Rajčatová omáčka – sugo – nejlepší recept
Italská rajčatová omáčka sugo je jedním z pokladů italské kuchyně, jejíž příprava zdůrazňuje jednoduchost a kvalitu surovin. Tento recept vám představí, jak připravit vlastní lahodnou sugo omáčku plnou bohatých chutí rajčat, bylinek a aromatického česneku. Sugo může být použito jako základ pro mnoho italských jídel, jako je těstoviny, pizza nebo polévky.
Italská kuchyně je známá po celém světě pro svou vynikající chuť a jednoduchost. Sugo je jedním z nejzákladnějších a zároveň nejvýznamnějších prvků této kuchyně. Připravuje se z čerstvých rajčat, bylinek, olivového oleje a česneku, což vytváří plnou, bohatou a osvěžující chuťovou paletu.
Důležité je zachovat jednoduchost a kvalitu surovin, což vám umožní vytvořit sugo omáčku, která osloví vaše chuťové buňky a přenese vás do srdce italského venkova. Nyní vám představíme, jak si připravit tuto lahodnou omáčku, která bude základem pro mnoho tradičních italských pokrmů. Sugo můžete použít na těstoviny nebo na pizzu.
Suroviny:
- 1 kg cibule
- 3 mrkve
- 18 stroužků česneku
- 1 řapíkatý celer
- 6 kg zralých masitých rajčat
- 180 ml olivového oleje
- 250 ml bílého vína
- 6 zarovnaných lžiček soli
- 2 lžíce krupicového cukru
- 6 snítek tymiánu
- 1-2 snítky šalvěje
- 6 bobkových listů
- 4 spirály kůry z biocitronu
- svazek bazalky
Postup:
- Oloupanou cibuli, mrkev, česnek a řapíkatý celer nakrájejte nahrubo a po částech v kuchyňském robotu nasekejte nadrobno (pozor, nikoli na kaši). Dejte stranou.
- Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu. Pak slijte a nechte trochu prochladnout. Vyřízněte tvrdou zelenou část u stopky a oloupejte je. Odstraňte přitom alespoň část semen, ale není nutné se tím víc zabývat. Pak je po částech nasekejte v robotu nahrubo (na kousky cca 1-2cm).
- V širokém kastrolu na olivovém oleji zpěňte připravenou cibuli, mrkev, česnek a celer. Míchejte asi 8 minut, až vše změkne. Přidejte víno, rajčata, sůl a cukr a přiveďte k varu.
- Z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry udělejte kytičku (bouquet garni) a převažte ji kuchyňským provázkem. Otrhejte listy bazalky a dejte je stranou. Stonky rovněž svažte provázkem a oba svazky přidejte k omáčce.
- Vroucí omáčku přelijte do velkého vyššího pekáče a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky a případně dosolte.
- Z hotové omáčky vylovte svazky bylinek a omáčku nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte (viz Něco navíc).
Další tipy:
- Využijte přebytky. Pokud máte tolik rajčat, že už je nestíháte jíst, je sugo ideální způsob, jak zakonzervovat jejich kvalitu. Navíc budete přesně vědět, jaké přísady sklenice obsahuje.
- Pečení místo vaření. Sváření omáčky na sporáku je zbytečná práce – horká rajčata soptí a připalují se. Redukování v troubě je proto tip nad zlato. Pořiďte si na to velký a vysoký pekáč; využijete ho i na pečínky.
- Pasírování vs. loupání. Ne každý má na spařování a loupání rajčat trpělivost. Oželíte-li „kostičkovou“ strukturu, rajčata neloupejte, jen je nakrájejte a po uvaření omáčky se zbavte slupek a semínek protlačením přes pasírovač.
- Zavařování. Horká rajčata naplňte do sterilních sklenic (ideálně právě vytažených z myčky), zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je víčky vzhůru dejte do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte asi do 1/2 výšky horkou vodou a sterilujte 30 minut v troubě při 100 °C.
Italská rajčatová omáčka sugo je skvělým příkladem toho, jak jednoduchost může vést k výbornému jídlu. Tato omáčka je plná čerstvých chutí rajčat, aromatických bylinek a lehkého pachu česneku, což ji dělá nezbytným prvkem mnoha italských receptů.
Můžete ji použít jako základ pro těstoviny, pizzu, polévky nebo různé pokrmy s masem. Důležité je si užít proces přípravy a experimentovat s bylinkami a kořením, abyste vytvořili omáčku přesně podle svých preferencí. Sugo vás vezme na gastronomickou cestu do slunné Itálie a přinese do vaší kuchyně vůni a chuť tohoto nádherného státu. Buon appetito!