Spaghetti al pomodoro fresco – nejlepší recept
Kdo miluje italskou kuchyni, určitě tohle skvělé jídlo zná a pokud ne, rád vyzkouší a ochutná. Tento jednoduchý recept je postaven na kvalitních italských surovinách, které se dají snadno sehnat jak v supermarketech, tak ve specializovaných italských obchodech.
Možná člověk navštívil Itálii, zavítal do Říma či do Neapol a ochutnal pravé italské těstoviny. Ty snadno zvládne člověk i doma, stačí zvolit kvalitní suroviny a italský pokrm během chvíle připraví. Ke špagetám se výborně hodí také sugo.
Suroviny 2 porce:
- 200 g kvalitní italské špagety
- 2 PL extra panenský olivový olej
- 1 PL máslo
- 2 stroužky česneku
- 300 g rajčata San Marzano
- 10 ks / 1 zralé rajče hodně zralá cherry rajčata
- 2 snítky bazalky
- 2 PL parmazánu
Postup:
- Cherry rajčátka překrojte na polovinu. Parmazán nastrouhejte najemno.
- Bazalku nasekejte také najemno. Česnek oloupejte a trochu rozmáčkněte plochou stranou nože (pustí tak více chuti).
- Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu (voda by měla být slaná, jako mořská voda)
- Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte na skus (tzv. al dente)
- Zatímco se vaří těstoviny, rozpalte pánev na vyšší stupeň, vlijte na ni olej a za okamžik přidejte česnek. Dejte pozor, aby se česnek nespálil, jeho úkolem je pouze provonět olej.
- Přidejte čerstvá rajčata a nechte asi 2 minutky restovat. Česnek vyndejte a vyhoďte, svou funkci již splnil. Přidejte omáčku/rajčata v konzervě, bazalku nasekanou najemno, osolte, opepřete a nechte ještě asi 5 minut probublávat, aby omáčka získala na síle.
- Sundejte z plotny. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte, aby se vytvořila emulze. Vezměte kleště či pinzetu a přímo z hrnce i s trochou vody vhoďte těstoviny do pánve k omáčce.
- Promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte bazalkou a čerstvě strouhaným parmazánem.
Spaghetti al pomodoro fresco jsou dokonalým příkladem toho, jak jednoduchá může být kuchyně, a přesto jak neodolatelná může být chuť. Tento recept vám umožňuje vychutnat si čerstvé a jednoduché suroviny v jejich nejlepší formě. Když si připravíte tuto italskou lahůdku, přinášíte do svého jídelníčku kousek slunné Itálie. Bazalka, rajčata, olivový olej a těstoviny se spojí ve sladkou harmonii chutí, která vás nadchne.