Pivní chléb – nejlepší recept
V oblasti domácího chleba, kde často kralují kvasnice, hnětení a doba kynutí, se pivní chléb jeví jako příjemná výjimka. Díky své jednoduchosti, minimu ingrediencí a nádechu šumivého kouzla si pivní chléb získal srdce domácích pekařů i nadšenců do chleba.
V tomto článku prozkoumáme okouzlující svět pivního chleba, od jeho skromných počátků až po návod, jak si krok za krokem vytvořit vlastní lahodný bochník.
Původ pivního chleba
Historie pivního chleba sahá až do minulých staletí, kdy lidé zjistili, že šumivost a kvasniční charakter piva lze využít k výrobě rustikálního chleba s dobrou chutí. Tento chléb se zrodil z nutnosti a praktičnosti a stal se základem v domácnostech, kde bylo tradičních kvasnic málo nebo byly drahé. Dnes se pivní chléb vyvinul z pouhého jídla pro přežití v ceněný kulinářský požitek, který se těší své chuti, snadné přípravě a osobitému charakteru.
V jednoduchosti je kouzlo – domácí chléb z piva
Půvab pivního chleba spočívá v jeho minimalismu. Základní recept vyžaduje jen několik málo ingrediencí: hladkou mouku, cukr, sůl a samozřejmě pivo. Karbonát obsažený v pivu působí jako kvásek a bez použití tradičních kvasnic vytváří lehkou a vzdušnou strukturu. Tento nedostatek složitosti neohrožuje chuť, protože pivo dodává jemnou, ale výraznou chuť, která se liší v závislosti na druhu použitého piva.
Pivní chléb
Pivní chléb je důkazem krásy jednoduchosti pečení. Jeho rustikální kouzlo, chuťový profil a snadná příprava z něj dělají volbu pro zkušené pekaře i začátečníky. Chuť pivního chleba jde v ruku v ruce s mandlovým máslem a drožďovou pomazánkou.
Ingredience na pivní chléb
- 500 g hl.mouka
- 1 PL soli
- 1 PL octa
- 1 PL oleje
- 1 PL kmínu
- 1/2 kostky droždí
- 50 ml vody
- 250 ml světlého piva (pokojová teplota)
- Nějaká semínka na posypání
Postup přípravy pivního chleba
- Uděláme si kvásek z vlažné vody a trochy cukru.
- Vše smícháme dohromady a uděláme na vále bochánek, který dáme do ošatky kynout na cca hodinu.
- Vyklepneme na plech vyložený pečícím papírem a necháme dalších 30 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 230°C.
- Před vložením do trouby potřeme chleba vodou.
- Pečeme nejdříve 15 minut na 230°C. Potom ztlumíme troubu na 200°C a pečeme dalších 35 minut.
Recept na chléb z piva
Dokonalá souhra všech ingrediencí vyústí v dokonalý pivní chléb. Jemné a nadýchané pečivo pro každý den, třeba s pomazánkou z červeného zelí.
Ingredience na chléb z piva
- 3 šálky hladké mouky
- 3 lžíce cukru (upravte podle sladkosti)
- 1 lžička soli
- Pivo
- 2 lžíce rozpuštěného másla (nepovinné, pro zlatavou kůrku)
Postup přípravy chleba z piva
- Předehřejte troubu na 190 °C. Vymažte standardní formu na bochník.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Dobře promíchejte, aby se přísady rovnoměrně rozprostřely.
- Do suché směsi pomalu přilévejte pivo. Jemně složky promíchejte, dokud se nespojí. Nemíchejte příliš, abyste zabránili vzniku hustého bochníku.
- Těsto přeneste do vymazané formy na bochník. Rovnoměrně ho rozetřete stěrkou nebo rukama.
- Pro zlatavou a máslovou kůrku potřete vrchní část těsta rozpuštěným máslem.
- Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud není vrchní část zlatohnědá a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
- Po upečení vyjměte chléb z trouby a nechte ho asi 10 minut vychladnout na pánvi. Před krájením přeneste bochník na mřížku, aby zcela vychladl.
Různé variace pivního chleba
- Sen milovníků sýrů: Vmíchejte drcený čedar, parmazán nebo svůj oblíbený sýr a dodejte mu pikantní chuť.
- Bylinky a koření: Vyzkoušejte sušené bylinky, jako je rozmarýn, tymián nebo oregano, a přidejte špetku česnekového prášku nebo chilli vloček pro extra chuť.
- Sladké pochoutky: Pro sladkou verzi pivního chleba použijte přísady, jako je sušené ovoce, ořechy nebo čokoládové lupínky.
Pozvedněte tedy sklenici na kouzlo pivního chleba, kde se spojí několik základních komponentů a vznikne nádherné mistrovské dílo.