Borůvková Galette / Blueberry Galette – nejlepší recept

Pokud existuje v cukrařině jedno pravidlo, tak je to pravidlo másla. Vždycky bude chutnat líp koláč z másla než koláč z hery. A tento recept je na jeden opravdu pořádný francouzský koláč, tak si ho zkuste upéct.  

Galette je francouzský výraz pro různé koláče, které jsou placaté a křehké. Za nejznámější a originální se považuje Galette des Rois (Králův dort, Kings‘ cake), kde se prolíná máslové listové těsto s frangipane (mandlová pasta). Galette je také označení pro silné francouzské crêpes z pohanky. Takže vlastně pokud čemukoliv placatýmu ve Francii řeknete galette, určitě si budete rozumět.

Ingredience na 26 cm koláč

Na těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 160 g studeného másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka

Na náplň:

  • vanička borůvek (něco mezi 0,4-0,5 litru)
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce mouky
  • špetka soli

Dokončení:

  • vejce na potření okrajů
  • 2 lžíce krupicového cukru

Postup

Těsto:

  1. V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájíme na malé kostičky a přidáme k mouce, snažíme se prsty vytvořit drobenku. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme k moučné směsi.
  2. Vypracujeme hladké těsto, pár minut práce to zabere. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.
  3. Po dvaceti minutách těsto rozválíme zhruba do kulatého tvaru, těsto asi 3 mm tenké. Nepřesnost nám nevadí, protože koláč má být rustikálního vzhledu. Vrátíme do lednice, než si připravíme náplň.

Náplň:

  1. Borůvky lehce smícháme s cukrem a medem. Ochutnáme, a jestli se nám zdají málo sladké, dosladíme.
  2. Přidáme mouku a sůl. Lehce promícháme, ale jen tak, abychom nerozmašírovali borůvky.

Sestavení:

  1. Předehřejeme si troubu na 185 °C. Vyválené těsto vyndáme z lednice a necháme pár minut povolit. Tento krok je důležitý proto, aby se nám okraje nepřelámaly, všechna šťáva z borůvek by pak vytekla ven.
  2. Borůvkovou směs rozmístíme doprostřed vyválené placky a rozprostřeme do kulata tak, abychom po stranách měli vždy asi 4 cm volného těsta.
  3. Nepokryté těsto přehneme přes borůvky. Přehnuté okraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem.
  4. Pečeme 45-50 minut dozlatova.