Lasagne – recept – vegetariánské bez masa, zeleninové, veganské
Lasagne jsou jedním z nejoblíbenějších italských jídel. Vrstvy těstovin, sýra a chutné bešamelové omáčky vytvářejí lahodnou kombinaci, které je těžké odolat. Lasagne jsou neuvěřitelně univerzálním pokrmem, který lze připravit z různých ingrediencí.
Původní recept na lasagne obsahuje vrstvy plochých těstovin, pláty sýra mozzarella, mleté hovězí maso a rajčatovou omáčku. Lasagne se pak pečou v troubě.
V průběhu let vzniklo mnoho variant s různými přísadami a omáčkami. Mezi nejoblíbenější varianty patří lasagne se špenátem a mletým masem, lasagne s mletým masem a bešamelem, cuketové lasagne nebo veganské lasagne. Svou oblíbenou variantu lasagní si může připravit každý.
Jaký je lasagne recept pro začátečníky? A jak na dokonalé zeleninové lasagne?
Lasagne
Lasagne vznikly v italské Neapoli na konci 19. století. Původně se pokrm skládal z plochých těstovin, sýra a rajčatové omáčky. Postupem času se po celé Itálii začaly objevovat různé varianty tohoto pokrmu. Dnes se lasagne připravují po celém světě z různých ingrediencí, jako je zelenina i maso.
Klíčem k přípravě dokonalých lasagní je jejich vrstvení. Klasické lasagne s vrstvami ragú, bešamelovou omáčkou a spoustou sýra jsou bezchybnou pochoutkou. Jestli je něco, co se může lasagním s mletým masem a bešamelem vyrovnat, jsou to vegetariánské lasagne.
Lasagne recept – ingredience
Příprava lasagní může být časově náročná, avšak výsledek stojí za to. Klasický recept na lasagne s mletým masem a bešamelem obsahuje následující suroviny:
- 0,5 kg libového mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- plechovka drcených rajčat
- dvě plechovky rajčatové omáčky
- dvě plechovky rajčatového protlaku
- cukr
- bylinky – čerstvá petrželka, sušená bazalka
- sůl, pepř
- lasagne těstoviny – zakoupené v obchodě nebo doma vyrobené
- sýry – parmazán, mozzarella a ricotta (nebo suroviny na přípravu bešamelu)
- vejce
Lasagne těstoviny je druh těstovin, který má tvar velkých čtverců nebo obdélníků. Jsou to vlastně vyválené tenké pláty těsta. Lze je běžně koupit v obchodě, a to i v bezlepkové a bezvaječné variantě.
Domácí lasagne těsto
Kdo nechce lasagne těstoviny kupovat, může si vyrobit domácí lasagne těsto. Jsou na něj potřeba následující suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 3 vejce
- 3 lžičky oleje
- 0,5 lžičky soli
- voda
Všechny suroviny na domácí lasagne těsto se smíchají a těsto se důkladně propracuje rukama nebo ještě lépe v hnětači. Pokud je konzistence tužší, lze přilít i trochu vody.
Vláčná hmota se nechá půl hodiny odpočinout. Těsto se tence rozválí a vykrajují se obdélníky o velikosti zapékací mísy na lasagne. Pak se pláty těsta bez vaření vkládají do formy a prokládají náplněmi dle lasagne receptu.
Recept lasagne s mletým masem – postup
Recept lasagne není sice nijak složitý, avšak příprava vyžaduje čas. Aby byly lasagne lahodné, musí se totiž dobře uvařit podusit mleté maso a rajčatovou omáčku. To trvá minimálně hodinu. Kdo by si chtěl připravit lasagne jako bezmasé jídlo, bude to mít jednodušší.
V hlubší pánvi se nechá zesklovatět cibule a česnek. Pak se přidá mleté hovězí maso a restuje se, dokud nezhnědne. Vmíchají se drcená rajčata, rajčatová omáčka, rajčatový protlak a voda.
Masová směs se dochutí cukrem, 2 lžícemi petrželky, bazalkou, 1 lžičkou soli, případně semínky fenyklu a pepřem. Přikrytá směs se následně nechá dusit asi 1 1/2 hodiny za občasného míchání.
Dál se přivede k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Do vroucí vody se vloží lasagne těstoviny a nechají se vařit asi 5 a 8 minut. Musí se dát pozor, aby se lasagne těstoviny neslepily.
V míse se smíchá sýr ricotta s vejcem, zbývajícími 2 lžícemi petrželky a 1/2 lžičky soli.
Trouba se předehřeje na 190 stupňů C a může se začít s vrstvením. Vezme se zapékací mísa na lasagne a rozetřete se 1 1/2 šálku masové omáčky na dno zapékací mísy na lasagne. Na masovou omáčku se dá vrstva lasagne těstovin.
