kávový dezert s tvarohem.
Ke cake pops můžete podávat třeba lahodný milkshake, při přípravě oslavy se vám bude hodit i karamel recept, makronky recept, nebo recept na řezy mille feuille. Cake pops chutnají výborně, pokud je zalijete vanilkovou polevou nebo na ně použijte čokoládový korpus.
Cake pops forma – forma na lízátka
Při přípravě cake pops se neobejdete bez cake pops formy. Jedná se o formu na lízátka, která se obvykle vyrábí ze silikonu. Obvykle se skládá ze dvou částí, z nich ta vrchní je opatřená otvorem pro špejli, respektive tyčku na lízátko.
Kromě formy na více lízátek – obvykle na 12 kusů – se dají sehnat také formičky na jednotlivá lízátka. Forma na cake pops se obvykle používá tak, že se těsto na cake pops nalije do spodní poloviny, přiklopí horní částí s otvorem, a cake pops se dají péct.
Pečená lízátka v troubě zvětší svůj objem natolik, že se plně přizpůsobí tvaru formy.
Cake pops recept
Chcete si doma připravit báječná sladká dortová lízátka cake pops? Recept je opravdu snadný, a existuje řada variant, díky kterým si můžete domácí cake pops ozvláštnit.
Cake pops ingredience
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky
Na krém
- 75 g másla
- 150 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžíce mléka
- 200 g rozpuštěné bílé čokolády na namáčení
- sypání, na namáčení
Cake pops recept
- Nejprve připravte dort. Troubu předehřejte na 190 °C. Vymažte a vyložte dno 20cm sendvičové formy. Máslo, cukr a vanilkový extrakt dejte do mísy a dobře vyšlehejte do krémové konzistence.
- Pomalu zašlehejte vejce, jedno po druhém, pak vmíchejte mouku a dobře promíchejte. Vyklopte do dortové formy a pečte asi 20 minut, dokud nevykyne a nezíská zlatohnědou barvu. Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Zatímco koláče chladnou, připravte máslový krém. Ve velké míse nebo v míse stojanového mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr dohladka, přidejte vanilkový extrakt a mléko a znovu vyšlehejte.
- Po vychladnutí dort rozdrobte na velké drobky. Přidejte máslový krém a promíchejte. Z dortové směsi odebírejte kousky, vyválejte z nich kuličky, každou přeneste na vyložený tác nebo talíř, do každé zapíchněte tyčinku na lízátko a dejte na hodinu do lednice ztuhnout.
- Rozpusťte bílou čokoládu v mikrovlnné troubě, tryskáním a mícháním v 10sekundových intervalech, dokud nebude hladká. Posypky vyklopte do jiné misky.
- Vezměte každý z vychlazených dortových nanuků a ponořte ho do bílé čokolády, aby trochu odkapávala po misce. Ponořte je do posypky a pak je postavte vzpřímeně do hrnku, aby hodinu schly při pokojové teplotě nebo 30 minut v lednici.
Dortová lízátka – recept
Tento jednoduchý recept je ideální pro výrobu dortových lízátek všech tvarů a velikostí. Tyto lahůdky, které se skvěle hodí jako jedlá pozornost k narozeninám a dalším oslavám, lze upravit pomocí bonbonů a barevného posypu. Lízátky můžete také ozdobit malý dort k narozeninám.
Dortová lízátka ingredience
- 1 balení dortové směsi dle chuti
- 1 balení instantního pudingu
- 4 vejce
- 1 šálek vody
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- ½ šálku polevy dle výběru
- 1 sáček bonbonů typu Skittles
- Posypky dle výběru
Dortová lízátka – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Postříkejte plechovou dortovou formu nebo pečicí plech nepřilnavým sprejem.
- Ve velké míse smíchejte dortovou směs, pudinkovou směs, vejce, vodu a olej. Šlehejte 2 minuty při střední rychlosti elektrickým mixérem. Nalijte do připravené formy.
- Pečte 35 až 40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Koláč nechte 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout. Koláč rozdělte na poloviny a jednu polovinu zmrazte pro další použití.
- Dort rukama drobte, dokud nezůstanou žádné velké kusy.
- Přidejte polevu a promíchejte ji prsty, dokud se dobře nespojí.
- Vytvarujte dortové koule a nechte je chladit, dokud neztuhnou, přibližně 2 hodiny.
- Zatímco dortové kuličky tuhnou, rozpusťte bonbony.
- Namočte špičku každé tyčinky na lízátko do rozpuštěných bonbonů a poté do ztuhlých dortových kuliček. Postup opakujte se všemi dortovými kuličkami a poté je nechte znovu vychladnout, dokud neztuhnou, asi 10 minut. Zbylé rozpuštěné cukroví si nechte stranou.
- Ihned je posypte posypkou nebo polevou podle vlastního výběru a přeneste na pěnovou hmotu. Postup opakujte se zbývajícími dortovými lízátky. Chlaďte, dokud neztuhnou, asi 10 až 15 minut.
TIP: Vyzkoušejte jako polevu recept na slaný karamel!
Čokoládová lízátka – recept
Tato báječná čokoládová lízátka se skvěle hodí na narozeninovou oslavu, ale také pro řadu svátečních i všedních příležitostí.
Ingredience na čokoládová lízátka
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/3 šálku neslazeného přírodního kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce – při pokojové teplotě
- 1/2 šálku podmáslí
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálku horké vody
Na polevu
- 6 lžic nesoleného másla – změklého na pokojovou teplotu
- 3/4 šálku moučkového cukru
- 1/2 šálku kakaového prášku – holandský nebo neslazený přírodní
- 3 lžičky mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- Posypky dle výběru
Čokoládová lízátka – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte kulatou dortovou formu (nebo čtvercovou). Ujistěte se, že používáte sprej na vaření, který obsahuje mouku (VELMI důležité je použít sprej na vaření, který obsahuje mouku).
