Banánovo-čokoládové muffiny s krémem z mascarpone a karamelovou omáčkou – nejlepší recept
To je tak, když někdo zapomene na trs banánů a pak je objeví doma celé přezrálé. Rozdíl mezi muffiny a cupcakes není totiž v krému na vrchu, jak se mnozí domnívají, ale v tom, že cupcakes jsou dělané z dortového těsta (tedy litého), do kterého se často vůbec nepoužívá kypřící prášek, zatímco muffiny jsou z těsta plného kypřícího prášku, které se ještě ke všemu nesmí přemíchat, a jsou krásně nadýchané.
Muffiny je samozřejmě lepší sníst ještě ten den.
Ingredience na 12 muffinů
- 200 g hladké mouky
- 50 g kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky pečícího prášku
- špetka soli
- 160 ml podmáslí
- 2 malé přezrálé banány
- 2 vejce
- 70 g rozpuštěného másla
- 170 g třtinového cukru
- 100 g 70% nasekané hořké čokolády
Na karamelovou omáčku:
- 2 lžíce Bourbonu, brandy, nebo jiného alkoholu
- 2 lžíce mléka
- 3 lžíce smetany ke šlehání
- 70 g krupicového cukru
- 25 g másla
- špetka soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 2 lžíce moučkového cukru, nebo podle chuti
- 120 ml smetany ke šlehání
Postup
- Předehřejeme si troubu na 190 °C. Muffinový plech vyložíme dvanácti košíčky, nebo si připravíme 12 muffinových košíčků.
- V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, pečící prášek a špetku soli. Rozmixujeme banány na kaši. V druhé míse si prošleháme podmáslí, vejce, rozmixované banány, rozpuštěné máslo a třtinový cukr.
- Tekutou směs vlijeme k té suché, přihodíme nasekané kousky čokolády a trochu zamícháme, dejte si pozor na přemíchání. Těsto by v žádném případě nemělo být hladké, lepší je, když jsou tam nepromíchané kusy. Pokud těsto přemícháte, muffiny budou tuhé.
- Hotové těsto rozdělíme do papírových košíčků a pečeme cca 16 minut, dokud z nich zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Necháme vychladnout.
- Poté si připravíme karamelovou omáčku. Do kastrůlku dáme 1 lžíci alkoholu, mléko a smetanu ke šlehání, a zahřejeme. Nevařit, vyprchal by alkohol.
- V druhém kastrůlku si mezitím připravíme z cukru karamel tak, že zahříváme cukr na středním plameni, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Odstavíme z ohně a přidáme máslo a špetku soli. Necháme dobublat a přilijeme zahřátou mléčnou směs.
- Vymícháme dohladka, případně ještě trochu zahřejeme, kdyby se v tom nacházely nerozpuštěné kusy. Přidáme druhou lžíci alkoholu a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Nedávejte do lednice, karamel by mohl zatuhnout tolik, že byste ho na krém lili jenom těžko.
- Na krém z mascarpone si šlehačem vyšleháme mascarpone s cukrem. Přilijeme k tomu smetanu na šlehání a šleháme dál, dokud nám nevznikne tuhý krém. Přendáme do zdobícího sáčku.
- Na upečené muffiny tvoříme krémem v sáčku cokoliv chceme. Nebojte se experimentovat. Na závěr každý muffin trochu polijte karamelovou omáčkou a je hotovo.