Babiččina pohádka – nejlepší recept
Babiččiny recepty jsou jako poklady ukryté v rodinném archivu, plné chutí a vůní, které nás vrací zpět do dětství a letních prázdnin strávených u babičky. Jedním z těchto kulinářských pokladů je neodmyslitelný piškotový řez Babiččina pohádka.
Tento jednoduchý, avšak ohromně chutný dezert je plný nostalgie a vzpomínek na léta minulá.
Historie receptu Babiččina pohádka
Babiččina pohádka byla stvořena nejen jako sladká lahůdka pro malé vnoučky, ale také jako způsob, jak využít sezónní ovoce a dodat mu dlouhou trvanlivost. Původně byla tato pochoutka známá jen v úzkém rodinném kruhu, ale postupem času se stala oblíbenou pochoutkou na každém venkovském stolu. Oblíbeným je zejména v letních měsících pro svou lehkou a nadýchanou chuť jako ovocné zákusky s jogurtem.
Ingredience na piškotový řez od babičky
- Piškotové sušenky
- Vajíčka
- Cukr
- Máslo
- Mléko
- Vanilkový cukr
- Ovoce – typicky se používají různé druhy ovoce, jako jsou jahody, maliny, borůvky, třešně, ale můžete si vybrat podle svých preferencí
- Šťáva z citronu
- Šťáva z pomeranče nebo čerstvý pomerančový džus.
- Šlehačka na šlehání
Servírování piškotové Babiččiny pohádky
Servírování piškotového řezu Babiččina pohádka je důležitou součástí celého zážitku. Zde je návod, jak elegantně a lahodně servírovat tento dezert:
- Nakrájení: Nejdříve byste měli piškotový řez nakrájet na porce. Doporučuje se krájet na čtverce nebo pruhy podle vaší preference. Ostrý nůž pomožte, aby řezy byly pěkně čisté.
- Přesunutí na servírovací talíře: Nakrájené porce piškotového řezu přesuňte na servírovací talíře. Zajistěte, aby každý kousek obsahoval vrstvu ovoce a šlehačky, aby každý kousek měl rovnoměrnou chuť.
- Dekorace: Můžete dezert dodatečně ozdobit, pokud máte chuť. Krásně vypadá, když na vrch piškotového řezu umístíte čerstvé kusy ovoce, listy máty nebo posypete trochou moučkového cukru.
- Podávání: Piškotový řez Babiččina pohádka je obvykle podáván jako dezert po hlavním jídle. Doporučuje se ho servírovat chlazený, takže ho můžete nechat před podáváním alespoň 2 hodiny v lednici, aby ztuhnul a chutě se dobře propojily.
- Doprovod: Můžete ho podávat samotný nebo s dalším doplňkem, jako je káva, čaj nebo vanilkový shake, aby byl váš dezert ještě chutnější.
- Bon appétit: Na závěr přejte hostům dobrou chuť a pozvěte je, aby si vychutnali tento sladký kousek Babiččiny pohádky.
Základní recept na Babiččinu pohádku
Neváhejte a připravte si tuto lahůdku, která vám přinese spoustu radosti a vzpomínek na babiččiny dobroty.
Ingredience na babiččinu pohádku
- 250 g piškotů (obvykle jedno velké balení)
- 2 ks vanilkový puding v prášku Oetker
- 6 lžíc cukru
- 1 litr mléka (nejlépe plnotučný
- 1 štamprle rumu (tuzemák)
- Marmeláda (cca jedna menší sklenička)
- Mletá káva
Postup přípravy babiččini pohádky
- Uvaříme 1 větší hrnek silné kávy, zamícháme a vlijeme do misky či širší nádoby ( mezitím krásně vychladne)
- Slepujeme vždy dva piškoty marmeládou.
- Do mísy či nádoby, ve které pohádku chcete, vkládáme rovnoměrně slepené piškoty z obou stran lehce namočené do připravené kávy.
- Mezitím si dáme vařit pudink běžným způsobem dle návodu (obvykle 2 sáčky na litr mléka a já dávám na litr mléka 6 lžic cukru).
- V momentě, kdy pudink již houstne po kapkách vmícháme cca 1 štamprli rumu (ale nemusí být), až máte pudink uvařený, nalijeme cca 1/3 pudinku na piškoty. To posypte sypkou kávou a znova nakladete slepené piškoty namočené v kávě. Zase zalijeme druhou třetinu pudinku. Zase zasypeme kávou, nákladem třetí vrstvu namočených piškotů a zalijeme zbytkem pudinku. Vrch posypeme jemně kávou a necháme schladnout. Pak vložíme do lednice a necháme ideálně 24 hodin odležet. Pak nakrájíme jako dort, možno také pokud to budete dělat v menších miskách vyklopit na talíř a povrch nazdobit šlehačku a nastrouhat čokoládu.
Je to mňamka, dobrou chuť 👍