Gyoza z Přeštíka – nejlepší recept

Japonské taštičky gyoza patří mezi ty méně složité, ale rozhodně to není nějak dramatické, spíš než složité je to zdlouhavé. Typickou náplní gyozy je vepřové maso nebo krevety. Někdo to míchá i dohromady. Takže jedno nebo druhý. Výjimkou samozřejmě není ani hovězí maso, ale není to tradiční.

Je skoro nutností si maso umlít sám, nebo si ho nechat namlít u řezníka. Mleté maso z obchodu nebude fungovat moc dobře, je vysušené, bez šťávy, a kdo ví co v něm všechno je. 

Na gyozu nepotřebujete vůbec žádné exotické ingredience, všechno seženete v normálním obchodě, což je na tom super. Až na to maso samozřejmě. Určitě i vy máte v okolí nějakého řezníka, který vám poskytne dobré maso.

Ingredience na cca 50 taštiček

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g rýžové mouky (lze nahradit hladkou moukou)
  • 150 ml vody
  • špetka soli
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1/2 pórku
  • 2 jarní cibulky
  • 1 menší mrkev
  • 4 cm kus zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • pepř, sůl
  • sezamový olej na smažení
  • sojová omáčka k podávání

Postup

  1. Smíchejte obě mouky (a nebo jenom tu hladkou) se špetkou soli a uprostřed vytvořte důlek. Přiveďte vodu k varu, a vlijte jí do připraveného důlku.
  2. Vypracujte pořádně pevné těsto, přikryjte ho mokrou utěrkou nebo nahřátým hrncem, a nechte hodinu odpočívat.
  3. Mezitím si připravte náplň. Omyjte pórek a jarní cibulky a nasekejte je nadrobno. Oloupejte mrkev a zázvor. Mrkev vezměte hrubým struhadlem, a na zázvor můžete použít takový hrubý talířek, který ho jemně rozdrtí, nebo ho třeba prožeňte česnekovačem.
  4. Rozdrťte česnek v česnekovači. Maso si přesuňte do mísy a přidejte k němu všechnu nasekanou zeleninu, zázvor a česnek. Přidejte lžíci sezamového oleje, dvě lžíce sójové omáčky, opepřete a osolte. Směs důkladně promíchejte. 
  5. Na pomoučněné ploše si z připraveného těsta udělejte dlouhý váleček, který má v průměru asi 2 cm. Odkrajujte postupně z válečku kousky tlusté cca 0,5 cm, přesuňte na pomoučněnou plochu, a rozválejte na tenký kruh.
  6. Doprostřed přemístěte lžičku masové náplně, a okraje těsně přitiskněte k sobě, aby nevznikla žádná mezera. Případně ozdobně zarolujte. Odkládejte na pořádně pomoučněnou plochu, taštičky se rádi lepí na všechno ostatní. Opakujeme, dokud nám nezbude žádná náplň.
  7. Když máme vše připraveno, rozehřejeme si sezamový olej v pánvi. Rychle na ní naskládáme taštičky tak, aby „seděly“ tak, že zarolovaná část těsta směřuje nahoru.
  8. Takhle smažíme asi 3 minuty, dokud nejsou zespoda pěkně hnědo zlaté. Přilijeme cca čtvrt hrnku vody a okamžitě přiklopíme poklicí, aby se nám to uvnitř zapařilo. Takhle vaříme asi 4 minuty, neodkrýváme.
  9. Nakonec naskládáme na talířek a podáváme se sójovou omáčkou k namáčení.