- Ve středně velké míse prošlehejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl.
- V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem smíchejte vejce, podmáslí a rostlinný olej, dokud se nespojí.
- Nalijte těsto do dortové formy a pečte 29-33 minut nebo dokud špejlí zapíchnutou do středu dortu nevyjde několik vlhkých drobků, ale žádné mokré těsto.
- Vyjměte koláč z trouby a nechte ho 10 minut vychladnout.
- Připravte polevu: V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem vyšlehejte máslo do hladka. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, mléko a vanilku a míchejte, dokud nebude hladká a krémová, asi 2-3 minuty.
- Jakmile dort vychladne, rozdrobte ho do mísy s polevou.
- Ujistěte se, že v ní nejsou žádné velké kusy dortu. Pomocí pádlového nástavce míchejte polevu a dort při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
- Vytvarujte kuličky o velikosti jedné polévkové lžíce. Kuličky položte na plech vyložený voskovým papírem nebo pergamenem.
- Dortové kuličky dejte na 2 hodiny (nebo přes noc) vychladit do chladničky nebo je dejte alespoň na 1 hodinu do mrazničky.
- Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a přidejte ½ lžičky rostlinného oleje, abyste ji zředili.
- Namočte konce lízátkových tyčinek do rozpuštěné čokolády, chcete, aby horní část tyčinky byla obalena čokoládou, a pak tyčinku vložte do středu vychlazené dortové kuličky.
- Postup opakujte, dokud nebudou mít všechny dortové kuličky vloženou tyčinku na lízátko.
- Vraťte dortové lízátko zpět na plech a zmrazte na 30 minut nebo dokud není studené a pevné.
- Namočte dortovou kuličku do čokoládové polevy, dokud není úplně pokrytá. Jemně poklepejte lízátkovou tyčinkou o stěnu odměrky, aby z ní odkapala přebytečná čokoláda.
- Ihned po namočení do čokolády obalte dortovou tyčinku v posypu NEBO posypte posypem mokrou čokoládu.
- Nechte ztuhnout při pokojové teplotě. Potažené cake pops skladujte při pokojové teplotě až 5 dní, v lednici ve vzduchotěsné nádobě je uchovávejte 1 týden.
- Dortová lízátka vložte do polystyrenového bloku, aby ztuhla.
Pečená dortová lízátka – recept
Tato báječná pečená dortová lízátka se stanou ozdobou každé vaší oslavy. Připravit si je ale můžete samozřejmě kdykoliv, když na ně dostanete chuť.
Pečená dortová lízátka – ingredience
- ½ hrnku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- ¾ šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce, pokojové teploty
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 a ⅓ šálku hladké mouky
- 1 a ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku plnotučného mléka pokojové teploty
Na polevu
- ¼ šálku nesoleného másla při pokojové teplotě
- 113 g krémového sýra
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- Posypky dle chuti na ozdobu
- Poleva dle chuti
Pečená dortová lízátka – postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Lehce vymažte boky a dno jedné kulaté dortové formy. Dno vyložte pergamenovým papírem vystřiženým na míru a pergamenový papír také bohatě vymažte. Formu lehce poprašte moukou a pak z ní vyklepejte přebytečnou mouku; dejte stranou.
- Ve velké míse šlehejte máslo a cukr při středně vysoké rychlosti, dokud nebudou lehké a nadýchané, asi 3 minuty. Přidejte vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promíchejte. Vmíchejte vanilku.
- V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Metličkou je promíchejte a přidejte do máslové směsi a následně do mléka. Šlehejte při středně nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Těsto bude husté.
- Přeneste těsto do připravené formy. Těsto rovnoměrně rozetřete do formy pomocí stěrky. Pečte 20-30 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde jen s několika vlhkými drobky. Dávejte pozor, abyste těsto nepropekli.
- Koláč nechte 10 minut vychladnout v pánvi a poté jej překlopte na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl.
- V míse stojanového mixéru s pádlovým nástavcem nebo ve velké míse s ručním elektrickým mixérem vyšlehejte máslo a smetanový sýr na středně vysoké rychlosti do krémové konzistence.
- Přidejte moučkový cukr a šlehejte při nízké rychlosti, dokud cukr zcela nezvlhne, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte, dokud se dobře nezapracuje, asi 3 minuty.
- Rozdrťte dort na malé kousky a přidejte je do mísy s polevou. Míchejte při nízkých otáčkách, dokud se poleva a dort zcela nespojí.
- Pomocí naběračky o velikosti 1,5 lžíce rozdělte směs na kuličky. (Kuličky budou v této fázi příliš měkké na to, aby se daly dokonale vytvarovat.) Kuličky položte na plech vyložený pergamenovým papírem a dejte je na 30 minut do chladničky.
- Přetočte je, abyste získali stejnoměrné kuličky s hladkým povrchem, a poté je vraťte na 20 minut do chladničky.
- Polevu rozpusťte podle návodu na obalu.
- Z chladničky vyjměte vždy 5 dortových kuliček. Ponořte tyčinku na lízátko asi do půl centimetru do polevy a vložte ji asi do poloviny do středu dortové koule.
- Namáčejte dortovou kouli do polevy, dokud není zcela obalená až po základnu tyčinky na lízátko. Přebytečnou polevu jemně vyklepejte. Umístěte ji vzpřímeně do polystyrenového bloku nebo stojánku na cake pop a ozdobte posypem. Postup opakujte se zbývajícími dortovými kuličkami.
- Poleva bude ztuhlá do 1 hodiny. Po ztuhnutí potahu uložte dortové kuličky do chladničky, jinak by potah mohl popraskat.