Gazpacho polévka – nejlepší recept
Gazpacho, španělská studená polévka. Navíc je fajn, že zrovna přes léto je zelenina jako rajčata a okurky v sezóně, takže to má i nějakou chuť. Zkuste jí taky a uvidíte, že něco do sebe to léto přece jenom má.
Tradičně se do Gazpacha dává bazalka, ale můžete použít i koriandr. Pokud koriandr nemusíte, určitě tam dejte bazalku, bude to dobré úplně stejně. Před podáváním nechte aspoň dvě hodinky vychladit v lednici, mělo by se jíst opravdu studené. Pokud nemáte čas, půl hodinka v mrazáku to taky spraví. Čím déle to je v lednici, tím více se uleží a je pak chuťově výraznější.
Příprava
- na 4 porce
- příprava 2,5 hodiny
Ingredience
- 4 rajčata
- 1/2 velké salátové okurky nebo 1 malá
- 1 červená paprika
- 1/2 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml rajčatového džusu
- 1 limetka
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/3 lžičky Sambalu, nebo jiné chilli pasty
- 1/3 svazku koriandru
- 1 lžíce Worchester omáčky
- 2 lžíce balzamikové redukce
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Rajčata, salátovou okurku, papriku a cibuli si nasekáme na drobné kousíčky. Můžete použít mixér, zeleninu si pokrájíme na větší kostky a v mixéru s tím chvilku pulzujeme. Rozhodně by neměl vzniknout hladký krém. Ať je všechna zelenina pěkně rustikální.
- Přendáme do mísy. Prolisujeme česnek a přidáme k zelenině. Zalijeme rajčatovým džusem a promícháme. Přidáme šťávu z limetky, olivový olej, kmín, sambal, nasekaný koriandr, worchester a balzamiko.
- Osolíme a opepříme. Pokud by se nám zdála polévka moc nahrubo, jakože kousíčky zeleniny jsou moc velký, trochu to projedeme tyčovým mixérem, ale fakt jenom trošičku.
- Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, popřípadě sambal nebo balzamiko, prostě podle chuti.
- Nezapomeňte ale, že až se Gazpacho uleží, všechny chutě budou daleko výraznější. Necháme v lednici vychladnout minimálně dvě hodiny.
Jak servírovat gazpacho
Gazpacho se tradičně podává jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Díky své osvěžující chuti a nízkému obsahu kalorií je ideální volbou pro letní obědy nebo večeře. Tuto polévku můžete podávat v hlubokých miskách nebo dokonce ve sklenicích jako studený nápoj. Někteří lidé rádi přidávají do gazpacha ledové kostky, aby bylo ještě osvěžující.
Pokud chcete gazpacho ještě více ozvláštnit, můžete jej podávat s různými přílohami, jako jsou krutony, nasekané bylinky (například bazalka nebo koriandr), kousky vařeného vejce, olivami nebo dokonce sýr feta. Tyto doplňky přidají polévce další vrstvu chuti a textury.
Zdravotní benefity gazpacha
Gazpacho není jen chutné, ale také velmi zdravé. Polévka gazpacho je plná čerstvé zeleniny, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Díky tomu má gazpacho mnoho zdravotních benefitů.
Gazpacho je ideální volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a udržet si štíhlou linii. Jeho nízký obsah kalorií z něj činí ideální lehký oběd nebo večeři. Polévka je také skvělým zdrojem hydratace, protože obsahuje hodně vody, zejména díky vysokému podílu rajčat a okurek. To je zvláště důležité během horkých letních dnů.
Rajčata, která tvoří základ gazpacha, jsou bohatá na vitamín C a A, stejně jako na lykopen, což je silný antioxidant. Okurky a papriky zase poskytují vitamín K, B6 a další důležité živiny. Díky vysokému obsahu vlákniny z čerstvé zeleniny gazpacho podporuje zdravé trávení a pomáhá předcházet zácpě.
Gazpacho obsahuje mnoho antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo rakovina.
Historie gazpacha a její variace
Gazpacho není jen jedno. Existuje několik variant této polévky, které se liší regionálně i podle chutí a preferencí jednotlivých kuchařů. Některé z nejznámějších variant jsou:
- Tradiční andaluské gazpacho – Tato verze je nejznámější a obsahuje rajčata, okurky, papriky, cibuli, česnek, olivový olej, ocet a chléb. Všechny ingredience jsou rozmixovány do hladké polévky, která se podává studená.
- Salmorejo – Hustší varianta gazpacha, typická pro oblast Córdoby. Obsahuje méně zeleniny a více chleba, což ji činí hustší a krémovější. Podává se často s nasekanými vařenými vejci a kousky jamónu (španělské šunky).
- Ajoblanco – Bílá verze gazpacha, která neobsahuje rajčata. Je připravena z mandlí, česneku, chleba, olivového oleje a octa. Podává se s hroznovým vínem nebo melounem, což dodává polévce sladko-kyselý kontrast.
- Gazpacho verde (zelené gazpacho) – Tato varianta zahrnuje zelené ingredience, jako jsou okurky, zelené papriky, bylinky (například koriandr nebo petržel) a někdy i zelené rajčata. Je svěží a lehce pikantní.
Polévka gazpacho má své kořeny v jižním Španělsku, konkrétně v Andalusii. I když se přesný původ nedá přesně určit, předpokládá se, že gazpacho bylo součástí španělské kuchyně už od starověku.
První verze gazpacha byla velmi odlišná od té, kterou známe dnes. Původní receptura obsahovala chléb, olivový olej, ocet, sůl a vodu. Byla to jednoduchá a výživná polévka, kterou konzumovali převážně chudí lidé, především zemědělci, kteří pracovali na polích v horkých dnech.
Postupem času se však recept vyvíjel a do gazpacha se začaly přidávat další ingredience, jako například česnek a mandle. Až s příchodem rajčat do Evropy v 16. století se gazpacho změnilo na pokrm, který známe dnes – osvěžující rajčatovou polévku plnou čerstvé zeleniny.