Čočka na husto s karbanátkem z čočky – nejlepší recept
Čočka se dá připravit na mnoho způsobů. Mezi české oblíbené recepty patří hnědá čočka na husto s uzeninou či párkem. V tomto článku člověk najde recept na čočku s karbanátkem.
Recept na čočku není složitý, je však nutné tuto surovinu připravit. Stačí ji namočit na pár hodin, aby změkla.
Suroviny:
- 500 g čočky hnědé
- 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce
- 1 cibule najemno nasekaná
- hladká mouka
- cca 175 ml zeleninového vývaru
- 1 malý bobkový list
- špetka majoránky
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup:
- Čočku propláchneme ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočíme do studené vody.
- Nasáklou čočku slijeme. Zalijeme ji novou vodou tak, aby čočka nebyla zcela ponořená.
- Zakryjeme pokličkou a uvaříme doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.
- Na oleji v rendlíku opečeme cibuli a mouku tak, aby jsme získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijeme vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu.
- Přidáme bobkový list a majoránku. Deset minut povaříme, pak vyjmeme bobkový list a vsypeme uvařenou čočku.
- Osolíme, opepříme a ještě chvilku povaříme.
- kdo má rád, může zakápnout citronem
Také se podává k čočce na husto čerstvý chléb, vařené vajíčko nebo na Nový rok tradičně uzené maso (uzenina).