Nejlepší recepty z kapra
Vánoční období je spojeno s mnoha tradicemi a jednou z nejoblíbenějších je bezesporu příprava a konzumace kapra. Tento rybí pokrm se v mnoha rodinách podává jako hlavní chod vánoční večeře.
Vyzkoušejte recept na kapra po srbsku, který je protknutý slaninou a ochucený solí a mletou paprikou, pečený společně s brambory a přelitý zakysanou smetanou.
Kapr po srbsku – ingredience
- ¾ kg kapra
- 5 dkg anglické slaniny
- sůl
- ½ lžíce hladké mouky
- ½ lžíce mleté papriky
- ¾ dl kysané smetany
- ½ kg brambor
- máslo
Kapr po srbsku – postup
- Většího kapra, nejlépe hladkého (bez šupin), vykucháme, očistíme, rozřízneme po délce, osolíme, pak ho na hřbetě několikrát nařízneme a do každého zářezu vložíme kousek másla a slaniny.
- Takto připraveného kapra dáme na mřížku roštu.
- Pekáč vymažeme máslem a dáme do něj na plátky nakrájené osolené brambory. Pak na pekáč položíme mřížku s připraveným kaprem a vše dáme do trouby.
- Když se kapr začne péci, poprášíme ho moukou promíchanou s paprikou.
- Jakmile se kůžička začne opékat, poléváme kapra občas smetanou, až se upeče.
- Podáváme s brambory, které se pekly současně s rybou.
Další recepty na přípravu kapra
Pokud máte rádi kapra a hledáte nové způsoby, jak ho připravit, přinášíme vám pět lahodných receptů z kapra, které vám pomohou oživit vánoční stůl.
Pečený kapr se zeleninou
Tento klasický recept zahrnuje pečení celého kapra spolu s různými druhy zeleniny, jako jsou brambory, mrkev a cibule. Kapra osolíme, okořeníme bylinkami a necháme ho péct v troubě spolu se zeleninou. Výsledkem je chutný a šťavnatý pokrm s výraznou vůní a výbornými přírodními šťávami.
Kapr na česneku
Tento recept je pro ty, kteří mají rádi výraznou chuť česneku. Kapra omyjeme, osušíme a podélně rozřízneme na poloviny. Následně ho vložíme na plech, potřeme prolisovaným česnekem a zakápneme olivovým olejem. Posypeme ho bylinkami a pečeme v troubě, dokud není ryba dokonale měkká a zlatavá.
Kapr na medu
Tento recept je skvělou volbou pro ty, kteří se rádi pohrávají s kombinací sladkého a slaného. Kapra omyjeme, okořeníme solí a pepřem a potřeme medem.
Poté ho pečeme v troubě spolu s citronovými plátky, které dodají pokrmu osvěžující kyselou chuť. Výsledkem je kapr s jemně sladkou polevou, která ho skvěle doplňuje.
Kapr na pivu
Tento recept přidává kaprovi nevšední chuťový rozměr. Kapra umyjeme, osušíme a naporcujeme na filety. Ty potom marinujeme směsí piva, citronové šťávy, strouhané citronové kůry, česneku, bylinek a soli.
Marinovat necháme minimálně hodinu. Poté filety osmahneme na pánvi s máslem nebo olejem. Podáváme je s přílohou podle vlastního výběru.
Kapr na sladkokyselo
Pro milovníky exotické kuchyně je tento recept skvělou volbou. Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Poté smícháme kukuřičný škrob s vajíčkem, osolíme a obalíme kaprové kousky. Tyto kousky smažíme v oleji, dokud nejsou zlatavě hnědé.
Mezitím připravíme sladkokyselou omáčku z octa, cukru, sójové omáčky, zázvoru a česneku. Kousky kapra zalijeme omáčkou a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Na závěr
Doufáme, že tyto recepty z kapra vám přinesou novou inspiraci a pomohou vám připravit vánoční večeři, která potěší všechny členy rodiny.
Ať už si vyberete klasické pečení, výrazný česnekový pokrm nebo exotickou sladkokyselou variantu, kapr vám určitě dodá šmrnc na vánočním stole. Přejeme vám dobrou chuť.