Císařský trhanec – nejlepší recept
Císařský trhanec, často označován jako „Trdelník“, je kouzelný pokrm s bohatou historií a úchvatnou chutí. Přestože se jeho původ váže ke střední Evropě, zvláště k oblasti kolem České republiky a Slovenska, dnes je oblíbeným sladkým pokrmem mnoha lidí po celém světě.
Přestože se může zdát, že příprava císařského trhance je složitá, s trochou trpělivosti a lásky k pečení, si ho můžete snadno připravit i doma. Základním ingrediencemi jsou těsto, cukr, skořice a někdy i ořechy nebo vanilkový cukr pro dochucení.
Historie císařského trhance
Historie císařského trhance sahá až do středověku, kdy se tato pochoutka stala oblíbeným mezi obchodníky a trhovci na středoevropských trzích. Jeho jméno, „Trdelník“, pochází z techniky přípravy, kdy se těsto obtočí kolem dlouhého kruhového válce, zvaného „trdlo“, a peče se nad otevřeným ohněm. Podobnou tradici mají i pečená jablka se skořicí.
Tato tradiční technika dává císařskému trhanci charakteristickou mřížkovanou strukturu a krásně křupavý povrch. Při pečení se cukr a skořice na povrchu karamelizují, vytvářejíce sladkou a lehce kořeněnou chuť, která je charakteristická pro tento pokrm.
Příprava císařského trhance
Těsto je obvykle vyrobeno z hladké mouky, vody, droždí a trochy cukru. Nejdříve se z něj vytvoří hladká těstovina, která se nechá kynout. Poté se těsto rozválí na tenký plát a nakrájí se na proužky, které se obtočí kolem „trdla“ a pečou se nad otevřeným ohněm nebo v peci.
Po upečení se císařský trhanec obvykle posype směsí cukru a skořice, což dodává tomuto dezertu neodolatelnou chuť a vůni. Některé moderní verze císařského trhance se mohou lišit, například tím, že se náplněmi mohou být různé druhy ořechů, čokoláda nebo marmeláda.
Císařský trhanec a slavnosti
Císařský trhanec je nejen sladkou lahůdkou, ale i zážitkem pro smysly. Jeho křupavost, sladkost a kořeněná chuť ho činí ideálním dezertem k různým příležitostem. Můžete si ho vychutnat jako odměnu po dlouhém dni, nabídnout ho hostům jako tradiční pochoutku nebo ho zakomponovat do vánočních nebo svatebních oslav.
V mnoha středoevropských městech se trhance staly turistickou atrakcí. Stánky, na kterých se trhajíky připravují před zraky návštěvníků, voní a vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru. Tento pokrm také inspiruje malé podnikatele, kteří otevírají trhancové stánky na trzích a festivalech.
Císařský trhanec
Císařský trhanec nebo trdelník je oblíbenou sladkou pochoutkou. Dokonale vyvážená kombinace skořice a rozinek vás navždy okouzlí.
Ingredience na císařský trhanec
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal + lžíce navíc na dopečení
- 1 vanilkový cukr
- lžíce rumu
- 2 lžíce rozinek
- špetka soli
- nastrouhaná citrónová kůra
- 50 g másla + lžíce navíc na dopečení
- moučkový cukr (případně skořice) na posypání
Postup přípravy císařského trhance
- Rozinky zalijte rumem a nechte je nasáknout.
- Oddělte žloutky od bílků.
- Žloutky dejte do misky, přidejte mléko, citrónovou kůru, vanilkový cukr a mouku a vypracujte vláčné těsto.
- Do bílků přidejte cukr a špetku soli a vyšlehejte v tuhý sníh.
- Bílky přidejte do těsta a trouby zahřejte na 180°c.
- Na pánvi rozpusťte máslo, vlijte těsto a po chvilce posypte okapanými rozinkami.
- Otočte a nechte opéct i z druhé strany.
- Pomocí vidličky omeletu roztrhejte na menší kousky.
- Nandejte ji na talíř, přidejte trochu másla a cukru a nechte v troubě krátce zapéct, dokud povrch nezkaramelizuje.
- Před podáváním ještě posypte moučkovým cukrem, případně skořicí.
Trhanec chutná skvěle s ovocným přelivem, švestkovými povidly nebo kompotem. Trdelníku bude na podzim perfektně sekundovat pekanový koláč a ovesné mléko.