Domácí dürüm kebab – nejlepší recept

Domácí dürüm kebab, oblíbený pochoutkový pokrm, přináší vůni a chuť ulice přímo do vaší kuchyně. Tento recept vám umožní vytvořit si vlastní tenkou placičku naplněnou výtečně upečeným masem a osvěžujícími přílohami. Dürüm kebab je ideální volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat autentickou chuť turecké kuchyně v pohodlí svého domova. Následující článek vám přinese krok za krokem průvodce přípravou tohoto chutného a naplňujícího jídla.

Dürüm (čte se „dyrym“) pochází z tradiční turecké kuchyně a jedná se o rolku či chlebovou placku „Yufka“ nebo „Lavash“. Do té jsou zabalené ingredience tradičního döner kebabu: krájené maso, salát, cibule, rajčata apod. Dürüm je ideální svačinkou (no, spíše obědem nebo večeří), když jste na cestách. Pevně zamotaná placka se totiž dobře jí i za volnějšího běhu bez toho, aniž by z ní něco vypadávalo. To je spolu s velikostí hlavní výhodou dürümu oproti tradičnímu döneru.

Základem je tortilla či turecký chléb. Tortilly je dnes už možné koupit v obchodě, ale pokud zvolíte recept na pravý turecký chléb, který je za mě v tomto ohledu chutnější, určitě si jej doma udělejte a chuť bude dokonalejší. Recept na turecký chléb ZDE!

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g vepřového, hovězího atd., podle toho, co máte rádi.
  • salát, cibule, pórek, paprika atd. (komu se nechce chystat se zeleninou, může využít možnost, koupit mraženou směs zeleniny)
  • 2 PL sojové omáčky
  • 1 PL worcesteru
  • 2 KL čerstvého pomletého pepře
  • 2 KL soli
  • 1 PL červené mleté papriky
  • 1 KL kari
  • olej

Postup:

  1. Maso nakrájíme na jemné nudličky asi 3 cm dlouhé. Dáme do misky, přidáme sůl, pepř, kari, trochu oleje, červenou papriku, sojovou omáčku a worcester, promícháme a necháme aspoň 1 hodinku v chladu odležet.
  2. Zeleninu nakrájíme též na nudličky (případně použijeme mraženou), cibuli na půlměsíčky, papriku na jemné proužky.
  3. V hluboké pánvi necháme rozpálit trochu olivového oleje a dáme na něj odležené maso z kastrolku včetně šťávy, kterou pustí, smažíme zprudka.
  4. Pak přidáme veškerou zeleninu, stáhneme plamen a za občasného míchání smažíme maso se zeleninkou.
  5. Až je hotovo, nandáme na tortillu či turecký chléb, zavineme a podáváme.

Domácí dürüm kebab je více než jen jídlo – je to zážitek, který osloví vaše chuťové pohárky a přenese vás přímo do tureckých uliček plných voňavých stánků s kebaby. Při přípravě si můžete upravit recept podle svých preferencí a vytvořit si ten nejlepší dürüm podle svého gusta.

Bude to chvíle, kdy si můžete vychutnat jedinečnou kombinaci chuti a textur a být si jisti, že každé sousto masa a zeleniny je připraveno s láskou. Ať už si ho připravujete pro sebe, pro rodinu nebo pro přátele, dürüm kebab vždy potěší a učiní váš stůl zvláštním místem, kde se setkávají lidé a pochoutky.