Vajíčková pomazánka – nejlepší recept
Vajíčková pomazánka je tradiční pokrm, kterým se mnoho lidí rádo občerstvuje. Tato jednoduchá a chutná pomazánka je vyrobena z vajec, majonézy, bylinek a dalších ingrediencí, a nabízí skvělou chuť, která jistě potěší každého gurmána.
Bez ohledu na to, zda ji máte rádi na toustovém chlebu, pečivu nebo jako náplň do sendviče, vajíčková pomazánka je vždy hitem.a
Variace vajíčkové pomazánky
Vajíčková pomazánka je skvělá, protože ji lze upravit podle osobních preferencí. Existuje nespočet variací, které můžete vyzkoušet:
- Avokádová vajíčková pomazánka: Přidejte do základního receptu zralé avokádo pro krémovější texturu a výraznější chuť. Avokádová pomazánka s rajčaty je dietnější verzí.
- Křenová vajíčková pomazánka: Smíchejte vařená vejce s křenovou pastou a zakončete majonézou pro výrazně pikantní variantu.
- Zeleninová vajíčková pomazánka: Přidejte do pomazánky nakrájené zeleniny, jako jsou ředkvičky, paprika nebo okurky, pro osvěžující a crunchy texturu.
- Kari vajíčková pomazánka: Přidejte do základního receptu kari koření a špetku kurkumy pro exotickou chuť.
Tipy pro servírování vajíčkové pomazánky
Vajíčková pomazánka je skvělým způsobem, jak na talíři přivítat hosty nebo si dopřát jednoduchou svačinku. Můžete ji podávat na krekry, toustový chléb, topinku, čerstvou bagetu nebo jako náplň do sendviče spolu s listovým salátem či rajčetem. Pro zdobení můžete použít několik lístků pažitky nebo kapičku olivového oleje.
Vajíčková pomazánka je všestranný pokrm, který potěší každého. Během jednoho sousta si okamžitě připomenete domácí pohodu a chuťové zážitky z dětství.
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka je nestárnoucí a osvědčenou klasikou mezi pomazánkami. Připravte si ji snadno a rychle s tímto receptem.
Ingredience na vajíčkovou pomazánku
- 8 vejce natvrdo
- 4 polévkové lžíce majonézy
- 4 polévkové lžíce másla
- 2 lžička hořčice plnotučné
- 1 větší cibule
- sůl, pepř
Postup přípravy vajíčkové pomazánky
- Vařená vejce oloupeme, přes mřížku natlačíme do misky nebo nakrájíme najemno.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
- Všechny suroviny důkladně promícháme dohromady a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s čerstvým pečivem a nejlepší variantou je s čerstvým domácím chlebem.
Základní recept na vajíčkovou pomazánku
Hledáte rychlou a chutnou svačinku nebo občerstvení pro rodinnou oslavu, vajíčková pomazánka je vždy správnou volbou.
Ingredience na základní vajíčkovou pomazánku
- 6 vajec
- 1/2 šálku majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice (dle chuti)
- 1 lžíce jemně nasekané cibule nebo pažitky
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy základní vajíčkové pomazánky
- Vejce uvařte natvrdo, nechte je vychladnout a oloupejte je. Poté je nakrájejte na menší kousky.
- Do mísy dejte nakrájená vejce a přidejte majonézu, dijonskou hořčici, citronovou kůru a jemně nasekanou cibuli nebo pažitku.
- Všechny ingredience důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem podle své chuti.
- Hotovou pomazánku dejte do lednice, aby se ochladila a aby se všechny chutě spojily.
Vajíčková pomazánka s tvarohem
Svěží a jemná vajíčková pomazánka. Skvělá s čerstvým domácím pečivem a čerstvě nasekanými bylinkami.
Ingredience na vajíčkovou pomazánku s tvarohem
- 6 vajec
- 200 g tvarohu (může být i tučnější nebo nízkotučný)
- 2-3 lžíce majonézy
- 1 středně velká jarní cibulka (nasekaná)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička hladké hořčice
- 1 lžička medu (pro mírně sladkou chuť)
- Sůl a pepř dle chuti
- Nasekané bylinky podle preference (např. pažitka nebo petržel)
Postup přípravy vajíčkové pomazánky s tvarohem
- Uvařte vejce natvrdo, nechte je vychladnout a oloupejte je. Poté je jemně nakrájejte na menší kousky.
- V míse smíchejte tvaroh a majonézu dohladka, dokud nezískáte krémovou a hladkou konzistenci.
- Přidejte dijonskou hořčici, hladkou hořčici a med, a důkladně promíchejte, abyste dosáhli vyvážené chuti.
- Nyní přidejte nakrájená vejce a nasekanou jarní cibulku. Jemně promíchejte, abyste ingredience spojili do pomazánky.
- Ochutnejte pomazánku a případně přidejte sůl a pepř podle vaší preference.
- Na závěr přidejte nasekané bylinky (například pažitku nebo petržel) a opatrně promíchejte.
Tato vajíčková pomazánka s tvarohem je skvělá volba pro snídani, svačinu, oslavu nebo piknik. Je lehká, osvěžující a rozhodně potěší všechny milovníky vajíček i tvarohu. Připravte si ji v předstihu a uložte v chladničce, aby se chutě spojily a pomazánka získala ještě výraznější a lahodnější chuť.