Dýňové risotto se šalvějí – nejlepší recept
Risotto je trochu jako jídlo z jiného vesmíru. Kupa másla a parmezánu se postarají o to, že po jedné naběračce jste zasycení jako po půlce kachny s knedlíky, ale přitom nemůžete přestat. Tak co, jdete do toho taky?
Příprava a vaření jsou jednoduché, ovšem nějaký čas to zabere, takže se to nedá brát jako úplná rychlovka k obědu. Musíte připravit dýňové pyré, a během vaření se risottu věnovat, ani na okamžik ho nespustit z očí.
Budete potřebovat rýži Arborio, nebo jinou italskou kulatozrnnou vhodnou k přípravě risotta. S normální rýží nepochodíte, protože tady hraje obrovskou roli škrob. Díky němu je risotto ve finále krémové, smetana tu nemá co dělat.
Dále pak budete potřebovat vývar. V nouzi použijte vodu, ve které jste vařili dýni – přihoďte k ní třeba cibuli a koření, ať dostane nějakou chuť.
Ingredience na 4 porce
Na dýňové pyré:
- 1 střední dýně Hokkaido, muškátová nebo máslová
- špetka soli
Na risotto:
- 40 g másla
- 1 středně velká cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 g rýže Arborio
- 120 ml dobrého bílého vína
- 250 g dýňového pyré
- cca 1 litr vývaru (nebo vody z dýně)
- 100 g másla
- 100 g na jemno nastrouhaného parmezánu
Na dozdobení:
- plátky parmezánu
- lžička másla
- lístky šalvěje
Postup
- Připravíme si dýňové pyré. Do většího hrnce dáme vodu, přidáme špetku soli a přivedeme k varu. Mezitím zpracujeme dýni. Rozřízneme na půl, lžící vydlabeme semínka uprostřed a nakrájíme na větší kostky.
- Škrabkou nebo nožem oloupeme kůru. Pokud máme dýni Hokkaido, tak loupat nemusíme, slupka změkne sama při vaření. Vložíme do vody a vaříme asi 20 minut, dokud není dýně úplně měkká.
- Pokud nemáme vývar, doporučujeme k vařící se dýni přihodit oloupanou cibuli, bobkový list, sůl, pepř a snítky šalvěje, abychom pak vodu mohli použít při přípravě risotta.
- Když je dýně uvařená do měkka, scedíme vodu (nevyhazujeme), (vyndáme cibuli a koření), a přesuneme do nějaké vhodné nádoby k mixování. Přilijeme trochu vody a tyčovým mixérem mixujeme dohladka. Pokud se nám bude zdát pyré moc husté, můžeme přilít trochu vody a rozředit ho. Můžeme skladovat v lednici 3-4 dny.
- A teď risotto. Vývar nebo tekutinu, kterou budeme používat nalijeme do hrnce a přivedeme k varu, Stáhneme plamen a necháme probublávat. Víno zvlášť ohřejeme. Je důležité mít všechny tekutiny horké, protože to napomáhá rychlejšímu uvolnění škrobů, a risotto bude potom krémovější.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno tak, aby jednotlivé kousky byly velké asi jako zrnka rýže. V hluboké pánvi s velkým průměrem na mírném plameni rozpustíme 40 g másla. Přihodíme cibuli a „potíme“ na mírném plameni asi pět minut, dokud nezesklovatí. Neměla by vůbec zhnědnout.
- Přihodíme rýži a vymačkaný česnek, a opékáme rýži tak, aby nehnědla, ale zprůhledněla. Cílem je obalit v tuku každé zrnko, které pak vytvoří ochranný film na povrchu.
- Přilijeme naráz horké víno a zvýšíme plamen. Stále mícháme, dokud se téměř všechno víno nevypaří.
- Přidáme dýňové pyré a jednu naběračku horkého vývaru. Pořádně zamícháme a upravíme plamen tak, aby risotto stále probublávalo. Jakmile se většina tekutiny odpaří a na dně pánve bude možné udělat vařečkou cestičku, přilijeme další naběračku vývaru. Risotto stále mícháme a kontrolujeme stav tekutin.
- Jakmile se většina tekutiny odpaří, můžeme přidat další naběračku horkého vývaru. Tenhle postup opakujeme, dokud nepřidáme asi litr vývaru. Po cca 12 minutách vaření by mělo být risotto hotové. Ochutnáme, a pokud je rýže stále tvrdá, přilijeme další horkou tekutinu.
- Až bude rýže uvařená, odstavíme z plotny. Přihodíme 100 g másla pokrájeného na kostky a nastrouhaný parmezán. Lehce promícháme, přiklopíme a necháme asi 2 minuty odpočívat, aby se vše rozpustilo. Odklopíme a pořádně zamícháme.
- Ochutnáme, a podle chuti přidáme sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud se nám zdá risotto moc husté, je možné ho rozředit trochou horkého vývaru do požadované konzistence.
- Na pánvi můžeme ještě rozpustit máslo, a opéct na něm lístky šalvěje. Z těch se za chviličku stanou křupavé chipsy, které se podle mě k risottu skvěle hodí. Těmi pokrm dozdobíme, a můžeme přidat i plátky parmezánu.