Pikantní rizoto – nejlepší recept
Rizoto, italský pokrm, který se stal oblíbeným po celém světě, má nespočet variant. Jedna z odvážných verzí je pikantní rizoto.
Rizoto je italský pokrm připravovaný z krátkozrnné rýže, která má schopnost absorbovat tekutiny a vytvářet krémovou konzistenci. Hlavním trikem při vaření rizota je postupné přidávání tekutiny (často v podobě vývaru) a pravidelné míchání, což umožňuje rýži postupně vařit a získávat krémovou strukturu.
Jeho základními ingrediencemi jsou rýže, cibule, máslo nebo olivový olej a vývar. K tomu se přidávají různé koření a ingredience, které dodají tomuto pokrmu pikantní ráz. Zde je několik nápadů:
- Koření: Pikantní rizoto lze připravit s různými druhy koření. Chili papričky, česnek a kajenský pepř jsou skvělou volbou pro milovníky pikantních jídel.
- Maso: Přidání pikantně kořeněného masa, jako je chorizo nebo klobása, může rizoto obohatit o další úroveň chuti.
- Zelenina: Paprika, jalapeño nebo cherry rajčata přidají rizotu pikantní a osvěžující chuť.
- Sýr: Pikantní druhy sýrů, jako je parmezán, mohou dodat rizotu výraznou chuť a krémovou konzistenci.
- Vinný ocet: Některé recepty zahrnují i trochu bílého nebo červeného vína nebo vinného octa pro extra pikantní nádech.
Variací na rizoto je prakticky nekonečné množství. Můžete ho připravit s masem, houbami, mořskými plody, šafránem, špenátem, cuketou nebo dokonce s citrusovými plody.
Ingredience na pikantní rizoto
- 1 šálek krátkozrnné rýže (například Arborio)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g pikantní klobásy (například chorizo), nakrájené na kolečka
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 lžička papriky (sladké nebo pálivé, podle preference)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 4 šálky horkého kuřecího vývaru
- 1/2 šálku bílého vína (nepovinné)
- Sůl a pepř podle chuti
- Na zdobení: nasekaná petrželka a nastrouhaný sýr (například parmezán)
Postup na pikantní rizoto
- Rozehřejte olivový olej v hlubokém hrnci nebo rendlíku na středním ohni.
- Přidejte nasekanou cibuli a restujte ji dozlatova, přibližně 3-4 minuty.
- Přidejte nasekaný česnek a klobásu. Smažte, dokud klobása nezačne hnědnout a uvolňovat svůj aromatický olej.
- Přidejte nakrájenou papriku a sušené oregano. Smažte další 2-3 minuty, dokud paprika nezměkne.
- Přidejte rýži a smažte ji asi 2 minuty, dokud není skleněná a dobře promíchaná s ostatními ingrediencemi.
- Pokud použijete bílé víno, přilijte ho nyní a vařte, dokud se většina alkoholu neodpaří.
- Postupně přilijte horký kuřecí vývar, asi 1/2 šálku najednou. Míchejte a vařte, dokud rýže neabsorbuje tekutinu. Pokračujte v přidávání vývaru a vaření asi 18-20 minut, dokud není rýže měkká a má krémovou konzistenci.
- Přidejte papriku, sůl a pepř podle chuti. Míchejte a nechte vařit další 2-3 minuty.
- Podávejte pikantní rizoto teplé, ozdobené nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.
Pikantní rizoto je vynikající pokrm pro ty, kteří hledají chuťovou explozi a odvážné kombinace chutí. S různými možnostmi koření, masa, zeleniny a sýra máte možnost se kreativně vyjádřit na talíři. Tak si dovolte experimentovat a objevujte nové varianty pikantního rizota, které budou uspokojovat vaše chuťové buňky a přinášet radost na vaše jídelní stoly.