Florentýnky (marokánky) – nejlepší recept
Recept na sladké placičky marokánky je snadný a můžete jej upravit podle svých preferencí a dostupných ingrediencí, jako jsou ořechy a sušené nebo kandované ovoce. Pro dokonalý zážitek před servírováním marokánek je možné je namočit nebo přelít čokoládovou polevou. Jsou výborné ihned po upečení, ale doporučuje se je nechat nějakou dobu uležet.
Nejčastěji jsou marokánky podávány jako vánoční cukroví, které je mezi lidmi velmi oblíbené. Říká se jim také florentýnky, protože vychází spíše ze sušenek, zvaných Biscotti Fiorentini, pocházejících z italské Florencie. Ty vždy obsahovaly oříšky a kandované ovoce jako citrusovou kůru, rozinky nebo třešně.
Marokánky lze zakoupit v obchodě či cukrárně, ale vždy je lepší si je připravit doma. Marokánky jsou sladké tvrdší placky, které jsou z různých surovin. V původním receptu se používaly datle, med, ořechy, kakao, vanilka a hašiš.
Nyní se používá více ingrediencí, jako je cukr, citronová a pomerančová kůra, rozinky, sušené ovoce, mandle a kokos. Někdy se tyto ingredience namáčí v čokoládové polevě nebo husté čokoládě.
Ingredience na florentýnky (marokánky)
- 50 g másla
- 75 ml smetany ke šlehání
- 100 g cukru krupice nebo krystal
- 50 g medu
- 120 g nasekaných ořechů dle chuti
- 120 g nasekaného kandovaného ovoce (např. citrusová kůra, sušené třešně)
- 30-60 g hladké mouky
- přibližně 250 g hořké čokolády
Postup na florentýnky (marokánky)
- Do rendlíku dejte máslo, smetanu, cukr a med a zahřívejte, přitom nezapomeňte směs míchat.
- Jakmile se směs začne vařit, ztlumte plamen a vařte ještě přibližně 5 minut a stále míchejte. Důležité je, aby se směs nepřichytila ke dnu.
- Poté dejte stranou vychladnout.
- Přidejte nasekané oříšky (plátkové mandle nebo nasekané lískové ořechy, kešu, para ořechy či pistácie) a kandované ovoce.
- Postupně do směsi přisypávejte mouku, která ovlivní tuhost a pevnost marokánek. Mouku do hmoty dobře zapracujte.
- Na plech s pečícím papírem dávejte kousky hmoty (kuličky), které zploštěte pomocí lžičky. Mezi jednotlivými kousky nechávejte hodně místa, hmota se bude v troubě rozpínat.
- Předehřejte si troubu na 160 °C a pečte přibližně 5 minut do zlatova. Poté ji ztlumte na 130 °C a pečte ještě přibližně dalších 5 minut.
- Florentýnky nechte vychladnout.
- Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu a vychladlé marokánky do ní namáčejte, nebo je přelijte.
- Marokánky nechte zcela zatuhnout a poté je můžete skladovat. Vyhledejte pro ně spíše chladnější místo kvůli čokoládě.
Receptů na florentýnky (marokánky) existují spousty. I v České republice najdete spoustu krajových variant – na Valašsku nesmějí chybět sušené švestky, na jižní Moravě zase meruňky.
Díky spoustě ořechů a různých druhů sušeného i kandovaného ovoce a malému obsahu cukru můžete dokonce tvrdit, že toto cukroví je na rozdíl od jiného dokonce i zdravé. Obsahují datle, sušené ovoce a ořechy. Je to ideální volba pro ty, kteří se snaží snížit množství cukru ve svých pokrmech.