Petrželová polévka – nejlepší recept
Petrželová polévka je nejen chutná, ale také prospěšná pro zdraví. Petržel obsahuje flavonoidy, které mají protizánětlivé účinky, a vitamín K, který je důležitý pro zdravé kosti. Navíc, tato polévka může být součástí zdravé stravy, která pomáhá udržovat váhu a podporuje trávení.
Petržel, hlavní ingredience petrželové polévky, je bylina, která je známá svou výraznou chutí a bohatým obsahem vitamínů a minerálů. Petržel obsahuje vitamín C, vitamín K, železo, vápník a další živiny, které jsou pro naše tělo prospěšné. Kromě toho má také antioxidační vlastnosti a může pomoci posílit imunitní systém.
Existují dva hlavní druhy petržele – petržel listová a petržel kořenová. Petržel listová je známá svým svěžím a aromatickým listím. Petržel kořenová se pěstuje pro své kořeny.
Petržel se používá na mnoho způsobů v kuchyni. Lístky dodávají svěžest do polévek, salátů, a předkrmů. Mnoho kuchařů také používá petržel jako dekoraci. Kořenová petržel patří do každého vývaru a správná svíčková se bez ní také neobejde.
Díky své sladké chuti, světlé barvě a krémové konzistenci po vaření a mixování lze využít jako základ pro vytvoření koprové omáčky, křenové omáčku nebo dokonce bílé houbové omáčky. Tato bylina se také snadno kombinuje s bílými fazolemi pro přípravu fazolové omáčky, a může být skvěle spojena s další zeleninou a kořením.
Recept na petrželovou polévku může mít různé variace, ale základem je vždy čerstvá petržel. Jednoduchá verze této polévky zahrnuje čerstvou petržel nasekanou na drobné kousky, cibuli, zeleninu a vývar (hovězí, kuřecí nebo zeleninový). Ingredience se vaří společně a dochucují solí a pepřem. Někteří lidé také přidávají brambory, krupici nebo jinou zavářku do polévky pro větší sytost.
Petrželová polévka – ingredience
- 1,5 l vody
- 500 g hovězích kostí
- 150 g kořenové petržele
- 30 g krupice
- 3 vejce
- 50 g sádla
- pepř
- zelená listová petrželka
- sůl
Petrželová polévka – postup
- Hovězí kosti dáme vařit do osolené vody.
- Petržel nakrájíme na nudličky a osmažíme na polovině sádla. Pak ji zalijeme čistým vývarem z kosti a vaříme.
- Na druhou polovinu sádla dáme osmažit dorůžova krupici a jakmile je petržel měkká, dáme krupici do polévky a povaříme.
- Nakonec přidáme rozmíchaná vejce, nasekanou zelenou petrželku a pepř.
Petrželová polévka je klasickým receptem. Je snadno připravitelná, zdravá a nabízí osvěžující chuť s výživnými benefity. Takže ať už se rozhodnete ji vařit jako předkrm, hlavní chod, nebo jako útěk od zimního chladu, petrželová polévka je vždy správnou volbou pro vaše chuťové buňky i tělo.