Burgerové housky – nejlepší recept
Křupavé housky na burger? Žádný problém. Naučte se tento domácí recept, přece jenom, domácí je domácí. Navíc to není nic složitého.
Tyto housky na burger zvládnete raz dva, nepotřebujete žádné extra ingredience, stačí základní suroviny jako mouka, droždí, mléko, voda a další.
Výhoda těchto housek je, že kromě toho, že jsou šíleně dobrý a dají se jíst i normálně, je taky můžete zmrazit a vytáhnout, až je zase budete potřebovat. Pokud si doma chcete udělat pořádný burger, rozhodně se vykašlete na nějaký kupování hotových žemlí, protože to je děs. To si ho snad radši vůbec nedělejte. Nebo použijte kaiserku. Hlavně nekupovat.
Z jedné dávky uděláte tak osm středních. Nebo pět obřích. A nebo deset malých.
Ingredience
- 120 ml plnotučného mléka
- 120 ml vody
- 1 lžíce sušeného droždí
- 370 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžičky cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- rozšlehané vejce na potření
- černý sezam na posypání
Postup
- Smícháme mléko a vodu. Zahřejeme, aby byla směs teplá, ale ne horká. Přisypeme droždí, zamícháme a necháme 5 minut stát.
- Mezitím si smícháme v míse od robota (pokud nemáme, tak pojedeme ručně) mouku, sůl a cukr. Přidáme rozpuštěné máslo, vejce a tekutou směs s droždím.
- Hněteme hnětacím hákem aspoň deset minut, dokud se těsto neodlepuje od stěn a není krásně hladké a lesklé. Přikryjeme potravinářskou fólií a necháme hodinu v teple kynout.
- Vykynuté těsto splácneme a rozdělíme na osm stejných dílů. Přesuneme na pomoučněný vál a vytvarujeme koule – nejlépe to jde, když si těsto rozplácnete do placky a pak spojujete kraje uprostřed, jako do šátečku.
- Tohle opakujeme s každým bochánkem tak třikrát, dokud není krásně kulatý a hladký. Hotové housky přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme kynout ještě 40 minut, dokud nezdvojnásobí objem.
- Předehřejeme si troubu na 175 °C.
- Rozšleháme si vajíčko na potření se lžící mléka a mašlovačkou každou housku pěkně potřeme. Posypeme černým sezamem. Šoupneme do trouby asi na patnáct minut.