Babiččina bramboračka – nejlepší recept
Když se ochladí a vy zatoužíte po teplém a sytém jídle, jen málokterý pokrm vám poskytne takovou útěchu jako vydatná mísa bramborové polévky jako od babičky. Tento nadčasový kulinářský výtvor je nejen chutný, ale také neuvěřitelně všestranný, takže je základem kuchyní po celém světě.
Takže až budete příště hledat útěchu v chladném dni nebo si prostě jen budete chtít vychutnat prosté radosti dobře připravené polévky, sáhněte po hrnci, vezměte brambory a vydejte se na kulinářskou cestu, která vás uklidní i uspokojí stejně jako výtečný mrkvovo-batátový krém nebo polévku z červené čočky.
Základní ingredience na babiččinu bramboračku
Bramborová polévka je ve své podstatě jednoduchý a skromný pokrm. Mezi základní ingredience obvykle patří:
- Brambory: Brambory jsou přirozeně hlavní hvězdou polévky a dodávají jí krémovou strukturu a zemitou chuť.
- Vývar: Ať už se jedná o kuřecí, zeleninový nebo jiný aromatický základ, základem polévky je vývar, který jí dodává hloubku a bohatost.
- Cibule: Cibule: Osmažená cibule dodá polévce aromatickou sladkost a doplní škrobnaté brambory.
- Koření: K běžným kořením patří sůl, pepř a bobkový list, ale pro zvýraznění chuti lze přidat i další bylinky a koření.
Variace klasické bramboračky
Bramborová polévka se vyznačuje svou přizpůsobivostí. Základní recept můžete obměňovat a přidávat do něj nejrůznější přísady:
- Sýr: Vhodná je hrstka strouhaného sýra, například čedar nebo gouda, která z obyčejné bramborové polévky udělá krémovou a požitkářskou pochoutku.
- Slanina: Slanina: Křupavé kousky slaniny posypané na povrchu nebo vmíchané do polévky dodají polévce kouřový, pikantní nádech.
- Zelenina: Z dalších druhů zeleniny lze přidat mrkev, celer, pórek a kukuřici, které zlepší strukturu polévky a její nutriční hodnotu.
- Bylinky: Čerstvé bylinky jako tymián, rozmarýn nebo pažitka zvýší chuť a vůni polévky.
- Smetana: Pro ještě bohatší konzistenci lze do polévky vmíchat trochu husté smetany nebo zakysané smetany.
- Koření: Vhodným kořením, jako je paprika, kmín nebo muškátový oříšek, dodáte polévce hloubku a komplexnost.
Bramborová polévka ve světě
Bramborová polévka se neomezuje jen na jednu kuchyni – je to oblíbené jídlo po celém světě s regionálními obměnami a specialitami. Zde je několik příkladů:
Bramborová pórková polévka (Vichyssoise) – tato krémová studená bramborová polévka je klasickým francouzským pokrmem a obvykle se podává jako předkrm. Irská bramborová polévka – v této verzi, která je v irských kuchyních základem, se často používá pórek, mrkev a celer, což vytváří hřejivou misku plnou dobrot.
Německá bramborová polévka Kartoffelsuppe -tato rustikální německá bramborová polévka se často připravuje z vydatných kousků brambor, šunky a pórku a je ideální pro syté jídlo. Chupe de Papas – v této bramborové polévce se sýrem, která pochází z Peru, se objevuje aji amarillo, zářivě žlutá chilli paprička.
Bramborová kukuřičná polévka – tato polévka je oblíbenou americkou variantou polévky, která kombinuje brambory s kukuřicí a vytváří bohatou krémovou polévku.
Babiččina bramboračka
Pamatujete si na bramboračku od babičky, když jste byli malí? Pokud ano, pojďte si zavzpomínat na babičku a připravte si tuto výtečnou polévku od babičky, stejně jako dršťkovou polévku z hlívy.
Ingredience na babiččinu bramboračku
- 4 ks brambor
- 1/2 celeru
- 6 stroužků česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1,5 l vody
- 2-3 PL hladké mouky
- 2 PL sádla (nebo máslo)
- hrst sušených hub (kdo nemá rád, jako já-nedá je tam)
- 2 PL majoránka
- 1 PL celý kmín
- 1 středně velká cibule
- 1 PL soli
Postup přípravy babiččiny bramboračky
Pokud máte houby sušené – namočíme na 10 minut do vody.
- Na sádle osmažíme na jemno nakrájenou cibuli, když začne zlátnou, přidáme utřený nebo najemno nakrájený česnek, promícháme, zaprášíme moukou a osmažíme do zlatohněda.
- Zalijeme vodou.
- Uvedeme do varu, přidáme houby a vaříme 10 min. Pak do toho vložíme na kostičky nakrájené brambory a nastrouhanou zeleninu a osolíme a přidáme kmín.
- Vaříme dalších 10 minut. Nakonec povrch poprášíme majoránkou.