Bramborové placky – nejlepší recept
Bramborové placky jsou oblíbenou a chutnou pochoutkou, která se může podávat jako hlavní chod nebo jako příloha. Vyrobit je můžete i doma a to velmi snadno. Bramborové placky jsou typem jídla, které je velmi oblíbené a konzumované po celém světě.
Bramborové placičky jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky uvařených brambor. Připravit se dají ve slané i sladké variantě. Do směsi můžete přidat zeleninu, sýr nebo bylinky, abyste ji více ochutili. Podávejte je s kečupem, zakysanou smetanou nebo oblíbenou omáčkou. Výsledkem je chutná svačina nebo příloha, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů.
Bramborové placky se mohou připravovat smícháním bramborové kaše s cibulí, česnekem, bylinkami a kořením. Brambory je třeba rozmačkat, dokud nejsou hladké a krémové. Cibuli, česnek a bylinky je třeba nakrájet nadrobno a poté přidat do bramborové kaše.
Ze směsi se vytvarují placičky, které se vidličkou zploští a osmaží na malém množství oleje. Placičky by se měly smažit, dokud nejsou zlatohnědé a křupavé.
Bramborové placičky lze podávat s různými druhy koření. Oblíbené jsou kečup, hořčice a majonéza. Lze je také podávat se zakysanou smetanou, sýrem, slaninou a dalšími zálivkami. Bramborové placičky lze podávat také se zeleninou nebo salátem.
Kromě toho, že jsou bramborové placičky chutné, jsou také poměrně výživné. Brambory jsou dobrým zdrojem komplexních sacharidů, které dodávají energii po celý den, a také vitaminů a minerálních látek, jako je vitamin C, draslík a hořčík. Přidání cibule, česneku a bylinek dodává placičkám další vitamíny a minerály.
Bramborové placky – ingredience
- 700 g vařených oloupaných brambor
- 1/4 lžičky soli
- asi 150 g hladké mouky
- rostlinný tuk
Bramborové placky – postup
- Brambory nastrouháme najemno, osolíme a přidáme jen tolik mouky, abychom těsto zpracovali a vyváleli.
- Vykrájíme z něj kulatou formičkou placky (nebo těsto nakrájíme na stejné kousky a každý rozválíme na placku) a na litinové plotýnce položené na plynovém hořáku nebo na elektrické plotýnce placky zvolna nasucho opečeme po obou stranách.
- Horké placky potřeme rozehřátým sádlem nebo tukem a dáváme do nahřáté mísy.
- Placky podáváme samotné nebo je potíráme povidly a sypeme tvarohem.
Placky z brambor jsou chutnou a výživnou svačinou nebo přílohou, kterou si může snadno vychutnat každý. Ať už hledáte slanou svačinu nebo přílohu k jídlu, bramborové placičky vás jistě potěší.