Ta se potřete 1/2 směsi sýra ricotta a navrch se dá 1/3 plátků sýra mozzarella. Na mozzarellu se nalije 1 1/2 šálku masové omáčky a posype se 1/4 šálku parmazánu. Vrstvy se opakují a navrch se nasype zbývající mozzarella a parmazán.
Uvedenou sýrovou vrstvu lze vyměnit za bešamel na lasagne. Jeho výroba zabere trochu času, ovšem bešamelová omáčka na lasagne dodá lasagním krémovou chuť a vláčnost.
Lasagne se pečou v přiklopené zapékací míse na lasagne v předehřáté troubě 25 minut. Pak se mísa odklopí a peče se dalších 25 minut.
Bešamel – lasagne
Dobrá bešamelová omáčka na lasagne je klíčem k úspěchu. K přípravě bešamelu na lasagne jsou třeba následující suroviny:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1¼ šálku mléka, ohřátého
- ½ šálku čedaru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
V hrnci se rozpustí máslo, vmíchá mouka a za stálého míchání vaří, dokud vše nerozvaří a trochu nebublá. Trvá to asi 2 minuty. Pak se přidá horké mléko a pokračuje v míchání, až omáčka zhoustne. Přivede se k varu.
Podle chuti se bešamelová omáčka na lasagne osolí a opepří, sníží se teplota a za stálého míchání vaří ještě 2 až 3 minuty. Následně se odstaví z plotny.
Správný bešamel na lasagne má být sýrový, proto se během posledních 2 minut vaření vmíchá ½ šálku strouhaného sýra čedar a špetka kajenského pepře.
Lasagne bez bešamelu
Kdo se nechce dělat s bešamelem, může zkusit lasagne bez bešamelu. Chutnají také skvěle. Místo bešamelové omáčky na lasagne lze použít ricottu, strouhanou mozzarellu a parmazán.
Vrstvy se dělají tak, že se místo bešamelu dá třetina nastrouhané mozzarelly. Přidá se polovina sýra ricotta, a to tak, že každých pár centimetrů se umístí kopečky sýra. Pak se polovinou nastrouhaného parmezánu rovnoměrně posype vrstva sýru ricotta.
Zeleninové lasagne
Zeleninové lasagne se snadno připravují a vyžadují jen základní ingredience. Recept lze přizpůsobit podle zeleniny, kterou má člověk k dispozici. Oblíbené jsou zeleninové lasagne z cukety, žluté dýně, červené papriky a cibule.
Stejně dobře může fungovat celá řada dalších druhů zeleniny. Zeleninové lasagne lze připravit bezlepkové, bezmléčné i jako veganské lasagne.
Stejně jako při přípravě klasických lasagní je i postup při přípravě zeleninových lasagní poměrně jednoduchý. Připraví se jednoduchá rajčatová omáčka, která zabere asi 20 minut. Pak se smíchá sýr ricotta, vejce a trocha soli a začne se vrstvit.
Do zapékací mísy se navrství zeleninová omáčka, lasagne, směs ricotty a rozdrobený sýr. Lasagne se pečou v troubě asi 35 minut.
Vegetariánské lasagne, veganské lasagne
Recept na vegetariánské lasagne se dá snadno přizpůsobit tomu, co má člověk doma. Na vegetariánské lasagne se nejčastěji používá tato zelenina:
- cuketa
- dýně
- pečená červená paprika
- žampiony (nakrájené nebo natrhané na malé kousky)
- špenát, kapusta nebo jiná zelenina
- mrkev (nakrájená nebo nastrouhaná)
- lilek nakrájený na kostičky
Pro bezlepkové nebo veganské lasagne se místo vrstvy těsta použije právě zelenina. Například lze navršit dlouhé tenké plátky lilku nebo cukety.
Kdo chce veganské lasagne bez mléka, vymění sýr ricotta a vejce za mandlovou ricottu. Sýr lze také vyměnit za velkou dávku výživného droždí.
Poměrně snadno lze vyrobit i veganskou bešamelovou omáčku. Zahušťuje se stejně jako tradiční bešamel na lasagne. Místo živočišného mléka lze použít jakékoli nemléčné mléko, třeba sójové, mandlové, rýžové nebo dokonce ovesné mléko.
Z mouky a olivového oleje se připraví dobrá jíška, která bešamelovou omáčku zahustí. Pro lepší chuť lze přidat také bobkový list a trochu strouhaného muškátového oříšku. Hotovým lasagním prospěje posypání vločkami výživného droždí, které dodá sýrovou chuť.
