Dukátové buchtičky s krémem – nejlepší recept
Pokud patříte mezi milovníky lahodného a chutného pečiva a dezertů, připravte se na nebeské buchty Dukat s krémem. Tyto malé zázraky vzaly kulinářský svět útokem a nabízejí dokonalou směs nadýchanosti, sladkosti a krémovosti.
V tomto článku se ponoříme do znamenitého světa dukátových buchtiček, prozkoumáme jejich původ, ingredience a samotnou radost, kterou přinesou vašim chuťovým pohárkům. Připravte se na uspokojení svých mlsných jazýčků, když se zakousneme do nádherného světa dukátových buchtiček s krémem.
Historie dukátových buchtiček
Historie dukátových buchet se smetanou sahá až do východní Evropy, kde se na nich pochutnávají již po generace. Tyto buchty pocházejí ze zemí, jako je Polsko, Rusko a Ukrajina, a staly se oblíbeným dezertem v různých kulinářských tradicích. Oblibu si získaly nejen pro svou neodolatelnou chuť, ale také pro jednoduchou, ale elegantní úpravu, po které milovníci dezertů touží po dalších.
Jaké zvolit ingredience na dukátové buchtičky
Dukátové buchtičky se vyrábějí z kombinace základních surovin, které když se umně smíchají a upečou, vznikne výjimečná pochoutka. Těsto se připravuje z mouky, másla, vajec, cukru, mléka a droždí. Výsledkem této kombinace je měkká a nadýchaná struktura, která je dokonalým základem pro lahodný krém.
Nejlepší dukátové buchtičky s krémem – recept
Připravte si dokonalé dukátové buchtičky jako od vaší milované babičce. Jemná a dokonale rozplývající se chuť při každém soustu zaručena jako jablečný pudink.
Ingredience na domácí dukátové buchtičky
- 500 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- 300 ml mléka
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk (popř. Vanilkový extrakt)
- 3 žloutky
- 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry
- 4 lžíce cukru krupice
- 200 g (kelímek) smetany ke šlehání
- 200 ml mléka
Postup na dukátové buchtičky
- Droždí rozdrobíme do hrnku, zalijeme vlažným mlékem, přidáme cukr a necháme v teple vykynout.
- Dále necháme rozpustit máslo.
- Potom všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které dáme kynout na teplém místě cca 30 minut. Z těsta tvarujeme buchtičky a dáváme do máslem (olejem) vymazaného pekáče.
- Ještě je potíráme máslem (i boky) , aby se neslepily k sobě.
- Necháme vykynout na teplém místě ještě cca 25 minut.
- Dáme do trouby na 180-200 °C a pečeme dozlatova, cca 35 min.
- Do kastrůlku nalijeme smetanu s mlékem, přidáme kůru a rozříznutý vanilkový lusk, ze kterého jsme vyškrabali zrníčka a přidali k tomu.
- Na co nejmenším plameni ohřejeme a zvolna prohříváme, asi 10 minut. Dále v misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny.
- Pomalu k žloutkům za stálého míchání metličkou přiléváme svařené vanilkové mléko. Chce to pomalu, aby se to nesrazilo, nakonec opatrně přilijeme cca 2 lžíce rumu (tuzemák), pozor aby se nám krém nesrazil.
- Na talíř dáme ještě teplé buchtičky a přelijeme hotovým krémem.
Dukátové buchtičky jako od babičky – recept
Jistě jste již několikrát za život vyzkoušeli dukátové buchtičky s jemným vanilkovým krémem. Ale ty od babičky chutnali vždy nejlépe že? Pojďte si je rychle připravit jako hruškový dort.
Ingredience na dukátové buchtičky jako od babičky
- 3 šálky univerzální mouky
- 1/4 šálku cukru krystal
- 1/2 lžičky soli
- 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí
- 1/2 šálku teplého mléka
- 1/4 šálku rozpuštěného nesoleného másla
- 2 velká vejce
- 250 g změklého smetanového sýra
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kůra z 1 citronu (nepovinné)
Postup na dukátové buchtičky od babičky
- V malé misce rozpusťte droždí a špetku cukru v teplém mléce. Nechte ho asi 5 minut odstát, dokud nezpění.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj směs droždí, rozpuštěné máslo a vejce. Míchejte, dokud se nevytvoří těsto.
- Přeneste těsto na lehce pomoučněnou plochu a hněťte ho asi 5-7 minut, dokud nebude hladké a pružné.
- Těsto vložte do vymazané mísy, přikryjte ho čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout asi 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte změklý smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou kůru (pokud používáte). Odstavte stranou.
- Jakmile těsto vykyne, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném povrchu na obdélník o tloušťce asi 1,5 cm.
- Těsto nakrájejte na malé čtverečky nebo kolečka pomocí vykrajovátka na sušenky nebo ostrého nože.
