Bifteky s tatarskou omáčkou – nejlepší recept
Grilovaný hovězí steak s tatarskou omáčkou je klasické a chutné jídlo. Je to jednoduchý pokrm, a přitom tak chutný. Steak je hlavní hvězdou představení. Měl by být z kvalitního hovězího masa a ochucený solí a pepřem. Steak by se měl poté grilovat na středním žáru na předehřáté pánvi nebo grilu. Měl by se péct, dokud nedosáhne požadované propečenosti.
Jídlo se připraví tak, že se steak položí na talíř a přelije tatarskou omáčkou. Steak můžete podávat s hranolkami, bramborovou kaší, pečenou zeleninou, salátem nebo čerstvým pečivem.
Grilované bifteky s tatarskou omáčkou – ingredience
- 600 g svíčkové
- sůl
- mletý pepř
- olej
- tatarská omáčka
Grilované bifteky s tatarskou omáčkou – postup
- Odleželou svíčkovou opláchneme, osušíme utěrkou, odblaníme, nakrájíme na silnější plátky a lehce naklepeme. Plátky upravíme do původního tvaru, potřeme olejem a necháme chvíli v chladničce nakřehnout.
- Před podáním vložíme bifteky na rošt pod rozehřátý gril a grilujeme po každé straně pět minut.
- Bifteky položíme na nahřáté talíře, pokapeme šťávou, která odkapala na podloženou misku, osolíme, opepříme a podáme s tatarskou omáčkou a se smaženými bramborovými hranolky.
- Bifteky můžeme podat i s jinou studenou omáčkou, s ochuceným máslem, s dušenou zeleninou nebo s čerstvě připravenými sázenými vejci, možností příloh je spousta.
Recept na domácí tatarskou omáčku
Tatarská omáčka je velmi chutná, a proto je vhodná pro různé pokrmy. Můžete ji použít jako dip k zelenině nebo jí můžete použít do různých salátů, nebo k masu.
Domácí tatarská omáčka – ingredience
- 250 ml slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 1/2 menší cibule
- 30 g nakládaných okurek
- 20 g kaparů
- lžička dijonské hořčice
- 2 lžičky citronové šťávy
- špetka soli
- černý pepř mletý
Domácí tatarská omáčka – postup
- Nejprve do vysoké a úzké nádoby vyklepněte 2 vejce, přidejte 250 ml rostlinného oleje, 2 lžičky citronové šťávy a lžičku dijonské hořčice. Osolte, opepřete.
- Promixujte tyčovým mixérem. Směs by měla okamžitě houstnout a vytvořit hustou majonézu.
- Do majonézy přidejte pokrájené nakládané okurky, kapary a cibuli a vše opět promixujte.
- Podle potřeby dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Tatarskou omáčku dejte vychladit do lednice a poté servírujte k oblíbeným pokrmům.
Grilované steaky s domácí tatarskou omáčkou jsou snadné na přípravu, a přitom tak chutné. Steak je křehký a šťavnatý a tatarská omáčka mu dodá příjemnou smetanovou chuť. Je to skvělé jídlo pro zvláštní příležitost nebo na jakýkoli večer v týdnu.
Grilovaný biftek může být skvělou pochutinou obzvláště v létě, když můžete grilovat na zahradě. Je také možné grilovat biftek v troubě, ale bude mít úplně jinou chuť.