Teplická literární soutěž se má k světu

Zatím přišlo několik desítek literárních příspěvků. Některé jsou ještě nesmělé, jiné už ukazují „vypsanou ruku“, ale všechny jsou rozhodně pozoruhodné. Čtenáři regionálních zpravodajských webů zpravy-teplice.cz a zpravy-usti.cz se mohou těšit, že si jednotlivé příspěvky budou moci přečíst, protože redakce se rozhodla podpořit soutěž i tímto způsobem.

Témata soutěže jsou inspirující – „Proč nejsou v knihovně postele“ je hravé, „Co Goethe nikdy nenapsal“ je zasněné a „Vlasy pomáhají“ zase přivádí k zamyšlení, zvláště když se čtenář seznámí s činností dobročinného fondu Grácie.

Členové hodnotitelské komise už se zaslanými příspěvky pracují, ale pokud se někdo ještě teď rozhodne se zúčastnit, bude se svým příspěvkem vítán – měsíc je dlouhá doba a podzimní barevnost může poskytnout úplně specifickou inspiraci.

Ceny pro vítěze připravil Mediální dům Computer Media a francouzská výtvarnice Erika Mathylde Lozano.

Pro autory, kteří teprve začínají publikovat, je tato soutěž velmi lákavá – nejde jen o ceny, ale také o to, že každý ze zúčastněných autorů obdrží osobní osvědčující list s konkrétním vyjádřením ke svému dílu. Zkušení autoři, kteří příspěvky hodnotí, vyzdvihnou v jeho díle silné stránky a případně přidají doporučení, v čem se může autor zlepšit či na co se může zaměřit.

Pro zúčastněné autory je skvělé také to, že jejich příspěvky budou publikovány jednak na zpravodajských webech, jednak ve speciálním e-booku a jednak na facebookových stránkách. A aby se s nimi seznámilo ještě více čtenářů, budou rovněž zpracovány do podoby audioknihy. Tu připraví tým pod vedením Zdeňka Balcara, herce, moderátora a profesionála v oboru audioknih.

Realizátoři soutěže jsou nadšeni, jak krásně se teplická literární novinka ujala a jaký je o ni zájem – příštího ročníku by se chtělo aktivně zúčastnit také několik vysokých a středních škol. Zájem projevily i některé dobročinné organizace, takže je pravděpodobné, druhý ročník „Goetha“ bude hodně zajímavý.

Teď však ještě běží letošní ročník a organizátoři ještě nepřestali zvát: zapojte se!

Informace o soutěži

Nová teplická literární soutěž je příznačně nazvána Co nikdy Goethe nenapsal. Určena je autorům od 16 let a zúčastnit se jí může kdokoli odkudkoli, předávání cen proběhne v Teplicích v severních Čechách.

Všichni autoři, jejichž díla budou splňovat uvedené parametry, obdrží osvědčující list.

Vypsány jsou tři okruhy, do nichž se autoři mohou zapojit:

  1. Co nikdy Goethe nenapsal: báseň; rozsah maximálně 300 slov
  2. Proč nejsou v knihovně postele? fejeton; rozsah 400–700 slov
  3. Vlasy pomáhají: povídka; rozsah 400–1000 slov

Soutěž byla zahájena 1. června a končí 31. října 2019. Bližší informace jsou zveřejněny na webu https://ja-pisu.webnode.cz/.

Autoři, kteří by rádi svá díla publikovali, mohou písemně vyjádřit svůj souhlas, a jejich práce pak budou publikovány na zpravodajských webech, které jsou mediálními partnery soutěže, případně v dalších médiích.

Sledujte webovou stránku soutěže

Než soutěž skončí, budou se na soutěžním webu čas od času objevovat různé doplňující informace, zprávy o tom, jak vše probíhá, i nějaké související zajímavosti. Přibude také informace o tom, co organizátoři plánují s „Goethem“ do budoucnosti (chystá se například rozšíření o cizojazyčné téma).

To ale až později. Dnes platí, že soutěž je v plném proudu a že autoři, kteří se také chtějí zapojit, mohou své dílo poslat na adresu co.goethe.nenapsal@gmail.com.

Kontakty:

Zdeněk Balcar, předseda poroty; e-mail: co.goethe.nenapsal@gmail.com

Saša Musilová, manažerka projektu „Co nikdy Goethe nenapsal“; e-mail: co.goethe.nenapsal@gmail.com