Spaghetti al pomodoro fresco – nejlepší recept

Kdo miluje italskou kuchyni, určitě tohle skvělé jídlo zná a pokud ne, rád vyzkouší a ochutná. Tento jednoduchý recept je postaven na kvalitních italských surovinách, které se dají snadno sehnat jak v supermarketech, tak ve specializovaných italských obchodech.

Možná člověk navštívil Itálii, zavítal do Říma či do Neapol a ochutnal pravé italské těstoviny. Ty snadno zvládne člověk i doma, stačí zvolit kvalitní suroviny a italský pokrm během chvíle připraví. Ke špagetám se výborně hodí také sugo.

Suroviny 2 porce: 

  • 200 g kvalitní italské špagety
  • 2 PL extra panenský olivový olej 
  • 1 PL máslo
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g  rajčata San Marzano 
  • 10 ks / 1 zralé rajče hodně zralá cherry rajčata 
  • 2 snítky bazalky
  • 2 PL parmazánu

Postup:

  1. Cherry rajčátka překrojte na polovinu. Parmazán nastrouhejte najemno.
  2. Bazalku nasekejte také najemno. Česnek oloupejte a trochu rozmáčkněte plochou stranou nože (pustí tak více chuti).
  3. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu (voda by měla být slaná, jako mořská voda)
  4. Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte na skus (tzv. al dente)
  5. Zatímco se vaří těstoviny, rozpalte pánev na vyšší stupeň, vlijte na ni olej a za okamžik přidejte česnek. Dejte pozor, aby se česnek nespálil, jeho úkolem je pouze provonět olej.
  6. Přidejte čerstvá rajčata a nechte asi 2 minutky restovat. Česnek vyndejte a vyhoďte, svou funkci již splnil. Přidejte omáčku/rajčata v konzervě, bazalku nasekanou najemno, osolte, opepřete a nechte ještě asi 5 minut probublávat, aby omáčka získala na síle.
  7. Sundejte z plotny. Nakonec přidejte máslo a zamíchejte, aby se vytvořila emulze. Vezměte kleště či pinzetu a přímo z hrnce i s trochou vody vhoďte těstoviny do pánve k omáčce.
  8. Promíchejte a podávejte. Na talíři ozdobte bazalkou a čerstvě strouhaným parmazánem.

Spaghetti al pomodoro fresco jsou dokonalým příkladem toho, jak jednoduchá může být kuchyně, a přesto jak neodolatelná může být chuť. Tento recept vám umožňuje vychutnat si čerstvé a jednoduché suroviny v jejich nejlepší formě. Když si připravíte tuto italskou lahůdku, přinášíte do svého jídelníčku kousek slunné Itálie. Bazalka, rajčata, olivový olej a těstoviny se spojí ve sladkou harmonii chutí, která vás nadchne.