Omeleta se zeleninou – nejlepší recept
Omeleta se zeleninou je nejen chutnou, ale také zdravou volbou pro snídani. Toto jednoduché a rychlé jídlo nabízí řadu výhod, včetně bohatého obsahu živin a možnosti uplatnění různých druhů zeleniny dle vaší preference.
Přidání zeleniny do omelety má několik výhod:
- Nutriční hodnota: Zelenina je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, což přidává do omelety dodatečnou nutriční hodnotu. Různé druhy zeleniny mohou přinést různé výhody, jako například vitamín C z papriky nebo železo ze špenátu.
- Chuť a textura: Zelenina přidává do omelety zajímavé chutě a textury. Kombinace měkkého vajíčka s křupavou nebo šťavnatou zeleninou vytváří lahodnou a pestrou chuťovou paletu.
- Nízkokalorická volba: Většina zeleniny je relativně nízkokalorická, což znamená, že můžete omeletu zdravě obohatit, aniž byste zvýšili kalorický obsah pokrmu příliš.
- Vizuální atraktivita: Barevná zelenina dělá omeletu atraktivní na pohled. Oči také jedí, a pokud je pokrm vizuálně přitažlivý, může to zvýšit vaší chuť k jídlu.
- Diverzifikace pokrmu: Přidáním různých druhů zeleniny můžete udělat omeletu různorodější a zajímavější. Můžete experimentovat s různými kombinacemi podle svých preferencí.
Do vaječné omelety můžete přidat různé druhy zeleniny podle vaší chuti. Mezi oblíbené možnosti patří:
- Papriky – červené, zelené, žluté nebo oranžové papriky přidávají sladkou chuť a krásnou barvu.
- Rajčata – čerstvá rajčata nebo sušená rajčata mohou omeletě dodat šťavnatost a chuť.
- Houby – žampiony nebo jiné druhy hub přidávají omeletě bohatou a masitou chuť.
- Špenát – čerstvý nebo zmrazený špenát přidává do omelety zdravou zeleninu a vlákninu.
- Cibule – cibule může omeletě dodat pikantní chuť a texturu.
- Brokolice – vařená nebo dušená brokolice může být skvělým doplňkem omelety.
- Avokádo – avokádo přidává krémovost a zdravé tuky do omelety.
Můžete experimentovat a kombinovat tyto ingredience podle svého vkusu a preference.
TIP: Pokud jste milovníkem zeleniny, zkuste si připravit dokonalou pečenou zeleninu.
Omeleta se zeleninou – ingredience
- 2 cibule
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 500 g rajčat
- 2 stroužky česneku
- tymián
- 1 dl oleje
- 12 vajec
- sůl
- mletý pepř
Omeleta se zeleninou – postup
- Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájíme na kolečka. Rajčata pokrájíme na silnější kolečka (můžeme je i oloupat) a česnek prolisujeme.
- Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou zeleninu, kterou dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Část čerstvé zeleniny necháme na ozdobení. Dusíme na slabém plameni asi 15 minut.
- Vejce rozšleháme vidličkou a na části udušené zeleniny postupně pečeme jednotlivé omelety. Dáváme pozor, abychom je příliš neupekli, aby si zachovali pěknou zlatistou barvu.
- Upečené omelety vyklopíme na mělký talíř, pokapeme trochou horkého oleje, ozdobíme zbývající pokrájenou zeleninou (rajčata, paprika, cibule).
- Omeletu podáváme teplou, ale je chutná i studená.
Celkově řečeno, zelenina přidává do omelety nejen zdraví, ale také chutný a pestrý prvek. Je to skvělý způsob, jak začít den s vyváženou snídaní, která dodá energii a poskytne tělu důležité živiny.