Frgál – nejlepší recept

Frgál je typicky české sladké pečivo vyráběné na Valašsku. Je vyráběno z kynutého těsta, má průměr kolem 30 cm a je obvykle posypáno drobenkou. V některých oblastech se také nazývá koláč nebo pecák.

Náplně frgálů jsou obvykle sladké a mohou se lišit. Mezi populární patří makový, tvarohový, povidlový a hruškový frgál. Dále se často používají švestková povidla, jablečná, borůvková, meruňková a ořechová náplň. Můžete se také setkat s méně obvyklými náplněmi jako je zelná, mrkvová, řepná nebo kedlubnová.

Původně se jednalo o nepovedený koláč, který se nesměl dostat od hospodynňky na sváteční stůl. tak jej dostaly k jídlu děti. Frgál se ale stal velmi oblíbeným, že se stal obchodním názvem pro všechny koláče, které se pekly ve stejném duchu.

První známé záznamy o frgálech pocházejí z roku 1826. Jsou to unikátní pekařské výrobky, které se nenacházejí v okolních zemích. V prosinci 2013 dostaly frgály chráněné zeměpisné označení od Evropské komise. Pekaři, kteří se chtějí zapojit do výroby tradičních frgálů musí mít provozovnu přímo na Valašsku.

Každý frgál musí být vyroben z jednoho druhu náplně, nikdy se nekombinují různé druhy. Dle norem musí být dodržena i hmotnost (650 až 750 gramů) a průměr koláče (30 až 32 cm).

Pokud vám zůstanou nějaké frgály navíc, ač je to dost nepravděpodobné, skladujte je v chladu a v uzavřené nádobě, aby zůstaly co nejdéle vláčné. Můžete si je i na pár měsíců zamrazit.

Ingredience na frgál

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 120 g rozpuštěného másla nebo jiného tuku
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 220-250 ml mléka (podle potřeby)
  • 30 g čerstvého droždí

Náplně:

  • tvarohová
  • povidlová (švestková)
  • maková
  • ořechová
  • hrušková
  • jablečná

Drobenka:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 200 g másla nebo jiného tuku
  • 200 g moučkového cukru
  • trochu rumu (nemusí být)

Na povrch:

  • trochu rozpuštěného másla
  • rum

Postup na frgál

  1. Nejprve si z části vlažného mléka, droždí, malého množství cukru a mouky připravte kvásek a po vykynutí přidejte k mouce a dalším ingrediencím.
  2. Vypracujte vláčné těsto (ne příliš tuhé). Přikryjte utěrkou a nechte vykynout.
  3. Těsto rozdělte na 4 díly, vyválejte kulaté, ne moc silné koláče a dejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo na teflonovou fólií.
  4. Potřete je připravenou náplní, posypte drobenkou a nechte ještě chvíli kynout.
  5. Předehřejte si troubu na 180-190 °C a vložte do ní frgály. Při této teplotě je pečte je přibližně 15 minut.
  6. Ještě horké frgály potřete rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.

Postup na tvarohovou náplň

  1. Budete potřebovat: 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80 -100 g cukru, můžete přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň moc hustá, přidejte trochu sladké smetany, mléka nebo i rumu.
  2. Vše smíchejte.

Frgály jsou typickým pečivem, které se pečou pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny, křtiny a lidové slavnosti. Mohou být viděny například na folklorních slavnostech ve Valašském muzeu v přírodě.