Muffiny s lesním ovocem a drobenkou – nejlepší recept
Tohle jsou vlastně úplně klasické muffiny. Jsou vláčné, sladké tak akorát, a drobenka na vrchu je příjemným křupavým zpestřením.
Příprava
- na 12 muffinů
Ingredience
Drobenka:
- 50 g studeného másla na kostičky
- 50 g krupicového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 50 g hladké mouky
Na muffiny:
- 340 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 vejce
- 250 g zakysané smetany
- 170 g rozpuštěného másla
- 170 g drobného ovoce (může být i mražené)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Všechny suroviny na drobenku rychle zpracujeme v drolivé těsto tak, aby nám zbytečně dlouho neměklo máslo venku. Šoupneme do lednice a vrhneme se na muffiny. Cukr, hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli pořádně promícháme ve větší míse.
- V další míse rozšleháme vejce, přidáme zakysanou smetanu a rozpuštěné máslo a rozšleháme dohladka. Vlijeme tekutou směs k té sypké a lehce promícháme, ale jenom trochu. Těsto se nesmí přemíchat, radši ať v tom máte nerozmíchané kusy těsta, než hladkou hmotu. Rychle a zlehka zapracujeme i ovoce.
- Muffinový plech si vyložíme dvanácti košíčky. Plníme těstem kus pod okraj, aby nám nevytekly úplně všude. Na závěr posypeme drobenkou z lednice.
- Vložíme do trouby na 20 minut.