Lasagne bez masa
Kdo si chce připravit bezmasé jídlo, může vyzkoušet lasagne bez masa. Chutnají stejně tak dobře jako klasické lasagne s mletým masem a bešamelem. Navíc jsou to jednoduché lasagne, jejichž příprava nezabere tolik času.
Lasagne bez masa využívají různé druhy zeleniny, jako jsou houby, cukety, papriky, lilek a špenát. Pro ještě vydatnější jídlo lze přidat další bílkoviny, jako je tofu, tempeh nebo fazole.
Krása lasagní bez masa spočívá v tom, že je lze obložit jakoukoli tenkou zeleninou. Možností je nepřeberné množství. Skvěle s k přípravě lasagní bez masa hodí grilovaná zelenina v troubě.
Cuketové lasagne, lilkové lasagne, sýrové lasagne
Cuketové lasagne jsou lehčí a zdravější. Spotřeba cuket na cuketové lasagne je poměrně velká. Jsou potřeba asi 2 kg cuket, což je asi 5 malých cuket nebo 3 velké cukety.
Cuketa obsahuje 95 % vody, proto je potřeba ji nejprve nakrájet na tenčí plátky, osolit je a nechat 15 minut odstát. Pak se cuketa osmahne 1-2 minuty z každé strany. Stejně se postupuje i při přípravě lilkových lasagní.
Cuketa nebo lilky se pak vrství s masem a bešamelem stejně jako klasické lasagne s mletým masem.
Jakmile lasagne s cuketou mírně vychladnou, mohou se i skladovat, pokud se hned nesní. V lednici vydrží 3-5 dní, v mrazáku několik měsíců.
Kdo nemá chuť na zeleninu ani maso, může zkusit sýrové lasagne. V tomto případě se směs sýrů (ricotta, mozzarella, parmazán) vrství s těstovinami lasagne a rajčatovou omáčkou. Jedná se o jednoduché lasagne, které zvládne připravit každý.
Cuketové lasagne bez masa – cuketové lasagne vegetariánské
Někoho můžou lasagne s mletým masem a bešamelem odradit, protože jsou moc složité. Dobrá zpráva, že cuketových lasagní bez masa se nikdo nemusí bát.
Jednoduché vegetariánské lasagne s vrstvami sýra, rajčatové omáčky a zeleniny se brzy stanou oblíbenými. Nízkosacharidové a bezlepkové lasagne se jednoduše připravují z cuketových plátků.
Jednoduchý recept používá místo těstovin a masa podélně rozkrojené plátky cukety. A co je na tom nejlepší? Nepotřebuje žádnou bešamelovou omáčku. O všechno se tu postará sýr ricotta spolu se strouhaným sýrem.
Na rozdíl od klasického receptu na lasagne toho k přípravě vegetariánských cuketových lasagní není moc potřeba. Stačí pár základních ingrediencí a lehké cuketové lasagne jsou na světě.
Lasagne recept pro začátečníky
Připravit si pravé lasagne s mletým masem a bešamelem chce dostatek času a taky trochu zručnost. Kdo si na klasické lasagne nevěří, může zkusit lasagne recept pro začátečníky.
Existují pouze tři složky, které dělají lasagne skvělými: těstoviny, sýr a rajčatová omáčka. Čas si lze zkrátit tím, že si člověk koupí už hotovou omáčku.
Zatímco klasické lasagne těstoviny se obvykle před vrstvením vaří, není třeba to dělat. Ve skutečnosti je lze vrstvit s omáčkou a sýrem tak, jak jsou. Lasagne bez vaření jsou moderní vymožeností, kterou využívá právě recept na lasagne pro začátečníky.
Dnes se dá koupit i připravený bešamel, takže začátečník se opravdu nemusí přípravy lasagní bát.
Lasagne se špenátem a mletým masem, lasagne s kuřecím masem
Špenátové lasagne s kuřecím masem jsou ty nejkrémovější, nejúžasněnější a nejsýrovější lasagne. Lasagne s kuřecím masem jsou plné chuti a nabité bílkovinami, vlákninou a srdci prospěšnými tuky. Nejlepší na tomto jídle je, že se snadno připravuje a pochutná si na něm celá rodina.
Místo kuřecího masa lze použít i na tenké plátky nakrájenou vařenou italskou klobásu nebo mleté maso.
Další možností je i vegetariánská varianta, tedy čistě zeleninové lasagne. Jsou velmi chutné a díky lahodným omáčkám a chutím potěší jak vegetariány, tak masožravce.
Lasagne se špenátem a mletým masem a lasagne s kuřecím masem používají místo rajčatové omáčky špenát, který se vrství s těstovinami lasagne a bešamelovou omáčkou. Není na tom nic složitého.
V receptech na lasagne jsou zkrátka možnosti neomezené. Každý si může najít svou oblíbenou variantu.