Celerová krémová polévka s hnědým máslem a řepným chipsem – nejlepší recept

Má-li člověk chuť na krémovou polévku, tato celerová polévka s řepným chipsem je ta správná volba. Její krémová konzistence a křupavý chips uspokojí i ty nejmslnější jazýčky. Tento celerový krém nejlépe chutná z čerstvé jarní zeleniny.

Ještě než úplně hodíte zimu za hlavu a vrhnete se do jarní sezóny plné čerstvé zeleniny, určitě zkuste tuto lahodnou polévku. Za hřích stojí i samotné řepné chipsy, které krásně křupou, a můžete si je udělat večer k televizi jako takovou zdravou svačinku. Obrovskou výhodou při jejich dělání je mandolína, v horším případě se s tím budete muset pachtit super ostrým nožem.

Pokud jste se ještě neseznámili s hnědým máslem nebo-li browned butter, máte na čase. Technika spočívá v kontrolovaném připálení másla, které tak získá silně ořechovo-karamelovou chuť. Pokud máte víc celeru a času, klidně celer upečte nejdříve v troubě, bude mít pak výraznější chuť a aroma.

Ingredience na 4 porce

Na krém:

  • 1 velká bulva celeru (cca 800g)
  • 1 velká cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 20 g másla
  • 2 brambory
  • 1,2 litru vývaru
  • čerstvý tymián (1 větvička)
  • sůl, pepř

Na hnědé máslo:

  • 100 g másla

Na řepné chipsy:

  • 1-2 bulvy čerstvé řepy
  • pár lžic olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Celer oloupeme a nakrájíme na kostičky asi o velikosti palce. Cibuli pokrájíme nadrobno, česnek rozplácneme plochou stranou nože. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Ve silnostěnném hrnci rozpálíme máslo a zpěníme na něm cibuli s česnekem. Přihodíme pokrájené brambory a cca 3 minuty restujeme společně s cibulí, aby se z brambor uvolnil škrob. Zalijeme vývarem, přihodíme lístky z větvičky tymiánu, osolíme a opepříme.
  3. Vaříme, dokud celer úplně nezměkne, cca půl hodiny. Mezitím si připravíme hnědé máslo a řepné chipsy.
  4. Na hnědé máslo v kastrůlku zvolna rozpustíme 100 g másla. Na rozdíl od ghí nebo-li přepuštěného másla bílkovinnou pěnu nesbíráme, ale pěkně jí necháváme být. Občas promícháme, a máme oči na stopkách. V momentě, kdy se nám začnou vytvářet v másle hnědé tečky a bude vonět po oříšcích, odstavíme z plotny.
  5. Na řepné chipsy oloupeme řepu, a snažíme se toho přitom co nejméně zašpinit. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Řepu krájíme mandolínou, nebo velmi ostrým nožem na tenká kolečka, o tloušťce asi 1 mm. Snažíme se, aby byla všechna stejná, což je téměř nadlidský úkol, ale jde to.
  6. Kolečka vyskládáme na plech s pečícím papírem tak, aby se nedotýkala. Každé kolečko pak potřeme mašlovačkou namočenou v olivovém oleji. Pečte cca 15 minut, dokud se nezkroutí a nezkřehnou. Možná budou chtít péct o něco déle, ale dávejte na ně dobrý pozor, snadno se připalují.
  7. Polévku přesuneme do mixéru. Mixujte na vysokou rychlost, dokud není polévka úplně hladká a netvoří se na ní bublinky. Můžete polévku ještě prohnat přes síto, ale pokud vám nevadí menší kousíčky, nemusíte. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Podávejte s lžící hnědého másla, a s řepnými chipsy na vrchu. 

TIP: Člověk může vyzkoušet i chřestovou polévku.