Biskupský chlebíček – nejlepší recept

Biskupský chlebíček si většina lidí spojí se svátky (Vánocemi, Velikonocemi). Dopřát si ho můžete ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem, ořechy a rozinkami chutná opravdu skvěle. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední moučník ke kávě či čaji.

Velmi podobnými moučníky, které se také připravují na svátky, jsou štola, vánočka a velikonoční beránek.

Recept na biskupský chlebíček

Připravte si moučník s kandovaným ovocem, oříšky a rozinkami podle tohoto receptu.

Biskupský chlebíček – ingredience

  • 8 bílků + 1 lžička studené vody
  • 28 dkg pískového cukru
  • 7 dkg mandlí
  • 7 dkg lískových ořechů
  • 10 dkg rozinek
  • kandované ovoce
  • 14 dkg polohrubé mouky
  • 5 dkg rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu
  • čokoláda na polevu 10 dkg

Biskupský chlebíček – postup

  1. Do ušlehaného tuhého sněhu zašleháváme cukr, potom ovoce, mouku, máslo a rum.
  2. Těsto vylijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy, pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 1 hodinu. Vyklopíme a poléváme čokoládou.

Hrnkový recept na biskupský chlebíček

Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem.

Ingredience na biskupský chlebíček

Těsto:

  • 1 hrnek hladké mouky
  • ½ hrnku cukru
  • 110 g změklého másla
  • 4 vejce
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¾ hrnku kandovaného ovoce
  • 1 špetka soli

Čokoládová poleva:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 2 lžičky rostlinného oleje

Postup na biskupský chlebíček

  1. Nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh.
  2. V jiné misce utřete máslo se žloutky a zbývajícím cukrem.
  3. Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
  4. Ke žloutkům po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
  5. Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
  6. Chlebíček pečte na 170 °C po dobu přibližně 40 minut. Propečení chlebíčku otestujte pomocí špejle a případně nechte ještě chvíli péct.
  7. Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
  8. Chlebíček nechte zcela vychladnout. Ve vodní páře umíchejte rozpuštěnou čokoládu na vaření s olejem.
  9. Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.

I když mají mnozí pečení biskupského chlebíčku spjaté hlavně s Vánocemi, vyplatí se ho podávat i při jiných příležitostech. Není nijak náročný na přípravu a rozhodně udělá radost celé rodině.