Banánovo-čokoládové muffiny s krémem z mascarpone a karamelovou omáčkou – nejlepší recept

To je tak, když někdo zapomene na trs banánů a pak je objeví doma celé přezrálé. Rozdíl mezi muffiny a cupcakes není totiž v krému na vrchu, jak se mnozí domnívají, ale v tom, že cupcakes jsou dělané z dortového těsta (tedy litého), do kterého se často vůbec nepoužívá kypřící prášek, zatímco muffiny jsou z těsta plného kypřícího prášku, které se ještě ke všemu nesmí přemíchat, a jsou krásně nadýchané. 

Muffiny je samozřejmě lepší sníst ještě ten den.

Ingredience na 12 muffinů

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky pečícího prášku
  • špetka soli
  • 160 ml podmáslí
  • 2 malé přezrálé banány
  • 2 vejce
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 170 g třtinového cukru
  • 100 g 70% nasekané hořké čokolády

Na karamelovou omáčku:

  • 2 lžíce Bourbonu, brandy, nebo jiného alkoholu
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • 70 g krupicového cukru
  • 25 g másla
  • špetka soli

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru, nebo podle chuti
  • 120 ml smetany ke šlehání

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 190 °C. Muffinový plech vyložíme dvanácti košíčky, nebo si připravíme 12 muffinových košíčků. 
  2. V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, pečící prášek a špetku soli. Rozmixujeme banány na kaši. V druhé míse si prošleháme podmáslí, vejce, rozmixované banány, rozpuštěné máslo a třtinový cukr.
  3. Tekutou směs vlijeme k té suché, přihodíme nasekané kousky čokolády a trochu zamícháme, dejte si pozor na přemíchání. Těsto by v žádném případě nemělo být hladké, lepší je, když jsou tam nepromíchané kusy. Pokud těsto přemícháte, muffiny budou tuhé. 
  4. Hotové těsto rozdělíme do papírových košíčků a pečeme cca 16 minut, dokud z nich zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Necháme vychladnout.
  5. Poté si připravíme karamelovou omáčku. Do kastrůlku dáme 1 lžíci alkoholu, mléko a smetanu ke šlehání, a zahřejeme. Nevařit, vyprchal by alkohol.
  6. V druhém kastrůlku si mezitím připravíme z cukru karamel tak, že zahříváme cukr na středním plameni, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Odstavíme z ohně a přidáme máslo a špetku soli. Necháme dobublat a přilijeme zahřátou mléčnou směs.
  7. Vymícháme dohladka, případně ještě trochu zahřejeme, kdyby se v tom nacházely nerozpuštěné kusy. Přidáme druhou lžíci alkoholu a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Nedávejte do lednice, karamel by mohl zatuhnout tolik, že byste ho na krém lili jenom těžko.
  8. Na krém z mascarpone si šlehačem vyšleháme mascarpone s cukrem. Přilijeme k tomu smetanu na šlehání a šleháme dál, dokud nám nevznikne tuhý krém. Přendáme do zdobícího sáčku.
  9. Na upečené muffiny tvoříme krémem v sáčku cokoliv chceme. Nebojte se experimentovat. Na závěr každý muffin trochu polijte karamelovou omáčkou a je hotovo.