Staročeská zelňačka – nejlepší recept
Staročeská zelná polévka je pokladem české kuchyně, který nás přenese zpět do doby, kdy se vařilo s láskou k tradici a výborným domácím jídlům. Tato polévka je plná kyselého zelí, šťavnatého masa a aromatických bylinek, což ji činí oblíbenou nejen v českých rodinách, ale i u všech, kteří si chtějí dopřát tradiční chuťový zážitek.
V našem receptu vám ukážeme, jak snadno a s láskou připravit tuto výtečnou zelnou polévku, která zahřeje tělo a duši.
Staročeská kuchyně je plná tradičních pokrmů, které se předávají z generace na generaci, a zelná polévka je jedním z těchto pokladů. Připravit tuto polévku je snadné a zábavné, a můžete si být jisti, že vás její jedinečná chuť zahřeje i v nejchladnějších dnech. Pusťme se do vaření a obnovme tradici českého domácího vaření s touto výbornou staročeskou zelnou polévkou.
TIP: Vyzkoušet můžete také frankfurtskou polévku nebo hrachovou polévku.
Suroviny:
- 2 lžíce domácího sádla
- 2 cibule
- drcený kmín
- mletou papriku
- dvě lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vychladlého kuřecího vývaru (nebo jen vodu)
- 4 velké brambory
- pálivou klobásku
- 500 g kysaného zelí
- bobkový list
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- cukr
Postup:
- V kastrolu rozehřejeme sádlo, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce ji orestujeme.
- Přisypeme drcený kmín, mletou papriku, zahustíme hladkou moukou a připravíme růžovou jíšku.
- Jíšku zalijeme studeným kuřecím vývarem nebo vodou a důkladně prošleháme metličkou, aby se jíška lépe rozpustila.
- Kysané zelí vymačkáme (nálev si ale ponecháme stranou), a přidáme do vývaru.
- Přidáme bobkové listy, vložíme na kostičky nakrájené brambory a na stejné kostičky pokrájenou klobásku. Vaříme na mírném ohni, dokud brambory nezměknou.
- Vyjmeme bobkové listy, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Každý má rád něco jiného. Proto se nebojte v případě potřeby hotovou zelňačku dosladit cukrem, nebo naopak dokyselit trochou octa nebo zelného nálevu.