Cikánský guláš – nejlepší recept
Cikánský guláš je tradiční maďarský guláš, který je známý již po staletí. Je to vydatné a chutné jídlo, které se snadno připravuje.
Cikánský guláš se obvykle připravuje z hovězího nebo vepřového masa, ale může se připravovat i z kuřecího masa. Maso se obvykle nakrájí na kostičky a vaří se s cibulí, česnekem a paprikou, poté se dusí v rajčatové omáčce.
Do směsi se často přidává mrkev, paprika, koření a brambory a některé recepty obsahují i zelí, slaninu nebo houby. Dušené maso se obvykle doplňuje zakysanou smetanou.
Guláš je jídlo, které pochází z Maďarska. Jedná se o směs masových kostek, cibule a koření, které obvykle obsahuje papriku. Název guláš je odvozen z maďarského „gulya“, což znamená stádo hovězího dobytka a tureckého slova „Asker“, což znamená voják, tedy maso pro vojáky.
Český guláš se nejčastěji připravuje z hovězího masa, existují ale i další varianty (vepřový nebo zvěřinový) Základem tohoto jídla je cibule, která se smaží na sádle nebo oleji. Poté se do toho přidá maso a mletá paprika, které se orestují.
Následně se přidá rajčatový protlak a vše se zalije vývarem nebo vodou a dusí se. Dále se může přidávat další koření, jako je kmín, pepř, nové koření, jalovec, bobkový list, pálivá paprika nebo chilli.
Poté se přilije vhodné množství vývaru nebo vody a vše se zahušťuje moukou, chlebem, bramborovým škrobem nebo kukuřičným škrobem. Nakonec se do guláše přidá prolisovaný česnek a majoránka.
Guláš se servíruje obvykle s houskovým knedlíkem, chlebem nebo rohlíkem a dalšími přílohami, jako je syrová cibule, strouhaný křen a další.
Existuje mnoho různých receptů na přípravu guláše a jeho chuť se regionu od regionu liší. Vyzkoušejte například recept na mexický guláš.
Ingredience na cikánský guláš
- 375 g předního hovězího
- 40 g rostlinného tuku
- 100 g cibule
- 7,5 g mleté papriky
- sůl
- mletý pepř
- 20 g rajčatového protlaku
- kmín
- 2,5 dl vývaru
- 100 g brambor
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- 25 g slaniny
- 50 g žampiónů
- 50 g papriky
- 37,5 g nakládaných okurek
Postup na cikánský guláš
- Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli a zaprášíme paprikou, necháme zpěnit.
- Poté vložíme nakrájené hovězí maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín.
- Zalijeme vývarem a dusíme do poloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku.
- Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky.
- Vše krátce povaříme.
Cikánský guláš je ideálním jídlem pro chladné zimní večery. Jeho bohatá chuť naplní vaši kuchyni teplem a vůně papriky vám rozvoní ústa. Je to skvělý způsob, jak nasytit dav lidí, a lze ho snadno zdvojnásobit nebo ztrojnásobit pro větší skupiny.
Cikánský guláš se často servíruje s rýží, těstovinami nebo knedlíky, můžete jej samozřejmě podávat jen s krajícem chleba. Je to snadné a rychlé jídlo, které může být připraveno v mnoha různých variacích.