Česneková polévka s vaječnou jíškou – nejlepší recept
Česneková polévka může být velmi užitečná pro zdraví. Česnečka patří k oblíbeným polévkám v České republice. Je velmi oblíbená pro svou chuť.
Česneková polévka je většinou vyrobena z česneku, vody, soli a často i mouky. V tomto receptu je použit čerstvý česnek, ale můžete také použít sušený česnek.
Polévka může pomoci snížit hladinu cholesterolu, pomoci snížit krevní tlak a podporovat imunitní systém. Může také pomoci při léčbě respiračních onemocnění, jako je astma a bronchitida, a pomoci snížit riziko vzniku rakoviny.
Česnek je jedním z nejpopulárnějších koření na světě. Je oblíbený pro svou výraznou chuť a aroma. Česnek se zpravidla používá v čerstvé nebo sušené formě a může být přidán do řady jídel. Je také bohatý na řadu látek příznivých pro zdraví, což je důvod, proč je tak oblíbený.
Česnek je bohatý na vitamín C a má vysoký obsah draslíku, železa, vápníku a fosforu. Také obsahuje vitamíny B1, B6 a B9, stejně jako mikroživiny, jako je nikotinamid, kyselina listová a kyselina pantothenová.
Obsahuje také antioxidanty, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, které mohou poškozovat buňky. Může pomoci při léčbě infekcí díky antibakteriálním a protiplísňovým účinkům.
Je také užitečný při snižování krevního tlaku, prevenci aterosklerózy a regulaci krevních tuků. Česnek může také pomoci při léčbě onemocnění jater, cukrovky a srdečních chorob.
Vaječná jíška je stará a oblíbená česká klasika. Je lehce stravitelná a bohatá na bílkoviny. Na přípravu je velmi jednoduchá a pomůže zahustit polévku.
Česneková polévka s vaječnou jíškou – ingredience
- 2 lžíce sádla nebo jiného tuku
- 3 lžíce hrubé mouky
- 1 vejce nebo 2 bílky
- 1,25 l vody
- majoránka
- česnek
- polévkové koření
- mletý pepř
- sůl
- petrželka
Česneková polévka s vaječnou jíškou – postup
- Hrubou mouku zpěníme na rozehřátém sádle (tuku), sejmeme z plotýnky, vmícháme rozšlehané vejce (bílky) a mícháme na mírném ohni, až se vejce srazí a spojí s moukou v malé nočky.
- Jíšku zalijeme vlažnou vodou, přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme deset minut. Před koncem varu přidáme majoránku, polévkové koření a pepř.
- Polévku sejmeme z plotýnky, vmícháme česnek utřený se solí a při podávání posypeme jemně rozsekanou petrželkou.
Je tedy jasné, že česneková polévka je skvělým způsobem, jak do své stravy zařadit zdravé ingredience. Chutná skvěle a může mít pozitivní dopad na zdraví.