Slavnostní koláč s jablečnými růžemi – nejlepší recept
Pokud člověk hledá netradiční koláč, kterým může pohostit návštěvu, tento překvapí svým svátečním vzhledem a výbornou chutí. A co je na tom nejlepší? Příprava je jednoduchá.
Tento slavnostní koláč s jablečnými růžemi se bude krásně vyjímat na stole a návštěvy z něj nebudou moci spustit oči. A co teprve, když ho ochutnají.
Vypadá prostě tak nádherně. Ty krásné růže z jablek, kde tomu ta červená slupka dodává tak krásnou barvu. Další věc jsou jablka. Vybírejte pokud možno s co nejvíc červenou slupkou, vypadá to pak nádherně. Recept je na 24 cm koláčovou formu
Ingredience
- 120 g studeného másla
- 60 g mletých vlašských ořechů
- 170 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 bílek
- 1/2 citronu
- 7 červených jablek
- cca 100 g moučkového cukru
- cca 2 lžíce skořice
- 50 g másla
- moučkový cukr na poprášení
Postup
- V míse robota (a nebo v normální) smícháme vlašské ořechy, mouku a cukr. Vsypeme nakrájené máslo na kostičky, žloutek, a necháme těsto pořádně propracovat. Zabalíme do folie a necháme tak hodinu a půl odpočívat.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C. Vymažeme a vysypeme koláčovou formu o průměru 24 cm. Vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na pomoučněné ploše na tloušťku cca 3 mm. Na válečku přeneseme do formy, vytvarujeme, a zbylé kousky odřízneme (pokud jich bude hodně, můžete z nich třeba udělat mini koláčky nebo sušenky).
- Těsto se bude nejspíš dost trhat, ale s tím si nedělejte starosti, proste ho do té formy vymačkejte a uhlaďte lžící, jde to taky dobře. Propícháme dno vidličkou, mašlovačkou lehce potřeme připraveným bílkem a dáme do trouby péct na 10 minut. Vyndáme a necháme trochu vychladnout.
- Naplníme si menší hrnec vodou a vymačkáme do něj půlku citronu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozčtvrtíme a odstraníme všechny stopky, bubáky a semínka. V-kráječem nebo ostrým nožem je nakrájíme na plátky o tloušťce tak 1 mm. Průběžně je odkládáme do hrnce s citronovou vodou.
- Když máme hotovo, přesuneme hrnec s jablky na sporák a zahříváme. Jablka by měla být připravená, když vypadají stále ještě čerstvě, ale jdou v pohodě ohnout nebo zarolovat. Čerstvá jablka se totiž lámou. Celý proces by měl trvat tak 2-3 minuty, ale to nemůžu zaručit. Jenom pozor, abyste je nepřevařili.
- Naskládáme si vedle sebe cca 15 plátků jablek (čím víc, tím větší růže). Řadu posypeme postupně cca lžičkou cukru (jak má kdo rád sladké) a špetkou skořice. Zarolujte a vznikne vám růže.
- Z plátků, které se nedají použít na růže, protože jsou nějakým způsobem poškozené, uděláme dno. Pokud žádné takové nemáte, tak pár těch dobrých obětujte. Vezměte jich asi tolik, aby v tenké vrstvě pokryly dno koláče.
- Naskládejte je na upečené těsto rovnoměrně, posypte tak dvěma lžičkami cukru a trochou skořice. Na toto dno pak naskládejte růže, a do mezer mezi nimi dávejte třeba zarolovaný jenom jeden plátek.
- Téměř hotovo. Vršek pořádně pocukrujte, a naskládejte na něj 50 g másla na plátky. Šoupněte do trouby a pečte 25 minut.
TIP: Můžete vyzkoušet i recept na jednoduchý a rychlý borůvkový koláč.