Celer s citrónem – nejlepší recept
Celer s citronem může být servírován jako příloha nebo svačina. Je to snadno připravitelné jídlo, které může být připraveno v několika málo krocích. Nejen, že je to chutné, ale je to také velmi zdravé.
Celer
Celer je jednou z nejzdravějších zelenin, kterou můžete konzumovat. Je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Je také skvělým zdrojem antioxidantů a může pomoci bojovat proti různým chorobám. Celer obsahuje vitamíny jako je vitamín K, vitamín C, vitamín A a vitamín B.
Jeho vysoký obsah vlákniny zase pomáhá udržovat dobrou trávení a zdravou stolici. Jeho vysoký obsah draslíku pomáhá udržovat krevní tlak a snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění.
Kromě toho má celer také některé léčebné vlastnosti. Jeho látky s protizánětlivými účinky pomáhají zmírnit záněty a bolesti svalů a kloubů. Také může pomoci snížit hladinu cholesterolu a snižovat riziko vzniku některých typů rakoviny.
Celer lze připravit na mnoho způsobů. Může se konzumovat syrový, přidat do salátů nebo vařit. Také může být použit jako součást zeleninových polévek nebo jako přísada do jídel.
V závěru je třeba zdůraznit, že celer je skvělou volbou pro zdravou stravu. Jeho výživové hodnoty a léčebné vlastnosti pomáhají udržovat dobré zdraví a snižují riziko vzniku některých onemocnění.
TIP: Vyzkoušejte recept na celerovou pomazánku.
Citron
Citrony jsou jedním z nejzdravějších a nejužitečnějších citrusových plodů. Citron je bohatý na vitamíny C a B, stejně jako na draslík, vápník a hořčík. Může také pomoci snížit hladinu cholesterolu a tlaku krve.
Citron může také pomoci posílit imunitu a snížit riziko vzniku některých chorob. Citrony jsou také často používány k přípravě léčivých přípravků nebo ke zmírnění symptomů střevních potíží.
Jsou skvělou volbou pro lidi, kteří usilují o zdravý životní styl. Obsahují mnoho látek, které jsou prospěšné lidskému tělu, a mohou být použity k léčbě některých zdravotních problémů.
Celer s citrónem – ingredience
- 1 celer
- ½ citrónu
- 1 kostka kostkového cukru
- 40 g másla
- sůl
- ½ tykve (200 g)
- ½ lžičky másla
- ½ špetky muškátového květu
- sůl
Celer s citrónem – postup
- Středně velké celery rozkrájíme na dvoucentimetrové kostky.
- Do kastrolku, nejlépe litinového, dáme rozpustit máslo, do kterého vsypeme nakrájený celer, přidáme cukr, sůl a zakapeme šťávou z citrónu.
- Nepodléváme vodou a dusíme na velmi mírném ohni doměkka. Cukr trošku karamelizuje, takže celer zhnědne, dejte pozor ať se Vám nepřipálí.
- Celer s citronem je výborná příloha k pečenému masu.
Směs celeru s citronem je vynikající zdravou volbou. Obsahuje mnoho důležitých živin a je velmi snadno připravitelná. Je to také skvělý způsob, jak si dopřát chutnou a zdravou přílohu nebo svačinu.