Vietnamské grilované závitky Bo La Lot – nejlepší recept

V době internetu prakticky nemá cenu si nějaký recepty syslit pod kabát. Je to vlastně šíleně jednoduchý, vůbec se toho nemusíte bát. A hlavně je to super předkrm, nebo skvělý jídlo na nějakou grilovačkou – prostě toho uděláte hodně a každý si naloží, kolik chce.

Nečekejte nějakou jemnou věc co nijak nechutná, ale pořádnou extázi chutí. Samozřejmě je možné si to dochutit a dokořenit podle sebe. Pokud zrovna počasí nepřeje, jde to dost dobře udělat na pánvi. Nepřidávejte žádný olej, pustí si ho dost samo a bylo by to mastný až moc. Normálně to pár minut překulujte na pánvi a bude to v pohodě.

Věc, kterou budete bezpodmínečně potřebovat, jsou listy La Lot, nebo-li Betelové listy. Jsou skoro nejvíc používaná věc ve Vietnamu, pochází z určitého druhu pepřovníku, kterého je ve Vietnamu mraky. Pro nás můžou vypadat jako list nějaký kytky, co máme v práci v květináči. Chuť pepře bohužel nezdědily, chutnají spíš jemně, ale takovým zvláštním způsobem.

Seženete je v každé tržnici. Bývají mezi bylinkami v sáčcích, pokud byste je nemohli najít, zkuste se zeptat. Dost často se stává, že je nemají vystavené a přinesou je někde ze zadní části obchodu. Stačí říct, že sháníte La Lot (to T se moc nevyslovuje), Vietnamci tomu normálně rozumí, ale pro jistotu si předem stáhněte do mobilu nebo vytiskněte nějaký obrázek z googlu a ukažte jim ho, bude to tak jistější. 

Další věc, která je dost podstatná, je maso. Ostatní suroviny jsou celkem normální, snad už stojí za zmínku jen citronová tráva, kterou seženete v tržnici, nebo v Makru nebo i v Globusu, už je docela často vidět i v menších supermarketech. Potom ještě čínské koření pěti vůní (five spice). Určitě ho nevynechávejte, má hrozně omamnou vůni. Přes to fakt nejede vlak, připravili byste se o celý jeden rozměr chuti.

Příprava

  • na 20 závitků
  • doba přípravy: 35 minut

Ingredience

  • 500 g hovězího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 4 malé nebo 2 větší šalotky
  • 3 stonky citronové trávy
  • 2 cm zázvoru
  • 150 ml kokosového mléka (nebo 1 malá plechovka)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce sojovky
  • 2 lžíce kari 
  • 2 lžíce Five Spice (čínské koření 5 vůní)
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • pepř
  • 20 velkých listů La Lot

Postup

  1. Hovězí maso omyjeme, usušíme, očistíme a nameleme. Přesuneme do větší mísy. 
  2. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Šalotku očistíme, oloupeme a taky nějak zhruba nakrájíme. Z citronové trávy sloupneme první vrstvu, odřízneme zelenou část a ošklivý konec. Bílou část pak nakrájíme na jemná kolečka.
  3. Zázvor oloupeme a pokrájíme na kousky. Česnek, šalotku, citronovou trávu a zázvor přesuneme do mixéru a chvilku mixujeme, dokud nebudeme mít takovou hrubou pastu. 
  4. Přidáme pastu k masu a přilijeme kokosové mléko, rybí omáčku, sójovku. Přidáme kari, Five Spice, cukr a osolíme a opepříme podle chuti. Hněteme dokud se všechno rovnoměrně nespojí.
  5. Listům odštípneme stonek a položíme si je na podložku špičkou směrem od nás. Z masové směsi vytvoříme váleček dlouhý asi jako šířka listu a tlustý jako palec. Zarolujeme a opakujeme se všema ostatníma. Takhle si jde závitky připravit pár hodin dopředu.
  6. Rozpálíme si gril nebo pánev. Naskládáme na to závitky a grilujeme (nebo opékáme) cca 5 minut, závisí na teplotě. Přitom je rovnoměrně otáčíme, ať jsou ze všech stran stejně hotové.