Frankfurtská polévka – nejlepší recept
Frankfurtská polévka je oblíbenou zimní specialitou. Je sytá a zahřeje vás zevnitř. Je snadná na přípravu a nevyžaduje složité ingredience. Recept je levný a vyžaduje jen trochu času. Každý si ho dokáže uvařit doma a hlavně chutná skvěle.
Polévka získala název pravděpodobně podle použitých ingrediencí. Nedílnou součástí polévky jsou totiž frankfurtské párky, které jsou považovány za historicky nejstarší druh. Frankfurtské párky jsou oblíbené pro jejich pozoruhodnou chuť a vůni. Chuť se přizpůsobí podle druhu použitého masa a koření.
Je to chutná kombinace párků, brambor, mrkve a cibule vařená v lehkém vývaru. Tato vydatná polévka je oblíbená v německých rodinách a je rozšířená v mnoha částech světa. Je nejen chutná, ale také výživná. Frankfurtský salám je vynikajícím zdrojem bílkovin a zelenina dodává řadu vitaminů a minerálních látek.
Díky tomu je to skvělé jídlo pro rodinu s omezeným rozpočtem. Všechny ingredience jsou snadno dostupné ve většině obchodů s potravinami. Je to také skvělý způsob, jak využít zbytky párků a brambor.
Někomu může připomínat chudší gulášovku, pokud ale použijete kvalitní párky, tak budou všichni spokojeni. Frankfurtská polévka navíc není na přípravu tak zdlouhavá. Některé recepty neobsahují ani brambory. Nejspíše pro svou jednoduchost, rychlou přípravu a lahodnou chuť si stále drží přední příčky v žebříčku oblíbených jednoduchých polévek.
Frankfurtská polévka – ingredience
- 5 nožiček frankfurtských párků
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 větší brambory
- 1 kostka masoxu (možno nahradit vývarem, nebo lze úplně vynechat)
- 3 lžičky sladké mleté papriky
- 70 g hladké mouky
- sůl
- česnek
- pepř
- petrželová nať
Frankfurtská polévka – postup
- V rozpáleném hrnci se silnějším dnem orestujte na sádle do zlatova najemno pokrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku a osmažte ji.
- Hrnec poté odstavte z přímého ohně a vmíchejte sladkou papriku. Vzniklou červenou zásmažku zalijte vodou, cca 1,5–2 litry a přidejte masox, nebo použijte poctivý vývar. Vraťte na oheň a za občasného míchání vařte přibližně 30 minut.
- Mezitím nakrájejte brambory na malé kostičky a párky na tenká kolečka.
- Po 30 minutách provaření do polévky vložte brambory a na mírném ohni vařte, dokud brambory nezměknou.
- Poté přidejte pokrájené frankfurtské párky a nechte prohřát.
- Na závěr polévku dochuťte utřeným česnekem, pepřem, solí a na jemno nasekanou petrželovou natí.
Vyzkoušejte tento recept na oblíbenou polévku. Hustší polévka s mletou paprikou, na jejímž povrchu plavou kolečka párků. Někdo frankfurtskou polévku odmítá kvůli vzpomínkám ze školní jídelny. Určitě ale tento recept vyzkoušejte.