Čočka na husto s karbanátkem z čočky – nejlepší recept

Čočka se dá připravit na mnoho způsobů. Mezi české oblíbené recepty patří hnědá čočka na husto s uzeninou či párkem. V tomto článku člověk najde recept na čočku s karbanátkem.

Recept na čočku není složitý, je však nutné tuto surovinu připravit. Stačí ji namočit na pár hodin, aby změkla.

Suroviny:

  • 500 g čočky hnědé
  • 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce 
  • 1 cibule najemno nasekaná
  • hladká mouka
  • cca 175 ml zeleninového vývaru
  • 1 malý bobkový list
  • špetka majoránky
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Čočku propláchneme ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočíme do studené vody.
  2. Nasáklou čočku slijeme. Zalijeme ji novou vodou tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. 
  3. Zakryjeme pokličkou a uvaříme doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.
  4. Na oleji v rendlíku opečeme cibuli a mouku tak, aby jsme získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijeme vývarem, rozmícháme a přivedeme k varu. 
  5. Přidáme bobkový list a majoránku. Deset minut povaříme, pak vyjmeme bobkový list a vsypeme uvařenou čočku. 
  6. Osolíme, opepříme a ještě chvilku povaříme.
  7. kdo má rád, může zakápnout citronem 

Také se podává k čočce na husto čerstvý chléb, vařené vajíčko nebo na Nový rok tradičně uzené maso (uzenina).