- Do středu každého čtverce nebo kolečka těsta dejte malou lžičku tvarohové náplně.
- Těsto přeložte přes náplň a okraje přitiskněte, aby se utěsnily a vytvořily buchtu.
- Naplněné buchty přeneste na plech vyložený pergamenovým papírem a mezi jednotlivými buchtami nechte trochu místa, aby mohly vykynout. Buchty přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte je ještě 30 minut kynout.
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Dukátové buchty pečte 15-20 minut nebo dokud nezezlátnou.
- Vyjměte buchty z trouby a nechte je vychladnout na mřížce, podávejte s připraveným krémem.
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem – recept
Lahodné a nadýchané buchtičky, které nadchnou jemným vanilkovým krémem. Perfektní komfortní jídlo pro jakékoliv období.
Ingredience na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 1/2 l mléka
- 40 g droždí
- 80 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
- 500 ml mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 2 vanilkové cukry
- 50 g másla
- moučkový cukr
Postup na dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
- V menší míse rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Přilijte teplé mléko a nechte chvíli odstát, dokud droždí nezačne kvasit.
- Mezitím ve větší misce smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Do mouky přidejte rozpuštěné máslo a žloutky. Přilijte kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nechte vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
- Mezitím připravte vanilkový krém. Ve hrnci smíchejte mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry. Při mírném ohřevu za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte jiště 1-2 minuty, dokud nezhustne. Poté odstraňte z tepla a přidejte máslo, dokud se nerozpustí. Nechte krém vychladnout.
- Když těsto vykynulo, přendejte ho na pomoučený vál a vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
- Vyřízněte malé kruhy nebo čtverečky z těsta. Na každý kousek dejte lžičku vanilkového krému do středu.
- Pečlivě zabalte těsto kolem krému, utěsněte ho a vytvarujte malou buchtičku.
- Buchtičky přendejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
- Plech s buchtičkami přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Kynuté buchtičky dejte péct do vyhřáté trouby a pečte asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Hotové buchtičky vyndejte z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.
- Na závěr posypěte dukátové buchtičky moučkovým cukrem.
Vegetariánské dukátové buchtičky – recept
Milujete dukátové buchtičky, ale zároveň jste vegetariánem nebo máte intoleranci na laktózu. Připravte si tento dokonalý recept z rostlinného mléka.
Ingredience na vegetariánské dukátové buchtičky
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 500 ml rostlinného mléka (např. sójové, mandlové, ovesné)
- 40 g droždí
- 80 g rostlinného másla (např. rostlinné máslo nebo margarín)
- špetka soli
- 2 žloutky
- 500 ml rostlinného mléka
- 4 žloutky
- 100 g cukru
- 40 g kukuřičného škrobu
- 2 vanilkové cukry
- 50 g rostlinného másla
- moučkový cukr
Postup na vegetariánské dukátové buchtičky
- V menší míse rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Přilijte teplé rostlinné mléko a nechte chvíli odstát, dokud droždí nezačne kvasit.
- Mezitím ve větší misce smíchejte mouku, cukr a špetku soli.
- Do mouky přidejte rozpuštěné rostlinné máslo a žloutky. Přilijte kvasné mléko s droždím a vše důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Těsto nechte vykynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud zdvojnásobí svůj objem. To by mělo trvat přibližně 1-2 hodiny.
- Mezitím připravte vanilkový krém. Ve hrnci smíchejte rostlinné mléko, žloutky, cukr, kukuřičný škrob a vanilkové cukry. Při mírném ohřevu za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte jiště 1-2 minuty, dokud nezhustne. Poté odstraňte z tepla a přidejte rostlinné máslo, dokud se nerozpustí. Nechte krém vychladnout.
- Když těsto vykynulo, přendejte ho na pomoučený vál a vyválejte na tloušťku asi 1 cm.
- Vyřízněte malé kruhy nebo čtverečky z těsta. Na každý kousek dejte lžičku vanilkového krému do středu.
- Pečlivě zabalte těsto kolem krému, utěsněte ho a vytvarujte malou buchtičku.
- Buchtičky přendejte na plech vyložený pečicím papírem s dostatečným odstupem mezi jednotlivými buchtičkami.
- Plech s buchtičkami přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Kynuté buchtičky dejte péct do vyhřáté trouby a pečte asi 15-20 minut, dokud nezískají zlatavou barvu.
- Hotové buchtičky vyndejte z trouby a nechte je vychladnout na mřížce.
- Na závěr posypěte dukátové buchtičky moučkovým cukrem.
TIP pro dokonalé buchtičky: Pokud možno, použijte čerstvé droždí namísto sušeného. Čerstvé droždí poskytuje lepší kynutí a přispívá k nadýchané a lehké textuře buchtiček.