Výborná pšeničná tortilla – nejlepší recept
Tortilla, oblíbená pochoutka z mexické kuchyně, osvěžuje jídelníčky po celém světě. Tato skvělá receptura vám ukáže, jak snadno si doma připravit tortillu, která bude plná lahodných náplní a osloví všechny vaše smysly. Od tradičních receptů na tacos a burrita po netradiční varianty plné exotických přísad – možnosti jsou neomezené.
Tortilla, to není jenom jídlo, to je zážitek. Tato jednoduchá placka z kukuřičné nebo pšeničné mouky se stala ikonou mezinárodní kuchyně. Pochází z Mexika, ale dnes se využívá po celém světě k přípravě nejrůznějších pokrmů.
Tradiční tacos, burritos, quesadilly nebo nachos – všechny tyto pokrmy mají společný základ v tortille. Tato placka je dokonalým způsobem, jak zkombinovat různé chutě a textury do jednoho jednoduchého, ale neuvěřitelně chutného pokrmu. A nejlepší na tom je, že si ji můžete připravit doma snadno a rychle. Nyní vám představíme, jak na to. Tortillu můžete naplnit třeba fazolemi.
Suroviny:
- 500 g mouky pšeničné hladké
- 1 lžíce soli
- 3/4 hrnku olivového oleje
- 3/4 hrnku vody
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- V míse smíchejte 2/3 mouky se solí, vodou a olivovým olejem. Vytvořte tak řídké hladké těstíčko se kterým se bude lépe pracovat. Pomocí hnětače nebo ručně vařečkou, toto těsto míchejte alespoň 10 minut, dokud nebude krásně hladké, pružné a pěkně se táhnout.
- Nyní můžete přidat postupně zbylou mouku a pokračovat v míchání nebo si těsto dát na pomoučený vál ještě chvíli hníst. Je možné, že ani nevyužijete všechnu mouku, záleží totiž na její savosti, také pokud se rozhodnete část nebo celou mouku nahradit celozrnnou.
- Hotové těsto by nemělo být příliš tuhé, ale musí být krásně hladké a pružné.
- Rozdělte jej na 12 – 16 stejných dílů a každý rozválejte na lehce pomoučeném vále na velmi tenkou placku.
- Na sporáku si rozehřejte pánev na středně silnou teplotu a tortilly na ní z obou stran krátce opečte do světle zlata. Pokud máte tál na gril, je také velmi vhodný. To že placku máte otočit, poznáte, že se těsto začne nafukovat a tvořit velké bubliny. Neopékejte je příliš dlouho, byly by pak tvrdé a nedaly by se do nich balit různé náplně.
- Pokud nespotřebujete všechno těsto, tortilly můžete také opéci, ale ještě o trochu kratší dobu a zamrazit. Až je budete chtít použít, jen je vyndejte z mrazáku, lehce oroste vodou a rozpečte krátce na grilu či pánvi.
Tortilla je více než jen jídlo – je to zážitek, který osloví vaše chuťové buňky a potěší vaše smysly. Je to také příležitost k experimentování s různými náplněmi, kořením a přísadami.
Ať už si připravujete tradiční mexické tacos, nebo si vytváříte vlastní jedinečné kombinace, tortilla je vždycky skvělým způsobem, jak si dopřát chutné a zároveň snadno připravitelné jídlo. Ať ji plníte masem, zeleninou, sýrem, nebo třeba sladkými náplněmi pro dezerty, tortilla vám vždy poskytne spoustu radosti a dobré nálady u stolu.