Prinsesstårta / Dort Princezna / Princess Cake – nejlepší recept
Princezna pochází ze Švédska. Říká se, že původní recept se poprvé objevil v roce 1930 v kuchařce „Prinsessornas Kokbok“, kterou vydala učitelka dcer prince Carla, vévody z Västergötlandu. Původně se dort jmenoval „Grön tårta“, nebo-li zelený dort, ale časem se přešlo na jméno Prinsestårta, prý kvůli tomu, že byl princeznin nejoblíbenější.
Princezna se většinou skládá z piškotu, šlehačky a marcipánu. Podle druhu se pak může přidat žloutkový krém, marmeláda, čerstvé ovoce nebo vlastně cokoliv. Zpravidla bývá marcipán na povrchu světle zelený.
Ingredience
Na marcipán:
- 200 g jemně mletých oloupaných mandlí
- 200 g moučkového cukru
- 1 bílek
- růžové potravinářské barvivo (respektive zelené, kdybyste chtěli být tradiční)
Na krém:
- 600 ml mléka
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 150 g cukru
- 40 g hladké mouky
- 40 g kukuřičného škrobu
Na korpus (20 cm):
- 4 vejce
- 170 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
Na dokončení:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 300 g čerstvých jahod (nebo malin, nebo třeba nějakého džemu)
- moučkový cukr na posypání
Postup
Marcipán:
- Promixujeme dohromady mandle a moučkový cukr. Přidáme bílek a barvivo, hněteme v tuhou a pravidelnou hmotu. Pokud by se hmota moc lepila, přidáme moučkový cukr.
- Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici.
Krém:
- Podélně rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň do mléka. Mléko i s luskem přivedeme k varu. Mezitím si důkladně promícháme žloutky, cukr, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavíme z plotny a vyndáme lusk.
- Část mléka přilijeme za stálého míchání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijeme zpět do kastrůlku s mlékem a vrátíme nad oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne.
- Přendáme do misky a okamžitě na povrch připlácneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout.
Korpus:
- Předehřejeme si troubu na 190 °C. Kulatou 20 cm dortovou formu vymažeme a vysypeme. Vyšleháme vejce s cukrem do světlé husté pěny, trvá to asi 8 minut.
- Prosejeme dovnitř mouku a lehce zamícháme stěrkou, dokud není všechno spojené. Nalijeme do dortové formy a pečeme 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do prostředka nevyjde ven čistá.
- Necháme úplně vychladnout na dvakrát prořízneme, takže nám zůstanou 3 stejné pláty korpusu.
Sestavení:
- Vyšleháme šlehačku do tuha (tak tuha, že když obrátíme mísu dolů, šlehačka nevypadne). Jahody nakrájíme na plátky a pocukrujeme. Položíme si spodní plát korpusu na dortový talíř.
- Přendáme si do cukrářského sáčku dvě třetiny žloutkového krému a vykreslíme na spodní korpus dva kruhy z vnější strany. Do vzniklého prázdného místa rozprostřeme jahody a zbylým krémem v sáčku je rovnoměrně přikryjeme.
- Položíme druhou vrstvu korpusu. Zbytek žloutkového krému smícháme se třemi až čtyřmi lžícemi šlehačky a rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Překryjeme poslední vrstvou korpusu.
- Marcipán vyválíme na asi 3 mm tenký kulatý plát. Na dort navršíme zbytek šlehačky a stěrkou vytvarujeme do kupole.
- Přeneseme marcipán nad dort a opatrně pokryjeme od středu ke stranám. Přečnívající kousky odřízneme a utvoříme pruh o délce obvodu dortu.
- Přitiskneme pruh k spodní straně dortu tak, aby zakryl všechny nedokonalosti vespod. Hotový dort lehce pocukrujeme.