Frgál – nejlepší recept
Frgál je typicky české sladké pečivo vyráběné na Valašsku. Je vyráběno z kynutého těsta, má průměr kolem 30 cm a je obvykle posypáno drobenkou. V některých oblastech se také nazývá koláč nebo pecák.
Náplně frgálů jsou obvykle sladké a mohou se lišit. Mezi populární patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový frgál. Dále se často používají švestková povidla, jablečná, borůvková, meruňková a ořechová náplň. Můžete se také setkat s méně obvyklými náplněmi jako je zelná, mrkvová, řepná nebo kedlubnová.
Původně se jednalo o nepovedený koláč, který se nesměl dostat od hospodynňky na sváteční stůl. tak jej dostaly k jídlu děti. Frgál se ale stal velmi oblíbeným, že se stal obchodním názvem pro všechny koláče, které se pekly ve stejném duchu.
První známé záznamy o frgálech pocházejí z roku 1826. Jsou to unikátní pekařské výrobky, které se nenacházejí v okolních zemích. V prosinci 2013 dostaly frgály chráněné zeměpisné označení od Evropské komise. Pekaři, kteří se chtějí zapojit do výroby tradičních frgálů musí mít provozovnu přímo na Valašsku.
Každý frgál musí být vyroben z jednoho druhu náplně, nikdy se nekombinují různé druhy. Dle norem musí být dodržena i hmotnost (650 až 750 gramů) a průměr koláče (30 až 32 cm).
Pokud vám zůstanou nějaké frgály navíc, ač je to dost nepravděpodobné, skladujte je v chladu a v uzavřené nádobě, aby zůstaly co nejdéle vláčné. Můžete si je i na pár měsíců zamrazit.
Ingredience na frgál
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 120 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku
- špetka soli
- citronová kůra
- 220-250 ml mléka (podle potřeby)
- 30 g čerstvého droždí
Náplně:
- tvarohová
- povidlová (švestková)
- maková
- ořechová
- hrušková
- jablečná
Drobenka:
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g másla nebo jiného tuku
- 200 g moučkového cukru
- trochu rumu (nemusí být)
Na povrch:
- trochu rozpuštěného másla
- rum
Postup na frgál
- Nejprve si z části vlažného mléka, droždí, malého množství cukru a mouky připravte kvásek a po vykynutí přidejte k mouce a dalším ingrediencím.
- Vypracujte vláčné těsto (ne příliš tuhé). Přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
- Těsto rozdělte na 4 díly, vyválejte kulaté, ne moc silné koláče a dejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo na teflonovou fólií.
- Potřete je připravenou náplní, posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.
- Předehřejte si troubu na 180-190 °C a vložte do ní frgály. Při této teplotě je pečte je přibližně 15 minut.
- Ještě horké frgály potřete rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.
Postup na tvarohovou náplň
- Budete potřebovat: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80 -100 g cukru, můžete přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň moc hustá, přidejte trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu.
- Vše smíchejte.
Frgály jsou typickým pečivem, které se pečou pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny, křtiny a lidové slavnosti. Mohou být viděny například na folklorních slavnostech ve Valašském muzeu v přírodě.