Bramborová polévka – nejlepší recept
Bramboračka je jedna z nejpopulárnějších polévek v České republice s dlouholetou tradicí. Je to zdravé, syté a levné jídlo, které je oblíbené mezi lidmi různých generací. Bramborová polévka je ideální pro zahřátí za chladného a sychravého počasí nebo jako lehká večeře.
Bramborová polévka s houbami je skvělá volba pro ty, kteří hledají odlehčenou a zdravou večeři. Jako základ se používají brambory, zelenina a houby. Je to výborné jídlo, které je snadné a rychlé připravit, a je skvělé pro ty, kteří mají rádi jednoduché, ale chutné jídlo.
Příprava této polévky je velmi jednoduchá a vystačíte si na ni pouze s pár surovinami. Jak napovídá samotný název polévky, základem bramboračky jsou brambory. Dalšími důležitými surovinami jsou kořenová zelenina – celer, mrkev a petržel.
Pro zvýraznění chuti je nejlepší zeleninu před vařením orestovat na másle. V dobré bramboračce by rozhodně neměly chybět sušené houby. Během houbařské sezóny je možné použít také čerstvé hřiby, které přinesete z lesa a existují dokonce i varianty bramboračky bez hub. Typickou chuť pak dotvoří česnek a majoránka.
Bramborová polévka – ingredience
- 1,5 litru vody (nebo vývaru)
- 500 g brambor
- 100 g zeleniny
- 50 g čerstvých hřibů (houby mohou být i sušené)
- 70 g másla nebo sádla
- 50 g hladké mouky
- sůl
- stroužek česneku
- špetka majoránky
Bramborová polévka – postup
- Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla.
- V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené čerstvé houby, sůl, na kostičky pokrájené brambory.
- Vaříme až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme česnek a špetku majoránky.
- Podávejte ji s křupavým chlebem nebo jiným čerstvým pečivem.
Oblíbená bramborová polévka s čerstvými nebo sušenými houbami a kořenovou zeleninou, vonící česnekem a majoránkou, je velmi hustá a vydatná.