Donuty s levandulovou polevou – nejlepší recept

Tyto donuty jsou nádherně vláčné. Zajisté to v nich dělá podmáslí, takže ho určitě nevynechávejte. To že byly tak výborné můžeme připsat tomu, že jsou smažené na přepuštěném másle (ghí). Chutná bezkonkurenčně, je zdravé, a vydrží i vysoké teploty potřebné ke smažení koblih. Koblihy smažené na másle jsou úplně jiné kafe než ty na oleji. 

Levanduli, pokud ji máte na zahrádce, můžete mít usušenou ještě z léta. Samozřejmě, že tudíž nepustí takovou barvu, ale asi si budete muset trochu pomoct barvivem. Není to nutnost, barvivo se tam samozřejmě dávat nemusí, i bílá vypadá s květy hezky. A nezapomeňte na kuličky z děr (doughnut holes).

Příprava

  • na cca 15 donutů
  • příprava 3 hodiny

Ingredience

  • 260 ml mléka
  • 2 balíčky sušeného droždí (14g)
  • 180 ml podmáslí (nebo mléka)
  • 70 g másla, rozpuštěného
  • 2 vejce
  • 70 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 650 g hladké mouky
  • ghí nebo olej na smažení

Levandulová poleva:

  • 100 ml mléka
  • 1 lžička sušené levandule
  • cca 250 g moučkového cukru
  • potravinářské barvivo (pokud chcete)

Postup

  1. Nejdříve si trochu ohřejeme mléko. Mělo by být teplé, ale rozhodně ne vařící, asi tak, abychom v něm udrželi v pohodě prst. Vysypeme si do něj oba balíčky droždí a přidáme lžičku cukru. Zamícháme a necháme tak deset minut odležet.
  2. Mezitím si v míse robotu nebo šlehačem rozšleháme podmáslí, rozpuštěné máslo a vejce. Přidáme cukr a špetku soli a šleháme dál. Až bude všechno propojené, přidáme k tomu vzniklý kvásek z mléka a droždí a promícháme.
  3. Přisypeme půlku mouky a necháme pracovat robota míchací metlou. Až bude těsto krásně hladké a řídké, vyměníme nástavce za hnětací a přisypeme zbytek mouky. Hněteme tak deset minut, až bude těsto krásně vláčné a hladké. Nebojte se, je trochu řidší, takže se bude lepit, to je ale správně.
  4. Přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem, asi hodinu a půl.
  5. Po vykynutí si těsto přemístíme na pořádně pomoučněný vál a pokusíme se z něj vyválet tlustou placku, asi tak na palec. Mouku už do těsta nezapracovávejte, jen ho hojně podsypávejte, aby se vám nelepilo.
  6. Vykrajujeme velké kruhy, můžeme použít normální hrníček. Radši si ho trochu taky pomoučněte, aby vám těsto nezůstalo přilepené vevnitř. Prostředky vykrojte něčím malým, může být například víčko od flašky, nebo panáková sklenička. Tyto malé kuličky, co jste vykrojily z prostředka, uschovejte.
  7. Přikryjeme donuty utěrkou a necháme vykynout asi ještě půl hodiny.
  8. V kastrůlku si rozehřejeme hodně oleje nebo přepuštěného másla, asi tak 2 cm vrstvu. Pokud máte teploměr, přiveďte na teplotu cca 150 °C. Rozhodně si to stáhněte po rozehřátí na minimum, jinak by se vám koblihy spálili na povrchu, a vevnitř by ještě nebyly.
  9. Smažíme z každé strany tak 4 minuty, musíte je hlídat, jakmile začnou mít zlatavou barvu tak otočit. Pokud je chcete polévat polevou, osušte je po vytažení z tuku papírovou utěrkou.
  10. Pokud je chcete mít obalené v cukru, rovnou je po vytažení hoďte do cukru a obalte je. Necháme vychladnout.
  11. Na levandulovou polevu si svaříme v hrnci mléko a levandulové květy, a necháme je tak čtvrt hodiny pořádně vylouhovat. Případně přidáme potravinářské barvivo. Přisypeme k tomu moučkový cukr a zamícháme.
  12. Pokud je poleva moc tekutá, přisypeme ještě. Měla by být spíš hustší, aby na donutech dobře držela. Donuty namáčíme vrchní stranou v polevě a necháme zaschnout. Sníme ještě tentýž den.