Hanácký táč – nejlepší recept
Hanácký táč, tradiční pečivo s ovocem, představuje chuťový zážitek, který se traduje z generace na generaci. Tento recept nás vtáhne do kuchyně našich babiček, kde se spojují vůně a chutě dětství s lahodným ovocem. Připravte se na jedinečný gastronomický zážitek a podívejte se na náš recept na hanácký táč.
Hanácký táč je pokladem hanácké kuchyně, kterým se můžeme těšit na každém venkovském stolu. Tato jednoduchá, ale chutná dobrota je spojena s tradicemi a vzpomínkami na babiččiny recepty. V našem receptu vám ukážeme, jak snadno můžete připravit tento jedinečný koláč.
TIP: Vyzkoušejte také hanácké koláče nebo makovku.
Ingredience:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 50 g sádla
- Špetka soli
- 2 dl mléka
- 50 g cukru
- 50 g droždí
- 1 vejce
Náplň:
- 500 g švestek, třešní, meruněk nebo borůvek (libovolné ovoce podle preference)
Posypka:
- 50 g másla
- 50 g mouky
- 50 g cukru
Postup přípravy:
- Příprava kvásku:
- V hrnečku mírně ohřejte mléko, rozpustíte v něm špetku cukru a rozdrobíte droždí. Udělejte kvásek a nechte ho chvíli odpočívat.
- Příprava těsta:
- Do mísy dejte mouku, cukr, sůl, olej, kvásek a vejce.
- Těsto míchejte tak dlouho, až se začnou tvořit bubliny. Dejte pod utěrkou kynout.
- Po hodině znovu přemíchejte a opět nechejte asi půl hodiny kynout.
- Příprava posypky:
- Máslo, mouku a cukr smíchejte v míse tak dlouho, až se máslo zcela vstřebá do směsi.
- Sestavení a pečení:
- Vymažte nízký plech máslem.
- Nalijte na plech vykynuté těsto, roztáhněte ho do všech rohů a hustě pokládejte ovocem (množství ovoce v receptu je orientační). Můžete použít i kompotované ovoce.
- Posypte směsí másla, mouky a cukru.
- Nechte ještě asi čtvrt hodiny kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30 minut.
- Hotový koláč pocukrujte.
S tímto jednoduchým receptem můžete připravit tradiční hanácký táč, který potěší chuťové buňky a vrátí vás do dětství plného vůní a chutí.