Brokolicovo-špenátová krémová polévka – nejlepší recept
Krémové polévky jako je tahle jsou jako sen. Kombinace surovin se někomu nemusí úplně zdát, ale nebojte se, polévka je skvělá.
Použijte prosím, poctivý vývar a nepoužívejte bujón nebo podobný „vychytávky“. Možná lepší snad radši použít vodu, protože toho glutamátu co v tom je. Poctivý vývar nic nenahradí, vůbec není těžké ho uvařit, a vůbec nemusí být z masa.
Ingredience
- 1 cibule
- 1 litr vývaru
- 1 větší brambora
- 1/2 hlávky brokolice (asi 5 růžiček)
- 2,5 – 3 hrnky čerstvého špenátu
- 100 g strouhaného parmazánu
- sůl, pepř
- sušené chilli, podle chuti
- 1/4 limetky
- zakysaná smetana k servírování
Postup
- Nakrájíme cibuli nadrobno a zpěníme na tuku v hrnci, ve kterém budeme připravovat polévku. Přilijeme vývar a přihodíme oloupanou bramboru nakrájenou na kousky. Vaříme do změknutí.
- Přihodíme brokolici a vaříme cca 2 minuty, přidáme špenát a ještě tak dvě minutky povaříme. Přihodíme strouhaný parmazán, osolíme, opepříme a odstavíme z plotny.
- Tyčovým mixérem vymixujeme dohladka. Vrátíme zpátky na plotnu, dohřejeme, přidáme chilli papričku podle chuti (měla by tam být cítit opravdu jenom lehce) a zakápneme limetkou.
- Pokud je polévka moc řídká, necháme vyvařit do požadované konzistence.
- Před servírováním ozdobíme zakysanou smetanou.