Biskupský chlebíček – nejlepší recept
Biskupský chlebíček si většina lidí spojí se svátky (Vánocemi, Velikonocemi). Dopřát si ho můžete ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem, ořechy a rozinkami chutná opravdu skvěle. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední moučník ke kávě či čaji.
Velmi podobnými moučníky, které se také připravují na svátky, jsou štola, vánočka a velikonoční beránek.
Recept na biskupský chlebíček
Připravte si moučník s kandovaným ovocem, oříšky a rozinkami podle tohoto receptu.
Biskupský chlebíček – ingredience
- 8 bílků + 1 lžička studené vody
- 28 dkg pískového cukru
- 7 dkg mandlí
- 7 dkg lískových ořechů
- 10 dkg rozinek
- kandované ovoce
- 14 dkg polohrubé mouky
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
- čokoláda na polevu 10 dkg
Biskupský chlebíček – postup
- Do ušlehaného tuhého sněhu zašleháváme cukr, potom ovoce, mouku, máslo a rum.
- Těsto vylijeme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy, pečeme v předehřáté troubě při 150°C asi 1 hodinu. Vyklopíme a poléváme čokoládou.
Hrnkový recept na biskupský chlebíček
Vyzkoušejte jednoduchý recept na tradiční biskupský chlebíček s kandovaným ovocem.
Ingredience na biskupský chlebíček
Těsto:
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku cukru
- 110 g změklého másla
- 4 vejce
- 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¾ hrnku kandovaného ovoce
- 1 špetka soli
Čokoládová poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 2 lžičky rostlinného oleje
Postup na biskupský chlebíček
- Nejprve oddělte bílky od žloutků. Bílky ušlehejte se špetkou soli a lžící krupicového cukru v pevný sníh.
- V jiné misce utřete máslo se žloutky a zbývajícím cukrem.
- Mouku promíchejte s práškem do pečiva.
- Ke žloutkům po lžících přidávejte mouku a ušlehaný sníh. Míchejte pomocí ruční stěrky. Nakonec zamíchejte citronovou kůru a kandované ovoce.
- Formu na biskupský chlebíček vytřete máslem a vysypejte strouhankou. Připravené těsto do ní nalijte a uhlaďte na povrchu.
- Chlebíček pečte na 170 °C po dobu přibližně 40 minut. Propečení chlebíčku otestujte pomocí špejle a případně nechte ještě chvíli péct.
- Po upečení nechte chlebíček asi 5-10 minut vychladnout a vyklopte z formy.
- Chlebíček nechte zcela vychladnout. Ve vodní páře umíchejte rozpuštěnou čokoládu na vaření s olejem.
- Vychlazený biskupský chlebíček potřete polevou. Polevu nechte v chladu zatuhnout. Krájejte na plátky a podávejte.
I když mají mnozí pečení biskupského chlebíčku spjaté hlavně s Vánocemi, vyplatí se ho podávat i při jiných příležitostech. Není nijak náročný na přípravu a rozhodně udělá radost celé rodině.